Hlavní navigace

Francouzi chtějí regulovat pořadí televizních programů v EPG

11. 6. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Logo satelitní digitální platformy DVB-S Autor: 115393
11. 6. 2007

Francouzský regulační úřad CSA zvažuje možnost regulace elektronického programového průvodce (EPG), který divákům zprostředkovává informace o televizním programu. Podle serveru BroadbandTVnew­s.com úřadu vadí řazení jednotlivých televizních stanic, které u EPG určuje provozovatel digitální sítě.

Podle CSA by mělo číselné řazení programů odpovídat jejich tematickému zaměření. Například specializované tematické stanice by se měly číslovat od dvacáté pozice. CSA tak reaguje na problém, který před lety nastal u britské placené satelitní služby BSkyB. Její provozovatel, společnost Sky, nastavila řazení programů podle jejich sledovanosti a všechny nové stanice zařazovala až na konec seznamu. Tím je diskriminovala.

KL24

Nové televize proti rozhodnutí BSkyB protestovaly, protože na předních pozicích zůstaly často i programy, jejichž atraktivita a sledovanost byly mnohem nižší než u nových kanálů. CSA tvrdí, že pořadí kanálů v EPG sehrává důležitou roli ve sledovanosti stanic. To se ostatně potvrzuje i v případě české televize Nova, která v roce 1994 zdědila nejkvalitnější síť pozemních analogových vysílačů od federálního okruhu F1, který měla většina diváků u dálkových ovladačů nastavenu na pozici 1.

Francouzský regulátor upozorňuje, že pravděpodobnost přepnutí na program, který není na prvních deseti pozicích, je mnohem nižší, protože od diváka vyžaduje delší manipulaci s dálkovým ovladačem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).