Hlavní navigace

Google Drive zavádí plnou podporu Microsoft Office, co to v praxi znamená?

31. 7. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Soubory ve formátech pro programy Word, Excel či PowerPoint umístěné v úložišti Google Drive je nově možné nejen prohlížet, ale také editovat díky webovým a mobilním aplikacím.

Webové a mobilní kancelářské aplikace provázané s úložištěm Google Drive se konečně dočkaly plné podpory Microsoft Office. Nově lze s jejich pomocí nejen prohlížet, ale také editovat dokumenty, tabulky a prezentace uložené ve formátech obvyklých pro programy Word, Excel a PowerPoint.

Google zavedl plnou podporu formátů založených na standardu Office Open XML (DOCX/XLSX/PPTX) i starších binárních formátů (DOC/XLS/PPT). Sada webových aplikací známá jako Google Docs s nimi nyní dovede lépe pracovat díky rozšíření pro pro Google Chrome rovnou z prostředí služeb Google Drive či Gmail.

Kompatibilitu s Microsoft Office přináší rovněž nové mobilní aplikace, které nahrazují dřívější robustní QuickOffice. Jmenovitě jde o textový editor Google Docs, tabulkový kalkulátor Google Sheets a Google Slides pro prohlížení a zpracování prezentací. Dostupné jsou pro Android (4.0 a vyšší) nebo iOS (7.0 a vyšší).

cif 24 - early cena - média

Nadále však je zvýhodňován vlastní formát dokumentů, tabulek a prezentací úložiště Google Drive, respektive webových a mobilních aplikací, které jsou s ním provázané. Souborů v tomto formátu Google Drive pojme neomezený objem nehledě na pronajatou kapacitu. Omezeny jsou však možnosti práce offline.

Microsoft s Office 365 rovněž nezahálí. Letos na podzim se očekává tabletová verze Office pro Android. Office Online (dříve Office Web Apps) se dočká širší podpory prohlížeče Google Chrome a systému Chrome OS, jelikož webový Word, Excel a PowerPoint s podporou offline režimu brzy prý nabídne Chrome Web Store.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).