Hlavní navigace

HD komedie televize Nova

10. 2. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Pamatujete si ještě na humbuk okolo otevírání nového studiového domu televize Nova a startu jejího vysílání ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV)? Na všechna nabubřelá prohlášení generálního ředitele Novy Petra Dvořáka a výpočty technického šéfa Ivo Ferkla, kolik kilometrů kabelů obsahuje jejich zbrusu nové News Center? Už týden Nova ve vysokém rozlišení nevysílá a nikdo se nad tím nepozastavuje.

Trochu drahé divadlo

Oficiálním důvodem ukončení vysílání Novy HD na satelitu je „úspěšné ukončení testů“. Neoficiálním pak skutečnost, že Nova dostala od operátora satelitní platformy CS Link, v němž její HD verze vysílala, návrh smlouvy s ceníkem za komerční vysílání a nechtělo se jí za toto vysílání platit. Jenom připomeňme, že Nova na satelitu dlouho chyběla i ve standardním rozlišení a že operátoři všech satelitních služeb, v nichž Nova v klasickém rozlišení vysílá, za ní sami platí poplatky spojené s využíváním prostoru na satelitním transpondéru.

Nova si už jaksi zvykla na to, že pokud je o ni zájem a pouhé zařazení jejího vysílání zvyšuje poptávku po satelitních službách, operátoři za ni budou ochotni platit poplatky spojené s distribucí signálu. Takový postup je stejně absurdní, jako kdyby Nova požadovala od Českých Radiokomunikací, aby ji šířily ze svých vysílačů zadarmo, protože je mezi diváky nejžádanější. Satelitní operátoři na takovou hru zatím přistupovali a Nova si asi myslela, že jí podobný přístup vyjde i v případě HDTV. Jenže to už je trošku dražší legrace, HD program přeci jenom zabere prostor, který by jinak využily dva až tři televizní kanály ve standardním rozlišení.

Nova se sama usvědčuje ze lži

Rychlý konec HD vysílání Novy na satelitu usvědčuje naši nejsledovanější televizi ze lži. Původně totiž Nova uvažovala o tomto vysílání i v pozemním multiplexu – dokonce celoplošně. Zatímco na satelitu se roční náklady spojené s vysíláním jednoho programu ve vysokém rozlišení odhadují na 20 milionů korun, u pozemní sítě jsou násobně vyšší. Leoš Pohl, předseda představenstva společnosti Czech Digital Group (CDG), která provozuje přechodný zemský digitální multiplex B v Praze (v něm Nova HD zkušebně také vysílala) a také zástupce satelitního CS Linku, je odhaduje na 200 milionů korun.

Nova dnes říká, že se jí HD vysílání nevyplácí a že její test na satelitu nebyl určený široké veřejnosti. Ještě na sklonku loňského roku však generální ředitel Novy Petr Dvořák tvrdil, že po zahájení vysílání Novy HD hlásili někteří prodejci elektra vyprodané zásoby HD televizorů. Dvořák také říkal, že pokud chceme diváky naučit přijímat televizi ve vysokém rozlišení, musíme jim nejprve nabídnout nějaký program v této kvalitě. Tedy přinést určitou oběť v podobě omezeného počtu diváků, kteří mohou takové vysílání sledovat a budou motivovat další ke koupi příslušného přijímače.

BRAND24

Nešlo jen o marketing?

Jenže nešlo Nově bombastickým uvedením HDTV jen o to potvrdit slova jejího ředitele, že jí skutečně jde o digitalizaci, je technologickým lídrem a tahounem televizního trhu? S Novou HD se to má stejně jako s filmovým kanálem Nova Cinema. Mnoho slov a očekávání, a když má dojít na činy, divák spláče nad výdělkem. Vzpomeňme jen, jak velký zájem vyvolala zpráva, že Nova v prosinci spustí svůj filmový program. Dnes po něm neštěkne ani pes, protože to je nekonečná řada béčkových filmů a seriálů, která ani nestojí za řeč. Operátoři placených televizních služeb si rvou vlasy, jak Nově skočili na lep, když jí dobrovolně platí nemalé poplatky za cosi, co má jedinou hodnotu ve značce Nova.

Možná bychom si měli častěji rekapitulovat podobné „digitální počiny“ naší nejsledovanější televize, abychom pochopili, jak se má její skutečný vztah k digitalizaci.

Chybí vám vysílání Novy ve vysokém rozlišení?

  • Ano, moc.
    15 %
  • Tak trochu.
    4 %
  • Ani ne.
    2 %
  • Vůbec.
    56 %
  • Stejně jsem ho neměl jak přijímat.
    23 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).