Hlavní navigace

O pokutě pro Google rozhodne v Rusku soud. Mimosoudní dohoda nevyšla

17. 8. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Mactrunk / Depositphotos.com
Kauza kolem Androidu se v Rusku dostane až do soudní síně. Na jedné straně Google a na straně druhé tamní antimonopolní úřad.

Necelých sedm milionů dolarů by měl Google zaplatit za to, že podle ruského antimonopolního úřadu zneužívá svou pozici na trhu. Podle agentury Reuters se ale možná všechno ještě trochu protáhne, protože snaha o vyřešení kauzy bez soudu selhala. 

Ruskému ochránci hospodářské soutěže vadí, že Google předinstalovává do telefonů s Androidem své aplikace a tím znevýhodňuje služby tamního portálu Yandex. Rusové tvrdí, že mimosoudní vyrovnání bylo možné v případě, že Google uzná porušení zákona a zaplatí pokutu. 

„Hovory s Googlem ale nevedly nikam. Teď je to na soudu, aby za celým případem udělal tlustou čáru,“ cituje Reuters prohlášení šéfky odboru pro regulaci telekomunikací Jeleny Zaevové pro agenturu Interfax. 

Kauza vznikla, když si loni na postup Googlu Yandex u úřadů stěžoval. V Rusku drží telefony s Androidem přibližně 86 % trhu, a to už je možné považovat za hrozbu i přesto, že v jiných oblastech Yandex s Googlem spolupracuje. Podíl Yandexu ale letos poprvé klesl pod šedesát procent.

ebf - partner 1

Yandex zpochybňuje především otevřenost systému Android. „Výrobci zařízení s Androidem jsou v zajetí Google Play obchodu a uzavřených API,“ tvrdil loni Yandex na serveru Tech.eu. S tím souvisí i zbytek ekosystému služeb Googlu, a to včetně vyhledávání. Podle Yandexu je výrobcům zakazováno i předinstalovávat služby konkurentů americké firmy. 

Z podobných důvodů vede několik řízení s Googlem také Evropská komise – viz EK: Google proti konkurenci zneužívá vyhledávání i AdSense.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).