Hlavní navigace

Gogen TVL 32982WEBCRR: poprvé s internetem a dokonce i českým TV archivem

22. 2. 2012
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

Autor: 322915
Je to tady a je to i… signifikantní. První malá značka u nás uvádí svůj první „chytrý televizor“. A neumí se jen napojit se na webové stránky prostřednictvím widgetů a ethernetového kabelu, ale je také připraven pro propojení přes bezdrátové WiFi. Navíc s ním můžete nahrávat pořady třeba i na obyčejnou flash paměť, má dokonce čtyři (!) HDMI a zcela přepracované a dosti šikovné uživatelské rozhraní s velkými znaky, takže na něj dobře uvidíte, a to i při přepínání kanálů. K tomu si ještě přičtěte panel s podsvícením LED, rozlišení HD Ready, dvojici rozhraní USB a překvapivě dobře působící dálkový ovladač. To vše bratru za deset tisíc.

Tenhle Gogen na první pohled vypadá velice dobře. Když ho však vezmete do ruky, bude na omak poněkud plastový, ale v této výbavě asi nemůžeme za danou cenu očekávat víc. „Plastově lehce“ však působí jen jednoduchý výlisek podstavce. Zašedlý, jakoby kartáčovaný „hliník“ (plast) pokrývající rám vypadá více než obstojně, i když víte, že je z levnějšího plastu. V tomto ohledu odvedl Gogen dobrou práci, u níž je navíc na zadní straně na štítku napsáno: „Designed in Europe“.

Bohužel „energetický štítek by Europe“ chybí.

Instalace jasná, přehledná a rychlá

A začíná instalací podstavce, který je přidělaný napevno. Stačí ho totiž jen zasunout do držáku vycházejícího z panelu, dokud nezacvaknou plastové uzávěry; šroubovák ani šrouby nejsou zapotřebí. Demontáž je sice už poněkud náročnější (na uzávěry se musí pořádně zatlačit), ale působí to bytelně a demontáž děláte jen párkrát za životnost přístroje.

Gogen TVL 32982WEBCRR

Barva jde oproti fotografii více do šeda, resp. tmavě šeda, takže se ve skutečnosti blíží broušenému hliníku. Alespoň z dálky. Podstavec se k panelu pouze přicvakne, takže žádné šroubování.

Nabídek je při ladění kanálů jen pár, protože instalace nezahrnuje přístup na internet. Ostatně ten drátový (Ethernet) ani tady nic nepotřebuje – stačí jen zastrčit kabel jako takový do zdířky RJ-45 na zadní straně. To je ostatně vlastnost samotného Ethernetu, který patří mezi těch několik málo excelentně navržených technologií nejen v počítačovém svě­tě.

Po instalaci se obraz nastavil do režimu Přirozený, což je něco jako Standardní, zvukově do režimu Uživatel, který si můžete v rámci pětipásmového ekvalizéru nastavit podle svého, a zapne se volba Eko snižující spotřebu o nějakých 10 wattů bez velkého vizuálního vlivu na obraz.

Setřídění kanálů je hračkou a dělá se prostým přesunem na patřičné číslo, které i zadáte. Je to rychlé a snadné a kanál, který je třeba už na prvním místě, se prostě jen posune. Tak by to mělo být a vůbec nevadí, že se posun nedělá šipkovými tlačítky. Ba právě naopak!

Gogen TVL 32982WEBCRR menu

Na první úrovni najdete výrazné grafické menu.

Přepracované ovládání, vynikající ovladač

Jde nejen o menu, ale i o dálkový ovladač. Má velká přehledně rozmístěná tlačítka, i když jedno by zasluhovalo umístit lépe, ale to je klasický asijský problém. Zřejmě zde EPG nepřikládají takový důraz jako my v Evropě.

Ovládání multimédií obstarává plná tlačítková výbava, tedy včetně samostatných tlačítek pro přetáčení. Dvě tlačítka pak máte na dálkovém ovladači k volnému použití. Stačí je pouze na funkci, kde je to možné, déle podržet, výrazná LED dioda, na které vidíte i zmáčknutí tlačítka dálkového ovladače, resp. vyslání infračerveného signálu, se rozbliká, na obrazovku vyjede oznámení a je naprogramováno. Zadat sem můžete například oblíbenou televizní stanici, nikoli však už nějakou položku z menu. Takovouto funkci bych ocenil u každého dálkového ovladače.

Gogen TVL 32982WEBCRR kanál - přepínání

Velké a dobře čitelné znaky jsou znát prakticky všude, dokonce i při přepínání kanálů. Titulky ve filmech pouštěných přes USB můžete zvětšit v několika stupních. Na tenhle televizor určitě uvidíte!

Nastavovací menu úvodem ukáže přehlednou grafiku a pak se transformuje do textové nabídky, nicméně je stále je přehledné a velice dobře čitelné, což v této kategorii vůbec není zvykem. Ovládání menu je průhledné a zajišťují ho šipkové klávesy, OK, Back a Exit. V menu se dá i kolovat.

Gogen TVL 32982WEBCRR dva sloupce
Gogen TVL 32982WEBCRR tradiční náhled

EPG je vynikající. Jak vidíte, dovoluje dva náhledy a program se nahrává automaticky bez ohledu na multiplex, na kterém se nacházíte. K vybranému pořadu si můžete vyvolat výtečně provedené podrobné informace, takže je vidíte na jedné obrazovce spolu se šesti stanicemi. Bez nich je k dispozici televizní program pro deset stanic. Takhle propracované EPG uvidíte málokde.

Výborné devítidenní EPG

K dispozici jsou dva náhledy – dvousloupcový, který po vyvolání EPG vždy automaticky nabíhá, a tradiční s náhledem na dvě hodiny dopředu pro maximálně deset stanic. U dvousloupcového typu se nemůžete posunout na další, třetí pořad, takže vidíte vždy jen ten, který je právě vysílán a ten následující (EPG zvané „teď a příště“).

U tradičního náhledu je posunutí bezproblémové a můžete to udělat klidně i na devět dnů dopředu. Tam už ale nejspíše žádný program nebude.

Po vstupu do EPG se obraz a zvuk nepřeruší, pokud si o pořadu vyvoláte bližší informace, uvidíte i čas začátku a konce, což jsou informace, které v hlavním náhledu chybí. V tomto okamžiku je také k dispozici šest stanic.

Program EPG se na DVB-T, což je jediné, co jsem mohl vyzkoušet, kupodivu stahoval automaticky i pro multiplex, na kterém jsem vůbec nebyl, a to bylo velké překvapení. Takto se dnes chová minimum televizorů!

Pokud si v něm ale pro daný pořad zadáte upozornění, televizor se z pohotovostního režimu nevzbudí, pouze se pod obrazovkou rozbliká dioda.

Z EPG jde i nahrávat, což vyžaduje buď zasunutý USB disk nebo USB paměť o velikosti minimálně gigabajt.

Gogen TVL 32982WEBCRR internet

Internet je pouze widgetový, tedy přes specializované prográmky připravené vždy pouze pro jeden server, které pak reprezentují jednotlivé ikony. V každém případě se ovládá výtečně a nabízí řadu zajímavých věcí, včetně archivu TV Nova a výtečného iConcerts. Brzy má být k dispozici i Youtube, který zatím nepracoval.

Internet – jaký je?

Především widgetový, tedy bez otevřeného přístupu, do kterého můžete zadat libovolnou webovou adresu. To ale neznamená, že nemáte k dispozici zajímavé stránky. Tou vysloveně hitovou je přístup do archivu TV Nova. Jinak je tu obvyklé Youtube, které ovšem zatím nepracovalo a pouze se objevil nápis „už brzy“, bezproblémový e-bay, výborné počasí Foreca, do kterého se dá zadat dokonce i Davle u Prahy, kde je meteorologická stanice (sběr dat), profláklý Facebook a také vynikající hudební kanál iConcerts. Mimochodem ten je v rámci české satelitní nabídky placený, tady máte volně k dispozici spoustu záznamů.

Gogen TVL 32982WEBCRR Voyo.cz

Přístup do archivu TV Nova zajišťuje takováto základní nabídka.

Ovládání je přes dálkový ovladač s rozměrnými tlačítky, a také díky widgetovému přístupu, hračkou, zvládne ho každý a navíc bude i pohodlné. Například archiv TV Nova nabízí na základní obrazovce tři kategorie pořadů, což ostatně vidíte na připojeném snímku. Po záznamu se dá posouvat a také se dá roztáhnout na celou obrazovku. Pokud potřebujete něco zadat, objeví se slušná softwarová klávesnice, po jejíchž znacích se jednoduše posouváte šipkovými tlačítky.

Gogen TVL 32982WEBCRR nastavení pokročilé

Nastavení pokročilých voleb pro obraz nabízí to nejdůležitější a na danou třídu je velice dobré. Navíc s jeho pomocí dokáže omezit příliš živé a plakátové barvy, které jsou znát zvláště u zelené a pleťové jdoucí do červena.

Nastavení více než dobrá, nahrávání solidní

Obraz nabízí čtyři přednastavené a většinou dobře odlišené režimy na které se snadno dostanete tlačítkem z dálkového ovladače. Nejinak je tomu i u poměrů stran obrazovky. Těch je osm, včetně 4:3, 16:9 a titulkového režimu, který vám dovolí sledovat i ty níže položené. Automatický režim se choval solidně, a co jsem mohl posoudit, na DVB-T zachovával poměry stran podle vysílaného signálu.

Vedle příjemného faktu, že každý (výjimkou je pouze hra) z obrazových režimů si můžete ovlivnit podle svého, přičemž nechybí možnost návratu k původním hodnotám, můžete v pokročilém nastavení upravit pleť, poměr zelené ku červené, což se konkrétně tady hodilo a nastavit zesílení barev podle RGB. Je tu ale i ekologický režim, což je u Gogenu tuším také poprvé, ale k tomu se dostanu záhy.

Jedinou volbu, kterou jsem v menu použít nemohl, bylo ovlivnění úrovně podsvícení. Ta byla ve všech obrazových režimech stále nastavena na Automatické.

Co se týče zvuku, chybí ten virtuální, potlačit můžete zvýšenou hlasitost u reklam a nastavit jde mj. i úroveň sluchátek. Předpřipravených režimů je šest, ovlivnit jde volba zvaná Uživatel.

Zmínil jsem se i o nahrávání. K dispozici jsou volby pro posun jeho začátku a konce i když jde pouze o deset minut. Nahrávat můžete i přes EPG, nebo zvolit nahrávání ruční přes tlačítko na dálkovém ovladači. Spustit jde i tzv. TimeShift, tedy přehrávání živého televizního vysílání s časovým posunem, a jeho délku si můžete pro připojenou USB paměť nastavit v menu (až 2 hodiny).

Gogen TVL 32982WEBCRR nastavení

Ve volbě nastavení, můžete upravit i nahrávání, což vidíte níže. V položce „Další nastavení“ pak mj. najdete i zvýraznění zvuku pro sluchově postižené.

Nahrávka se ukládá jako TS (transportní stream MPEG-2) a hodina si řekne o asi 2 GB, i když tady záleží na kvalitě vysílání. Rychlost USB disku či paměti (musí jít vždy jen o FAT32, i když jinak je podporováno i NTFS) by měla být pochopitelně co nejvyšší. Kvalita nahrávky nastavit nejde a co jsem zkoušel, v podstatě odpovídá vysílání a její plynulost je hodně závislá na paměti, jakou používáte. Jakmile jsem zastrčil rychlou USB paměť Philips, nebyl problém.

Nahrávky následně najdete v samostatné volbě v multimédiích, což je nejen systémové, ale i pohodlné. Proč na to upozorňuji? U řady přístrojů knihovnu záznamů vůbec nemáte. Ty se jen řadí do patřičného adresáře, ze kterého si je spouštíte přes volbu video.

Gogen TVL 32982WEBCRR záznam nastavení

Nahrává se jako obvykle do transportního proudu TS velikostně odpovídajícího vysílání. Hodina záznamu má tudíž kolem 2 GB a výhodné je, že nahrávku přehrajete i jinde. Gogen totiž nevyžaduje žádné spárování paměťového média s konkrétním televizorem. A vystačí si klidně i malou „flaškou“.

Měření spotřeby

Televizor jsem měřil hned po instalaci a zapnut byl pouze Eko režim, takže jsem nejprve žádné úpravy nedělal a televizor si vzal po hodině provozu kolem 54 wattů s minimálními výkyvy (jeden, dva watty). Jakmile jsem Eko režim vypnul, spotřeba vyskočila o asi deset wattů a výkyvy se zvětšily.

Třetím režimem je možnost vypnout obrazovku a nechat puštěný pouze zvuk. V tomto okamžiku spotřeba poklesla na 25 wattů, protože ale chybí „eko“ tlačítko, můžete obrazovku vypnout jen někdy a nepříliš operativně.

Výrobce ovšem udává hodně vysokou spotřebu a mluví o 135 wattech, byť jako o maximálních. Já se na ně nikdy nedostal, i když se v jiném měření, a při vypnuté eko volbě, objevilo nezvykle velké rozmezí 56 až 89 W. Škoda, že Gogen stále ještě neplní směrnici EU ohledně energetického štítku, bylo by vše jasnější. Nicméně naměřené hodnoty svědčí o solidní práci, včetně spotřeby při vypnuté obrazovce.

Gogen TVL 32982WEBCRR multimedia menu

Pokud v nastavení povolíte prohlížení po adresářích, objeví se vám v základní nabídce volba, díky které můžete na jeden zátah přehrávat vše, co Gogen zvládá, aniž byste si předem museli volit druh multimediálního souboru (foto, video, hudba).

Multimédia bez podpory DivX

Souborový manažer se objeví v běžné podobě, kdy jsou multimédia rozdělena do tří skupin (foto, video, hudba), k čemuž přidává ještě knihovnu nahraných záznamu. Pokud si ale přestavíte volbu pro zobrazení na „složku“, přibude vám ještě další, v níž bez potíží přehrajete všechny multimediální soubory, které televizor zvládá. Tak by to mělo vypadat!

Z muziky si Gogen poradil s MP3 i WMA, navíc i s WAV. Fotografie se natahovaly svižně i při velkých objemech (zrcadlovka Nikon D5000), avšak udávané BMP přehráno nebylo, resp. se ani v souborovém manažeru neobjevilo. Omezeno je přehrávání videa, kde nepracuje DivX, nýbrž pouze XviD a MKV. K dispozici jsou v obou případech bezproblémové titulky v srt (sub nezvládá), u kterých můžete v několika stupních ovlivnit velikost a upravit časování. Filmy v MKV s L4.0 a L4.1 byly přehrány bez potíží, i zde bylo k dispozici maximálně až osminásobné přetáčení. Filmy však bohužel nejsou schopny na poslední pozici navázat, což platí i u XviD.

HD WMV se kupodivu přehrálo v rozlišení 720p, v 1080 už ale nikoli. HD formát s kodekem AVC (M2TS) se televizor přehrát snažil, ale obraz se rozpadal do kostiček (výpočetní výkon zjevně nedostačoval) a koncovku MTS v tom samém provedení vůbec nezobrazil. Jakmile jsem pustil nahrávku v MOV (1280×720 bodů), bylo vše bez potíží, stejně jako video v MP4 z fotoaparátu Samsung (stejné rozlišení, kodek H.264).

Gogen TVL 32982WEBCRR televizor

Měli byste vědět…

Internet je rozhodně solidní a byl příjemným překvapením. Začal pracovat okamžitě po připojení ethernetového kabelu, i když ne všechny widgety jsou funkční. To hlavní – archiv televize Nova – funguje a počasí (Foreca), na které záleží spoustě lidem čím dál tím víc, je lepší, než u řady velkých značek. I to bylo překvapením. Výborný je také dálkový ovladač, se kterým navíc můžete mířit v podstatě kamkoli.

Na druhou stranu škoda absence podpory DivX a i když filmů kódovaných do Xvid je hodně, nedělá to úplně nejlepší dojem. Většinou jsem ale byl příjemně překvapen. A to nejen vlastnostmi, ale i solidním zvukem, nepostrádajícím středy ani výšky, snad jen trochu basy. Obraz odpovídá dané cenové relaci a má živé plakátové barvy, které se většině líbí, a to i v tzv. Přirozeném režimu. Upravoval jsem zejména zelenou a také pleťovou barvu s přemírou červené, ale není to nic, co bych neočekával. I když je obraz v průměru třídy a nijak se nevymyká, zvuk je na tom přece jen lépe a výbava včetně možností je výborná. Potíž tak dělá pouze cena, která je obdobná jako u konkurentů s podstatně zvučnějšími jmény (viz např. Sony Bravia KDL-32EX421) nebo se liší velice málo. To už je ale na vás.

Gogen TVL 32982WEBCRR parametry

Balení obsahuje

cif 24 - early cena - média

– dálkový ovladač
– 2× mikrotužkové baterie (AAA)
– nenatáčitelný podstavec
– napájecí kabel (napevno připojený, dvoužilový)
– uživatelská příručka (papírová)

foto: autor a Gogen

Widgetový internet v televizoru, nebo s volným přístupem?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).