Hlavní navigace

Fotky Google umí smazat z telefonu fotografie, které jste zálohovali

23. 11. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Mohla by to být docela užitečná funkčnost, ale než se ji rozhodnete využít, dejte si pozor. Fotky Google jsou stále zmatený produkt.

Fotky Google (Google Photos) nově v mobilním telefonu či tabletu nabízejí možnost vybrat si v Nastavení volbu Uvolnit místo v zařízení. U té je popis „Odstranit ze zařízení fotky a videa, které již byly zálohovány“. Což zní jako poměrně užitečná volba, ale možná si dejte pozor, než se ji rozhodnete aktivovat.

Vyčistit telefon od fotografií může být docela náročný úkol, a je vcelku jedno, jestli jde o iOS či Android – po pár měsících zjistíte, že máte v telefonu tolik multimédií, že už se možná nedostává místo a těch pár gigabajtů, které zabírají, by bylo vhodné uvolnit. 

Vzápětí narazíte na to, že se to nedá udělat moc jednoduše (Android něco jako „Vybrat všechno“ → „smazat“ prostě ve Fotkách například neumí) a navíc chcete mít jistotu, že je máte opravdu někde zálohované.

V Androidu se můžete spoléhat na to, že jste zvolili „zálohování“ fotek do Fotek Google, ale pozor na to, že dodnes není plně jasno, jestli se vám zálohují v původní podobě, nebo zda se uplatní zmenšení („menší“ fotografie, tedy ty do 16 Mpix nezabírají místo, ty větší už ano). Navíc není jisté, jestli Google i „menší“ fotografie nějak nepozmění.

Celé je to ještě zmatenější o to, že „uvolnění místa v zařízení“ neumí dobře pracovat s SD kartami. A aby zmatků nebylo málo, Google umožní „downgrade“ fotografií z „originální kvality“ na „vysokou kvalitu“. Pokud vám tohle hlava nebere, tak „originální“ by měla být fotografie, které se Google nedotkl a je tedy zálohována tak, jak byla pořízena v mobilu či tabletu. „Vysoká kvalita“ je situace, kdy právě chcete šetřit místem a fotky „nad“ 16 Mpix necháte Googlem převést na něco „menšího“ (dodnes nikdo pořádně neví, co tím vlastně chtějí říct). 

Zálohování na jistotu

Takže, než „Uvolnit místo v zařízení“ zkusíte použít, doporučil bych udělat klasickou zálohu do počítače, tedy připojit zařízení jako disk k počítači (přes USB) a všechny fotografie stáhnout. Pak můžete zkusit štěstí s uvolněním místa. Při zálohování pamatujte na to, že v mobilu/tabletu možná najdete řadu složek s fotografiemi, které si tam vytvořily další aplikace, a u těch není známo, jak se toto „uvolnění místa“ zachová. 

Tip do článku - EBF spíkři 1

Osobně používám na fotografie v mobilu (Android) i tabletu (iPad) vedle klasického ukládání do Google Fotek (nebo Google+, chcete-li) ještě Dropbox. A vše, co se v zařízeních objeví, se po připojení na WiFi zkopíruje ještě do Dropboxu.

Jednou za čas v Dropboxu spustím skript, který nahrané fotky roztřídí do složek podle měsíců. Pokud potřebuji uvolnit místo, není problém fotky z Dropboxu odstranit, přes Dropbox se vše synchronizuje „zpět“ do počítače. V něm už pak postačí starší složky odsunout na NAS nebo zálohovat vypálením. 

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.