Hlavní navigace

Francie vede v závodě o HDTV, zbytek Evropy zaostává

22. 2. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
22. 2. 2007

Francouzi utekli dalším evropským státům, když vyčlenili část zemské kmitočtové kapacity pro vysílání ve vysokém rozlišení (HDTV). Výzkum společnosti Strategy Analytics nazvaný „Přechod na digitální televizi: Evropa se s příchodem HDTV dívá Francii na záda“ tvrdí, že země udělala důležitý krok, když v rámci platformy DVB-T zajistila místo pro HD stanice a postarala se o to, aby byly do „HD ready“ televizorů přidávány ladicí obvody pro HDTV.

Firma Strategy Analysis předpokládá, že postoj Francie ovlivní další země Evropy. Francouzi jsou dnes na Starém kontinentě nejdále jak v HDTV, tak v televizním vysílání pro mobily. A to navzdory opožděnému startu DVB-T a velké konkurenci sítí IPTV. Další země jako Norsko nebo Chorvatsko také plánují vysílat ve vysokém rozlišení, ale jedině pomocí pokročilejší kompresní technologie MPEG-4. Analytici přes pochvalný tón varují, že plány Francie na analogovou tmu už v roce 2011 jsou přeci jen velmi ambiciózní. Zprávu uvedl server Broadbandtvnew­s.com.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).