Hlavní navigace

František Fuka je v bitcoinové kauze nevinný. Musí ale vrátit 450 korun

5. 2. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Isifa
Verdikt padl. Soud na Praze 9 se popasoval s bitcoiny a rozhodl v prvním tuzemském případu, ve kterém se tuzemská justice potkala s virtuální měnou.

První stání, které publicista František Fuka se svým případem absolvoval, proběhlo na konci října. Finální rozhodnutí v kauze, kdy byl Fuka obviněn z podvodu, padlo na soudu v deváté pražské čtvrti dnes odpoledne.

Situace byla vlastně jednoduchá. Podvedeny ale byly v podstatě obě strany případu. Fuka na svou obhajobu popisoval situaci, která je ve světě bitcoinu častá, jde o tzv. man-in-the-middle podvod. 

Provede se tak, že podvodník kontaktuje prodejce bitcoinů a dohodne si s ním nákup digitální měny. Vydává se přitom za jiného reálného člověka, se kterým zároveň komunikuje o jiné věci, v tomto případě o prodeji léků. 

Fuka byl dnes zproštěn žaloby, ale úplně bez újmy neodchází. Podle soudu musí vrátit poškozenému svou marži, tedy 450 korun. „Žalovaný z pohledu soudu byl poctivým příjemcem a byl v dobré víře, že peníze získal dle kupní smlouvy. Byť tu, jak se později ukázalo, neuzavřel s žalobcem. V souvislosti s jeho obohacením došlo i k jeho ochuzení. S ohledem na to, že se poctivý příjemce nemá dostat do majetkového minusu, soud uzavřel, že žalovaný měl z bezdůvodného obohacení pouze částku, která odpovídala jeho provizi,“ vysvětlila podle iDNES soudkyně Lenka Kloudová.

MMF24

Podle diskuse na serveru Bitcash soud vycházel z nového občanského zákoníku, konkrétně paragrafu 3000, který v případě, že došlo k bezdůvodnému obohacení v dobré víře, povinnuje dotyčného vrátit pouze částku, která mu zbyla.

Zároveň Fuka iDNESu řekl, že se už na začátku sporu poučil a při zprostředkování transakcí je obezřetnější. „Chci po lidech při bankovním převodu kromě peněz i to, aby do zprávy pro příjemce uvedli, že platba je za bitcoin,“ řekl s tím, že takovéto řešení by snad mohlo podobným případům zabránit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).