Hlavní navigace

HD programy v pozemním vysílání v Česku? Lídrem se stala Česká televize

6. 5. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

HD vysílání naladí pozemní cestou bezplatně také diváci na Slovensku, případně v Polsku, naopak v Rakousku je tato distribuce součástí placené služby simpliTV.

Česká televize (ne)příjemně překvapila

Bylo by asi nošením dříví do lesa, kdybychom se nějakým zvláštním způsobem vraceli k tomu, co se stalo minulý týden, tedy, že Česká televize zcela nečekaně zahájila pozemní šíření svých tří programů ČT 1, ČT 2 a ČT Sport ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV), čím se zároveň stala v oblasti neplacených kanálů jednoznačným lídrem na tomto poli. Pro některé diváky to bylo překvapení příjemné, pro druhé už méně, a to především ty, kteří pocházejí z Moravskoslezského kraje, části severních Čech, případně dalších oblastí, jež nejsou signálem Regionální sítě 7 pokryty.

Tento krok lze ale bezpochyby chápat jako významný milník veřejnoprávního média a Česká televize tímto krokem de facto vyřešila prozatím zablokovanou situaci s pozemní televizí druhé generace (DVB-T2). Její zavedení zatím v příliš jasných obrysech vidět není a pravděpodobně ještě nějakou dobu vidět nebude… Nutno zdůraznit, že Česká televize vysílá nejvíce pořadů v nativním, tedy skutečném a nikoliv přepočítávaném HD rozlišení. Ostatně, jednoduše se o tom můžete přesvědčit na její speciální webové stránce: http://www.ceskatelevize.cz/tv-program/hd/.

Prvním programem, který se objevil v Regionální síti 4 v normě MPEG-4, byl ČT Sport HD.
Autor: repro foto ČT Sport HD

Spuštění pozemního HD vysílání České televize přišlo mj. sportovním fanouškům před hokejovým mistrovstvím světa vhod.

Fanda HD v „pozemáku“ chybí, stejně jako Nova Cinema

O pozici lídra v oblasti neplaceného HD vysílání během několika let přišla televize Nova. Připomeňme, že to byla právě ona, která s velkou slávou už ve druhé polovině roku 2007 spouštěla své News Center, tedy Zpravodajské centrum. To bylo v té době vybaveno nejmodernějšími technologiemi a umožňovalo i přenos obrazu a pochopitelně distribuci signálu v HD rozlišení. Pokud chcete trochu zavzpomínat, otevřete si náš článek „Jak přijímat Novu ve vysokém rozlišení?“, který vyšel na DigiZone.cz 19. října 2007. Ano, čas opravdu letí neskutečně rychle…

Nova se po spuštění svého vlajkového kanálu v HD rozlišení pustila přibližně rok a půl poté do HD distribuce Novy Sport. Tuto událost si můžete připomenout v článku „Příští sobotu odstartuje Nova Sport HD“ z února 2009. Chápejte to ale jen jako vsuvku pro dokreslení, protože dnešní článek je skutečně věnován neplaceným stanicím. Začátkem letošního roku DigiZone.cz informoval o tom, že Nova by ráda prostřednictvím pozemního vysílání distribuovala i HD verzi svého Fandy. K tomu bohužel zatím nedošlo. Zdali se tak stane u Novy Cinema HD, je ve hvězdách. Program je prozatím součástí pouze placených služeb, na satelitu však stejně jako Fanda chybí.

Logo stanice je umístěno do pravého horního rohu.
Autor: Lukáš Polák, DigiZone.cz

Fanda je dostupný pozemní cestou prozatím pouze ve standardním rozlišení.

Začne konečně Prima vysílat v nativním HD?

Televizní skupinou, která je dlouhodobě bez vysokého rozlišení obrazu, je Prima. Ta sice zahájila distribuci signálu v této kvalitě už v květnu 2009, ovšem za dobu čtyř let nebyla schopna nabídnout divákům pořady v nativním HD. Už tehdy přitom dávali naši čtenáři s jejím počínáním nespokojenost náležitě najevo. Prima HD bude asi takové HD, jako když magnetofonovou kazetu přepíšu na CD a budu to vydávat za CD kvalitu, zněla tehdy jedna nespokojených z reakcí pod článkem na toto téma. Důvod pro uspcalované šíření signálu je jednoduché, Prima zatím nemá uzpůsobený k tomuto šíření vysílací řetězec.

Plánuje se na pražské Palmovce nějaké zlepšení? Vypadá to, že snad ano. Konce ledna, spolu s představením novinek FTV Prima pro jarní sezónu, nový generální ředitel skupiny Martin Konrád serveru DigiZone.cz potvrdil, že se chystají kroky, které by měly vést k tomu, aby pořady bylo možné v nativním HD formátu nejen natáčet, což už se děje, ale především vysílat. Jsme v situaci, kdy o těchto věcech jednáme, a více bych k tomu nechtěl a ani nemohu prozrazovat, uvedl tehdy Konrád. Proč tedy Prima už nyní distribuuje v „HD“ kromě Primy familyPrimu Cool a Primu Zoom? Důvody mohou být dva. Za prvé běžný divák v řadě případů rozdíl mezi „HD“ a HD nepozná, za druhé to může fungovat jako dobrý marketingový tah.

Zvláště Primě Zoom by bezpochyby vysílání v nativním HD slušelo.
Autor: FTV Prima

Zvláště Primě Zoom by bezpochyby vysílání v nativním HD slušelo.

TV Barrandov je dostupná v HD už od svého startu

Na TV Barrandov rozhodně nesmíme zapomínat, i když díky výsledkům sledovanosti tak trochu zůstává ve stínu České televize, Novy a Primy. Stanice už v HD rozlišení vysílá od svého startu, který proběhl ve snadno zapamatovatelný termín 11. ledna 2009. Pokud je řeč o neplaceném šíření, program mohou naladit zájemci v DVB-T2 experimentu Českých Radiokomunikací, a to ve všední dny v době od 8 do 17 hodin. Ve zbylý čas jsou zde pouze barevné pruhy. Strůjcem řešení vysílacího řetězce byl někdejší technický ředitel televize Michal Kratochvíl, který ji však ke konci loňského roku po změně vedení po šesti letech opustil.

A které pořady v HD rozlišení tedy TV Barrandov nabízí? Co se týká statistik, Kratochvíl už tehdy uvedl, že stanice si žádné statistiky o tom, které pořady budou odvysílány standardně a které naopak v nejvyšším možném rozlišení, nevede. Barrandov nabízí v HD verzi obvykle pořady, které jsou vyráběny takzvaně in-house, tedy přímo v budově Paláce zábavy. Platí to ale pro některé akviziční pořady, například odpolední seriály. TV Barrandov už nabídla v minulosti i takovou lahůdku, jako byly například filmy o císařovně Sissi. Podobně jako rakouská ORF je uvedla v HD kvalitě. Na to, že se jednalo o snímky z let 1956 až 1957, byl obraz skutečně excelentní.

BRAND24


Zdroj: TV Barrandov

TV Barrandov nabízela v nativním HD především původní tvorbu.

Jak jsou na tom okolní státy

Podobné řešení jako Česká televize nabídla už v minulosti Telewizja Polska. Ta šíří v normě MPEG-4/AVC své kanály TVP 1 a TVP 2. V případě první zmíněné stanice jde o tamní multiplex 1, v případě druhé o multiplex 3. Signál je možné díky přeshraničnímu přesahu zachytit i v některých částech České republiky, především pak ve východních Čechách, Pardubickém, Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Naproti tomu sousední Německo nenabízí v HD kvalitě jediný program pozemně. Slovensko se vydalo podobnou cestou jako Polsko. V rámci tamního veřejnoprávního multiplexu šíří HD verzi kanálu Jednička.

Zcela unikátní je pak v oblasti HDTV Rakousko. Zde můžeme hovořit o neplacené distribuci pozemní cestou pouze částečně. HD stanice jsou zde součástí nové placené služby simpliTV. DigiZone.cz o ni podrobně referoval v tomto článku. Kromě toho, že zájemce, který by chtěl programy sledovat na našem území, by musel ujít poměrně krkolomnou cestu (je to v rozporu s obchodními podmínkami), došel by ke zjištění, že pro příjem HD kanálů zdarma by si musel pořídit přijímač, případně alespoň modul, pro tuto nabídku. Programy jsou totiž kryptovány a jejich dekódování probíhá přímo uvnitř zařízení.


Repro foto: ORF eins

Programy ORF v HD rozlišení jsou v Rakousku součástí základní nabídky nové terestrické platformy simpliTV.

Které programy v HD rozlišení dostupné i pozemní cestou sledujete nejčastěji?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).