Hlavní navigace

Hračičky pro děti, a to supermoderní

27. 9. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Dnes u dítěte jenom těžko uspějete s tahacím kačerem nebo houpacím koněm. Ratolesti chtějí herní konzole, hudební přehrávače, subnotebooky. Objevují se technologické novinky pro ty opravdu mladé uživatele.
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

Před pár lety bylo vše ještě v únosné míře. Samozřejmě i já jsem jako malý kluk toužil po počítači, ale to bylo z moderností vše. Souvisí to samozřejmě s technologickým vývojem společnosti, ovšem čeho je moc, toho je příliš. To, že má každý mobilní telefon, přece neznamená, že ho budou mít i čtyřleté děti? Pravdou ale je, že mezi „studenty“ školky je mobilní telefon asi nejpreferovanější dárek. A to není všechno, hudební přehrávače jsou také v kurzu, o přenosných herních konzolích ani nemluvě.

Na trhu se objevují například digitální fotoaparáty pro děti, což se mi už zdá moc. Na plastový kryt se prskne nějaká ta nálepka barbíny a hotovo. Jde o rozvoj dítěte nebo o to, jak vytáhnout peníze z kapes rodičů? Nebo dokonce o obojí? Možná, ale při letmém průletu internetovými obchody se zdá, že kromě produktů pro důchodce bude v příštích letech dominovat segment předškolních dětí. A až se do šílenství zapojí i ti opravdu velcí výrobci elektroniky, máme se na co těšit.

Pohled do blízké budoucnosti nabízí třeba server Geek Mother, určený maminkám, které to s technologiemi myslí vážně. Mezi produkty pro děti je zatím jenom svítící mraveniště, ale určitě se tem brzy objeví i další, mnohdy dost bizarní záležitosti. Maminky si prostě výrobci nejrůznějších nesmyslů musejí vychovat k tomu, aby při nákupech nezapomínaly ani na nejmenší děti.

Web FamilyEduction dokonce nabízí seznam těch nejlepších hraček pro děti. Obsahuje dětský foťák, dětský mobilní telefon, pentop počítač, iPod Shuffle, dětský notebook, herní konzoli, zařízení obsahující informace o hvězdné obloze. A běda, jestli svým dětem všechno nekoupíte!

cif 24 - early cena - média

Novému byznysu se věnuje i prestižní Forbes, který (jak jinak) také doporučuje to nej pro děti. Zajímavý je třeba přenosný DVD přehrávač, ten by se hrome líbil i mně! A jedna stavebnice připomíná starý dobrý Merkur. Nebo je libo digitální mikroskop? Média se za každou cenu snaží rodičům vnutit myšlenku, že se jejich děti bez supermoderních vymožeností prostě neobejdou. Ve světě to prostě jede ve velkém, u nás zatím zůstáváme trochu pozadu, každý raději koupí dřevěného koníka, než nějakou elektronickou hloupost. A to je dobře.

Doufám, že se k nám trend technologických blbůstek jen tak nedostane. Nechtěl bych někdy v budoucnu vysvětlovat dětem, že ten opticko-magnetický nanovideopřehrávač prostě nepotřebují, že je jim na nic. Až přijde ta pravá atmosféra, tak budou mít rodiče co dělat, aby si uchránili peněženky a zdravý rozum.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).