Hlavní navigace

Foxconn v Česku investuje miliardy a (ne)konec šéfa VMwaru

13. 5. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

SafeDX, datacentrum KKCG a Foxconnu v Praze. Autor: Foxconn, KKCG
Slábnoucí poptávka po iPhonech se projevuje na výsledcích dodavatelů Applu. CoreOS získal další investici. Výběr zpráv ze světa velkého IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa velkých IT firem. Co se událo v tomto týdnu?

Foxconn bude v Česku opravovat chytré telefony z Evropy, Blízkého východu a Afriky. V Pardubicích se jich má zvládnout 20 tisíc měsíčně, informovaly Hospodářské noviny. Tchajwanský podnik bere Českou republiku jako svojí evropskou základnu. Už zde má několik továren (Kutná Hora a Pardubice), rozjíždí se také vývoj a společně s KKCG i datové centrum. V Česku se mají investovat další miliardy.

Foxconn zároveň oznámil, že mu v posledním čtvrtletí spadl zisk o 9,2 procenta na 848 milionů dolarů. Na číslech významného dodavatele Applu se projevila chřadnoucí poptávka po iPhonech, která ovlivnila i poslední výsledky v Cupertinu. Slabší čísla hlásí i další dodavatelé Applu.

Finská Nokia hlásí ztrátu za první letošní kvartál ve výši 613 milionů eur. Na tom se výrazně podepsal odkup francouzského Alcatel-Lucentu za 15,6 miliardy eur. Nokia nedávno oznámila propouštění několika tisíc lidí včetně domovského Finska. Naopak francouzská vláda vyjednala to, aby na straně Alcatel-Lucent téměř k žádným ztrátám nedošlo.

Vizualizace SafeDX, datacentra KKCG a Foxconnu v Praze.
Autor: Foxconn, KKCG

Vizualizace SafeDX, datacentra KKCG a Foxconnu v Praze

Salesforce.com má v Česku prvního partnera na svůj Marketing Cloud, konkrétně jde o Acomware. Salesforce se u nás rozrůstá především přes partnery, management pak funguje na evropské úrovni. Proto si věří Oracle, že s masivními investicemi do obchodu dokáže trhy jako Česko s cloudem ovládnout on.

Salesforce.com začne provozovat část své infrastruktury v cloudu Amazon Web Services. Larry Ellison už tak nebude moci neustále říkat, že i když je Salesforce konkurence, stále využívá řadu back-end technologií od jeho Oraclu. AWS naopak získává stále více velkých firem, které se nebojí na něj spolehnout – naposledy přibyl třeba Netflix.

Server CRN přišel s informací, že současný šéf VMwaru Pat Gelsinger odstoupí hned po té, co bude dokončeno spojení Dellu a EMC (většina akcií VMwaru spadá pod EMC). Gelsinger to posléze několikrát popřel. O možných změnách v managementu VMwaru se ale mluví už nějakou dobu, dříve odešel například provozní ředitel Carl Eschenbach.

Kontejnerový CoreOS získal novou investici ve výši 28 milionů dolarů. Kolo vedla investiční odnož Googlu, připojily se i fondy Intel Capital, Accel Partners nebo Kleiner Perkins Caufield & Byers. Firma už celkově nabrala 48 milionů dolarů a díky novým penězům chce více soupeřit s Dockerem.

Výkonný ředitel VMwaru Pat Gelsinger (vlevo) a provozní ředitel Carl Eschenbach.
Autor: Jan Sedlák

Výkonný ředitel VMwaru Pat Gelsinger (vlevo) a provozní ředitel Carl Eschenbach

IBM se spojuje s osmi univerzitami (včetně MIT) a společně chtějí z Watsona udělat bojovníka s kybernetickou bezpečností. Má se učit na datech a tak rozeznávat hrozby. Další z projektů IBM, který má slibný, i když nejistý potenciál. O roli strojů v kyberbojích také v mém rozhovoru se zakladatelem a šéfem Check Pointu.

HP Inc. spouští vlastní startupový fond, který se má zaměřovat na nové trendy věci jako jsou 3D tisk, virtuální realita, IoT, AI a tak dále. Podle Wall Street Journal jde o transformaci již dříve fungující interní jednotky.

Objevily se informace, že společnost Marketo je na prodej, akcie vyskočily o 25 procent. Recode zmínil možné kupující: SAP, Microsoft, Adobe, Google a Oracle. Marketo dělá marketingový software běžící v cloudu. Všichni teoretičtí zájemci tyto kapacity neustále posilují, právě i skrze akvizice.

MMF24

Novým výkonným ředitelem kyberbezpečnostní společnosti FireEye, která se snaží fungovat i v Česku, se stává Kevin Mandia. Ten byl doposud prezidentem a do FireEye přišel společně s akvizicí firmy Mandiant, kterou založil a kterou FireEye získal za více než miliardu dolarů. Výměna šéfů přichází s tím, jak FireEye nepředkládá příliš dobré finanční výsledky.

Výrobce ERP a dalších firemních systémů Infor kupuje norský podnik Merit Globe. Ten pro některé produkty Inforu nabízí konzultace. Kupující přesune 240 konzultantů Meritu do své divize Services.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).