Hlavní navigace

Hoaxy na Wikipedii, roboti klikající na reklamu a trollové odhalení algoritmem

19. 4. 2015
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

Nahota na Instagramu nežádoucí, Twitter stále válčí s Meerkatem, Francie chce algoritmy Googlu, budoucnost TV? Co přinesl právě končící #tyden.

The story behind Jar’Edo Wens, the longest-running hoax in Wikipedia history se ve stručnosti dá shrnout do „nikdo neví, kolik hoaxů Wikipedie obsahuje“. Jinak dobré čtení o desítkách hoaxů, z nichž řada unikala objevení dlouhé roky. Včetně zcela absurdních věcí. Raději tedy nepřemýšlet, kolik chyb tam bylo záměrně.

Was your ad read – by a human? ukazuje na vracející se zásadní problém. Inzerenty moc nebaví, že na jejich inzeráty klikají roboti. Přitom roční ztráty způsobené podvody tohoto druhu jsou až 6,3 miliardy dolarů.

Svého druhu revoluční situace, Bing má (podle comScore) 20% podíl ve vyhledávání v USA. Vzestup je z 19,8 % na 20,1 % a pokles najdete u Yahoo i Googlu, tedy pokud tu jednu desetinu procenta lze brát vážně. Viz Bing Hits 20 Percent U.S. Search Share in March comScore Rankings.

TELEgraficky

Pocket získal 7M$ investic ■ Yahoo prý nechce koupit Foursquare ■ Jo… Segway je teď čínská společnost ■ Ruská Siri je prý homofobní ■ Netflix má 60 milionů předplatitelů ■  Uber šetří 120 tun CO2 měsíčně ■ Laptop nad Raspberry Pi ■ R2D2 letadlo ■ Povedený kousek: Bombardování Brna ■ Klasické Google mapy končíOffscreen Colonies ■ MakerBot propouští ■ WhatsApp 800M uživatelů 

WEBDESIGN, INTERNET

Není nad pořádný troling z Google+

Není nad pořádný trolling z Google+

Trollové by se měli mít na pozoru, antisociální chování (což je jiné označení pro trolling) je detekovatelné algoritmem. Viz How a Troll-Spotting Algorithm Learned Its Anti-antisocial Trade, kde zjistíte, že stačí deset příspěvků a troll je identifikován.

Internet.org přišel o řadu firem v Indii. Ty odcházejí, s odvoláním na nutnost zachování síťové neutrality. Správně. Viz Blow To Internet.org As Indian Internet Companies Begin To Withdraw a pak také Facebook's Mark Zuckerberg hits back in Internet.org India row, kde se dozvíte i to, co si o tom myslí Mark Zuckerberg. A je dost zjevné, že princip síťové neutrality moc nechápe.

Yandexu ten nápad s odstraněním odkazů v algoritmu pro vyhledávač dlouho nevydržel. Viz Yandex To Bring Back Links To Their Ranking Algorithm.

Interní dokument Googlu týkající se obvinění EU z monopolního chování je zajímavý třeba i tím, že jsou tam grafy. Užitečné grafy. Viz Here Is Google’s Internal Response to the Imminent EU Charges (Memo) a k tomu ale ještě Google apologises to newspapers over ‚nonsense‘ traffic stats in EU response. To aby bylo jasno, že všechno musíte brát s rezervou.

Těžká historie webdesignu, ale také Applu. Apple.com někdy zhruba v roce 1992. Viz The First Apple Homepage.

The Truth About Subjective Truths neboli pravda o subjektivní pravdě v Consensus Bias se věnuje (tak trochu) mánii Googlu zkoušet automaticky poskytovat nějaké „pravdivé“ informace o tom, co hledáte. Je to zajímavé téma, protože z historie víme, jak hodně se to dá manipulovat. Ale také jaké hlouposti dokáže Google „automaticky“ natáhnout.

Zajímavé čtení ve What chinese copycatting means for user interface designers na téma kopírování, kradení a vůbec „inspirování“. Hlavně v Číně, kde se na to zjevně navíc koukají úplně jinak.

Co je důležité pro B2B weby? Čtěte v B2B Vendor Websites: What’s Important, and What’s Lacking? Zjistíte tam hlavně, co chtějí návštěvníci takových webů – na prvním místě nabídky zkušebních verzí. Následují demo verze. Věci jako bílé knihy, případové studie či newslettery jsou až na posledním místě.

SOFTWARE

Inifinifactory – www.zachtronics.com/infinifactory - vypadá docela zajímavě.  A je to hra, aby bylo jasno.

SnapSeed se po dvou letech konečně dočkal nové verze. Pokud jste to doteď nezaregistrovali, tak tahle super aplikace už nějaký ten pátek (od roku 2012)  patří Googlu. Viz Google’s Snapseed photo app gets its first major update in two years.

Pokud máte rádi mapy, tak bych tu měl Spoiler Alert – Mapping A Game of Thrones. A pokud snad máte rádi Games of Thrones, tak to bude ještě lepší trefa.

A ještě jedna mapa. Mapa, kde všude bylo vidět UFO. A dává zajímavé věci k zamyšlení. Viz Aliens Don't Like Cities.

The Guardian si vybudoval vlastní platformu, která pomáhá zjišťovat, co čtenáři čtou a o čem by tedy měli novináři psát. Viz How The Guardian’s Ophan analytics engine helps editors make better decisions, kde přijde řeč i na to, že používají jako měřítko počty zhlédnutých stránek, ale sami přidávají, že to není měřítko kvality, ale toho, jak se podařilo obsah zpropagovat. Dobré ale je, že sledují i čas (medián), který čtenáři věnovali článku. A ještě zajímavější je, že varují před sociálními sítěmi, které sice mohou vést k masivní proklikovosti, ale zpravidla také k masivním okamžitým útěkům.

Halo vyrazilo na telefony a tablety v podobě Halo: Spartan Strike:

FEEDIO COULD REPLACE FEEDBURNER píše VentureBeat a jedno je jisté: FeedBurner asi výměnu potřebovat bude, protože jeho budoucnost nevypadá dobře. Feedio vypadá slibně, na @365tipu i Pooh.cz ho mám nasazený na zkoušku jako nástroj pro posílání článků e-mailem.

Recenze na PC podobu GTA V k nalezení v Grand Theft Auto V on PC review: Rockstar outdoes itself in world-building. Což mi připomíná, že tohle je věc, kterou si chci koupit.

Star Wars Battlefront je tu. A trailer je boží:

HARDWARE

Miracast? Ale ano, Miracast. Začíná být už poněkud dostupnější. Tedy pokud nemáte zrovna něco jablečného. Viz How  to use Miracast to mirror your device's screen wirelessly on your TV.

Tenhle kousek od Duracellu je opravdu originálním řešením bezdrátového nabíjení. Duracell Power Ring přichází. Viz Duracell Doesn't Understand Wireless Charging.

Trochu jiná technika, ale zajímavé to je. Německé řízení letového provozu se dožaduje toho, aby byla letadla ovladatelná dálkově. To zcela jistě zabrání tomu, co se stalo s letadlem Germanwings. A hlavně to přinese mnoho nových příležitosti. Viz German air controllers urge remote control of planes after crash.

MARKETING A KOMUNIKACE

Copyranter: Why did it take Facebook 11 years to advertise ‚Friendship?‘ obsahuje tři nové reklamní kampaně Facebooku. A nenechává na nich niť suchou.

Budoucnost televize? Podle TV  of the future–all on demand? hlavně vše na vyžádání. Stávající lineární televize, kde musíte své pořady sledovat v určitou dobu, je minulostí. A přinese to mnoho změn, od nově řešených příjmů až po potřebu jiných způsobů marketingu.

BEZPEČNOST, SOUKROMÍ, PRÁVO

Nic revolučně nového, ani nic nového pro ty, co do toho aspoň trochu vidí. Ale přesto, užitečné čtení. Pwnd. How a Google hacker would hack you ale zapomíná na jednu eventualitu, zejména proto, že dotyčná pracuje v Chrome Security Team. Má k dispozici ještě jednu velkou možnost, vliv na své kolegy v Googlu, kteří mohou být stejně naivní, hloupí a nevědomí. A tenhle přístup, ke Googlu, ten má málokdo.

Všechny verze Windows jsou prý postižitelné unesením SMB sezení. Týká se HTTP komunikace, ovlivňuje prý i iTunes a Adobe Flash. Spočívá v přesměrování SMB vedoucího k nové autentizaci uživatele, tentokrát ale na server, který ovládl útočník. Viz New SMB Flaw Affects All Versions of Windows.

Botnet, který ovládl přes 700 tisíc počítačů, spěje ke konci. Viz Botnet that enslaved 770,000 PCs worldwide comes crashing down, kde se dočtete také něco o tom, jak to celé fungovalo a jak se to podařilo zlikvidovat.

Narušení způsobené kybernetickými útoky meziročně vzrostlo o 23 %, uvádí Symantec ve zprávě shrnující rok 2014. Viz Gangs of hackers cause cyber breaches to spike 23%.

BBC ve Why is the EU gunning for Google? řeší, proč jde EU po krku Googlu. A je to celé zajímavé, nejenom protože cesta k formálnímu obvinění zabrala EU pět let. Což znamená, že se rovnou můžete zamyslet nad tím, jestli vlastně EU neřeší něco, co už dávno není aktuální. A to aktuální? To EU uniká.

U Hackers Could Commandeer New Planes Through Passenger Wi-Fi je hodně zajímavý, jak to dopadne, protože představa, že WiFi v B787 a A350/380 ve stejné síti jako řídící systémy zní jako šílenost. Co navíc, tohle už tu jednou, před lety, bylo. A byl to 100% hoax. (viz Unést letadlo aplikací na Androidu? FAA to označuje za nesmysl).

Hodně zábavný kousek. A odkud odjinud než z Francie. Tamní senát žádá Google, aby poskytl svůj vyhledávací algoritmus. Viz French Senate Backs Bid To Force Google To Disclose Search Algorithm Workings.

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

American Teens Are Stressed and Bored. It’s Time to Talk About Feelings No dobře. A co české děti? Nejsou stresované? Nenudí se?

Zajímavé čtení. Rozdíl mezi Twitterem a Instagramem. Nejenom. Viz Look and Feel and Feel.

To vypadá na dobře rozjetou válku mezi Twitterem (Periscope) a Meerkatem. V Twitter Is Pushing Celebrities And Publishers To Stop Using Meerkat píší o tom, jak se Twitter snaží nahánět celebrity, aby je náhodou nezískal právě Meerkat. A jde dokonce tak daleko, že vyhrožuje ztrátou přístupu k jiným službám.

V Embedded Tweets: Redesigned for the modern web oznamuje Twitter, že tweety, co si dáváte na web přes kód Twitteru (hodně hloupý nápad tak jako tak), prý budou konečně vypadat moderně. Tedy že tam bude kompletní fotografie (či budou, pokud jich je připojených více).

Periscope (Twitter) si od HBO vysloužil požadavky na zastavení šíření. Uživatelé totiž přes něj „vysílali“ Hru o Trůny. Trochu mimózni HBO moc nechápe, že věci na Periscope zůstanou stejně jenom 24 hodin a kvalita mobilu namířeného na televizi opravdu není koukatelná. Viz HBO is wasting its time sending Game of Thrones takedown notices to Periscope.

Twitter's most influential political journalists pokud milujete žebříčky. Nebo pokud vás zajímá, jak američtí žurnalisté využívají Twitter.

TWITTER AND WHAT MIGHT HAVE BEEN je dobré čtení o historii Twitteru a o tom, proč je takový, jaký je (ale také jaký by býval mohl být). Osobně si také myslím, že když už před lety začal odstřihávat klientské aplikace, tak to měl dotáhnout od konce a ne zůstat v polovině cesty. Například. Ale je to ho tam víc.

Instagram aktualizoval „pravidla komunity“, nakonec není divu, patří Facebooku. Nahota přijatelná není, ale kojící matky prý ano. A nahota nakreslená nebo v podobě sochy taky. Ale ne nahaté nebo částečně nahaté dítě (ano, rodiče dětí skutečně postrádají rozum). Bojovat se prý bude proti trollingu a harašení, ale tam už moc dobře víme, že jsou to jenom plané řeči. U Facebooku zejména, většina „nahlášení“ po nové aktualizaci končí jenom tím, že si máte útočníka skrýt nebo se s ním domluvit. Viz Instagram addresses nudity, harassment in updated guidelines.

MOBILNÍ APLIKACE

Feedly má aplikaci aktualizovanou na „material design“ podle Androidu. Viz First implementation of Material Design, kde se samozřejmě dočtete spoustu věcí o tom, jak je to revoluční a ve prospěch uživatelů. Osobně bych raději konečně viděl Feedly aplikaci, která umožňuje offline použití. Ale to je asi nereálné.

Microsoft + iPhone je přehled mobilních aplikací Microsoftu pro iPhone. Ano, pro iOS. Pro konkurenční platformu. A není jich málo.

Ochota lidí zapínat si push notifikace klesá. Sice pomalu (z 45 % na 42 %), ale klesá. Viz Report: Push Notification Opt-In Rate Drops in 2014.

Meerkat prý konečně míří i na Android. Viz It's official: Meerkat is finally coming to Android.

Nějak ten Cyanogen přestává být čistý. Viz Take that, Google: Microsoft apps will be bundled on Cyanogen's Android phones, kde zjistíte, že vám telefony s operačním systémem Cyanogen zaplní zbytečnostmi jako Skype, OneDrive, OneNote, Outlook, Office a Bing. (Dodatek: CyanogenModu se novinka netýká.)

Nová „klávesnice“ pro Android umožňuje psát rukou (nebo stylusem). Psacím písmem, abych byl přesný. Viz Google Handwriting Input in 82 languages on your Android mobile device případně rovnou v Google Play jako Google Handwriting Input.

A když napíšete do Google „find my phone“, tak najde váš telefon. A můžete se i prozvonit. Samozřejmě za předpokladu, že máte telefon, který tohle podporuje.

STARTUPY A EKONOMIKA

90 % zaměstnanců promrhá denně alespoň půl hodiny pracovní doby. A to do toho nepočítají oběd ani přestávky či prostoje, které mít musí. Time Management Secrets Anyone Can Use vás možná přiměje i k zamyšlení, jestli se některé věci nedají dělat efektivněji. Ale možná až budete prostě na volné noze a účtovat skutečnou práci za hodiny, tak bude taky vše jinak.

Nokia prý chce koupit Alcatel-Lucent. A neříkejte, že tohle není zajímavá zpráva. Viz Nokia in „advanced“ talks to acquire Alcatel-Lucent a o nějaký ten den později viz Nokia agrees to buy Alcatel-Lucent for $16.6 billion (někde píší 15,6 miliardy).

Shopify vstupuje na burzu? No, při 37,3 milionech příjmů a stálé ztrátovosti je to docela odvaha. Ale těch 100 milionů, které chtějí získat, ty by se jistě hodily (k 122M co již získali). Viz Shopify Files To Go Public On Q1 Revenue Of $37.3M And A Declining Net Loss.

Yahoo a Bing (Microsoft) pokračují ve „spolupráci“. Na prodloužení je trochu zábavné to, že Yahoo získalo trochu víc volnosti a poněkud více se odděluje inzerce přes Bing a inzerce přes Yahoo (Gemini). Viz Yahoo-Bing Renegotiate Search Deal, Yahoo Gains Right To Serve Search Ads On The PC.

Meet the 2015 Startups: Ales Teska, CEO of TeskaLabs, Enterprise Security Masterminds je rozhovor s Alešem Teskou o Teskalabs. A jak dost ze jména plyne, je to podle všeho poněkud český startup.

INFOGRAFIKA

Color use in paintings, by year ukazuje zvláštní věc. Proč zrovna modrá? A proč ubývá oranžové?

cif 24 - early cena - média

Co se (většinou) nedostalo do článků a stojí z právě uplynulého týdne za pozornost. Mohlo by se hodit, mohlo by zaujmout, možná to prostě jenom nějak tak uniklo v záplavě stovek článků a zpráv, které se v uplynulém týdnu objevily. Ručně tříděné ze stovek zdrojů a tisíců přečtených zpráv. V drtivé většině zahraničních. Vzniká průběžně celý týden.

Pokud chcete seriál sledovat, má vlastní štítek v podobě #TYDEN

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).