Hlavní navigace

Google Glass naráží i v britských kinech, diváci je musí sundat

1. 7. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ačkoli brýle jsou na britském trhu oficiálně dostupné od minulého týdne, někteří provozovatelé kin se už nechali slyšet, že v jejich sálech vítány nebudou.

Majitelé Google Glass se stále více dostávají do hledáčku provozovatelů kin. Před třemi týdny zakázal americký řetězec Alamo Drafthouse vstup do svých kinosálů s Google Glass na nose. Přesněji diváci je musí sundat v okamžiku, kdy je v sále ztlumeno osvětlení a začíná se promítat.

Minulý týden začal Google nabízet chytré brýle i ve Velké Británii. A stejně jako předtím ve Spojených státech, tak i na britských ostrovech vyvolává zařízení u provozovatelů biografů obavy z toho, že by jejich prostřednictvím mohly být v kinosálech bez povšimnutí pořizovány kopie promítaných filmů.

Phil Clapp ze Cinema Exhibitors' Association, organizace, která ve Velké Británii zastupuje zájmy 90 % tamních provozovatelů kin, se nechal slyšet, že majitelé Google Glass je nebudou moci do sálů nosit. „Zákazníci budou požádáni, aby nenosili Google Glass do kinosálů, bez ohledu na to, zdali se v nich právě promítá či nikoliv,“ uvedl Clapp pro britský deník The Independent. 

Některá britská kina vstup do sálů s Google Glass zakazovat nebudou. Diváci je ale budou muset sundat v okamžiku, kdy začne filmová produkce. Podle zástupce řetězce Vue Cinema budou zákazníci vyzváni, aby brýle sundali, jakmile dojde v sále ke ztlumení osvětlení.

Do nepříjemností v souvislosti s Google Glass se letos v lednu dostal i jeden z návštěvníků kina v Columbusu, v americkém státě Ohio. Přímo z kinosálu jej vytáhl agent FBI s podezřením, že prostřednictvím brýlí pořizuje pirátskou kopii promítaného filmu. Nakonec se ale ukázalo, že zařízení bylo vypnuté a divák jej používal pouze jako dioptrické brýle.

Brýle musel sundat i jeden z návštěvníků londýnského kina na Leicester Square, který zařízení testoval. Zaměstnanci kina totiž nebyli schopni určit, zdali jsou brýle zapnuté a nahrávají promítaný film.

Kritici podobných zákazů argumentují, že nahrát celý film prostřednictvím Google Glass není možné, protože zařízení se po 45 minutách nepřetržitého nahrávání vybije. Navíc při nahrávání na nich svítí dioda.

Podle provozovatelů kin a filmových studií ale piráti už dnes dokážou kombinovat záběry z několika zařízení, včetně nahrávek z různých kinosálů.

ebf - partner 1

Google provozovatelům kin, kteří se obávají, že by Google Glass mohly být zneužity k nahrávání filmů, doporučuje, aby diváky požádali o jejich vypnutí.

„Provozovatelům kin, kteří mají z Google Glass obavy, doporučujeme, aby v případě tohoto zařízení postupovali stejně jako například u mobilních telefonů: jednoduše požádejte jejich majitele, aby Google Glass vypnuli dříve, než se spustí film. Dříve než vytváříte pravidla pro používání Google Glass, je dobré si je předtím vyzkoušet. Skutečnost, že brýle máte na nose a při nahrávání se vždy rozsvítí dioda, z nich dělá mizerný nástroj pro pořizování tajných nahrávek,“ uvedla pro The Independent tisková mluvčí firmy Google.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).