Hlavní navigace

Google Dance - když se dá vyhledavač do tance

21. 5. 2003
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Dance je období, kdy se na Google obnovuje index a přepočítává PageRank. V tuto dobu některé ze serverů Google mají už k dispozici nový index. Vzhledem k tomu, že svázání domény www.google.com s určitým serverem se mění co pět minut, můžete během krátké doby na stejně položený dotaz dostat od Google dvě různé odpovědi.

Pod pojmem Google Dance se skrývá obávaná událost, kdy přibližně jednou za měsíc dochází k obnovování indexu fulltextového vyhledavače Google. Během Google Dance se přepočítávají zpětné odkazy na stránky (odkud vedou odkazy na stránku), a tím pádem také PageRank (ohodnocení váhy stránek, z nichž vedou zpětné odkazy). Vzhledem k tomu, že Google se podle PageRanku řídí při řazení výsledků vyhledávání, očekávají konzultanti SEO (Search Engine Optimization) každý Google Dance se zatajeným dechem. Pokud totiž klesne stránce PageRank nebo naopak stoupne konkurenčním webům, posune se stránka ve výsledcích vyhledávání hlouběji.

Google Dance není okamžik, ale období mezi zahájením a ukončením přepočítávání PageRanku a obnovy indexu. Jedná se o náročnou operaci, která trvá několik dnů. Po dobu Google Dance se střídavě výsledky vyhledávání na Google řadí podle starého a nového indexu. Na dvakrát po sobě zadaný dotaz můžete dostat zcela odlišnou odpověď – Google tančí. V některých zdrojích se uvádí, že při Google Dance dochází ještě k výraznějším změnám, například k úpravám vyhledávacího algoritmu a vah. Změny řazení výsledků v důsledku přepočítání PageRanku se od změn způsobených úpravou algoritmu rozeznávají těžko.

Google Dance se projevuje tím, že jednotlivé servery umístěné v různých datových střediscích vracejí při zadání téhož dotazu rozličné výsledky. Ať už v řazení, nebo v počtu nalezených zpětných odkazů. Středisek je osm, respektive devět (o curyšském středisku www-zu se tvrdí, že je vyřazeno z provozu), a dokud se jejich výsledky liší, Goole tančí. Současný Google Dance podle informací konference o SEO začal 6. května, a pokud zkusíte porovnat výsledky ze všech osmi středisek, zjistíte, že středisko www-in se od ostatních stále ještě liší, takže Google ještě nejspíš nedotančil. K porovnávání výsledků ze všech středisek můžete využít rozhraní serveru Google Dance.

Index Google je rozložen na asi deseti tisících linuxových serverech v několika střediscích, která jsou rozprostřena po celém světě. Dotaz položený u www.google.com  zodpovídá vždy některé ze středisek v závislosti na tom, které bylo přiřazeno k obsluze jmenným serverem. Vzhledem k tomu, že záznam o směrování domény na určitou adresu IP se má měnit každých pět minut, stane se, že dvakrát po sobě týž dotaz témuž uživateli zodpoví jiné středisko. Na rozdíl od serveru www jsou záznamy o adresách IP pro www2 a www3 stálejší, takže srovnáním těchto tří serverů můžeme získat podobný obrázek o Google Dance jako při srovnávání středisek. Na www2 a www3 bývá index obnovován dříve než na serveru www, takže konzultanti SEO se sem chodí dívat, jak budou vypadat výsledky po skončení Google Dance.

Výsledek Google Dance je důležitý ve vztahu k tzv. Deepbotu. Pro Google prochází web dva typy robotů. Ten první je označován jako Freshbot a přichází z adresy začínající číslicí 64. Jeho úkolem je zajistit aktuální data pro vyhledávání ještě před vypočtením PageRanku pro danou stránku. Díky Freshbotu se mohou nově vzniklé stránky objevit na vysokých pozicích ve výsledcích vyhledávání ještě před zahájením obnovy indexu. Freshbot navštěvuje především často obměňované nebo nové stránky (weblogy, zprávy). Průběžnému udržování aktuálních stránek v indexu se v hantýrce konzultantů SEO říká Everflux.

BRAND24

Everflux je nevyzpytatelný, umožňuje uplatnění nových stránek ve vyhledávání ještě dříve, než pro ně může být odvozen PageRank. Stránka se díky němu může dostat ve výsledcích vyhledávání na krátkou dobu velmi vysoko, ale brzy může z výsledků také úplně vypadnout. Po skončení Google Dance je nasazen regulérní robot, označovaný jako Deepbot, s adresou začínající číslicí 216. Deepbot na základě výše PageRanku prochází weby v různé hloubce (čím vyšší PageRank, tím hlouběji se Deepbot pouští) a vytváří základ pro další obnovu indexu a přepočítání PageRanku.

Máme se obávat Google Dance? Google Dance se projevuje negativně u webů, které si uměle zvyšují počet odkazů generováním krátkodobých odkazů, a ve svém důsledku znevýhodňuje nové stránky. Pokud tedy dané stránce od posledního indexování klesl počet zpětných odkazů nebo PageRank, pak ji Google Dance připraví o vydobyté pozice ve výsledcích vyhledávání. Jestliže naopak odkazy z kvalitních zdrojů přibyly a pokud se konzultantovi SEO podařilo po předchozí aktualizaci indexu vylepšit strukturu informací na stránkách, pak Google Dance může stránku katapultovat ve výsledcích hodně vysoko, a hlavně na trvalo… nebo alespoň do dalšího tance.

Očekáváte, že vyhledavač bude na zadaný dotaz vracet...

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se zabývá výkonovým marketingem na internetu. Pracoval pro Advertures, Dobrý web a Outrider. Martin byl dříve redaktorem Lupy a dalších periodik o IT.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).