Hlavní navigace

Google spustil Fast Flip a vyvíjí nástroj, který umožní zpoplatnit části zpravodajských webů

15. 9. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Google včera spustil experimentální službu, která v sobě snoubí vlastnosti RSS čtečky a koncept prohlížení článků tak, jak jej známe z klasických tištěných novin. Čtenáři tak mohou listovat vybraným obsahem, aby našli články, které je opravdu zajímají. Narozdíl od klasických RSS čteček Google v tomto případě kopíruje kompletní obsah tedy text, fotografie, ale i části webů. „Naskenované“ články jsou posléze umístěny ve formě náhledů na webu Fast Flip a roztříděny do jednotlivých kategorií dle…

Google včera spustil experimentální službu, která v sobě snoubí vlastnosti RSS čtečky a koncept prohlížení článků tak, jak jej známe z klasických tištěných novin. Čtenáři tak mohou listovat vybraným obsahem, aby našli články, které je opravdu zajímají. Narozdíl od klasických RSS čteček Google v tomto případě kopíruje kompletní obsah tedy text, fotografie, ale i části webů. „Naskenované“ články jsou posléze umístěny ve formě náhledů na webu Fast Flip a roztříděny do jednotlivých kategorií dle jejich tématického zaměření.

MMF24

Projektu se v současné době účastní 40 titulů, převážně amerických vydavatelů, kterým Google slibuje vyšší příjmy z reklamy a více čtenářů. Google tvrdí, že většina výnosů z reklamy půjde do kapsy právě vydavatelům, kteří v době krize, hledají všemožné způsoby jak čelit poklesu reklamy. Mediální magnát Rupert Murdoch už dřívě prohlásil, že jeho New Corp. chce v příštím roce zpoplatnit vybrané online tituly nebo jejich části.

Google také nedávno ohlásil, že vyvíjí software, který umožní vydavatelů zpoplatnit konkrétní online obsah za využití mikroplatebních systémů. Někteří komentátoři považují Fast Flip za další z kontroverzních projektů. „Každopádně, co je pro mě Google fast flip? Vrchol drzosti a ukázka toho jak daleko lze jít v ignorování práv autorů originálních textů.A to i přes skutečnost, že „zdroje“ s Google v tomto ohledu „spolupracují“, Nic to na tom nemění,” říká na adresu nového projektu Daniel Dočekal.(The Guardian)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).