Hlavní navigace

Huawei vydává náhradu za Android, Stack Overflow prodán, čipy nebudou možná i roky

4. 6. 2021
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Huawei HarmonyOS Autor: Huawei
Nové grafiky Nvidia RTX 3070 Ti a 3080 Ti. Cloudera prodána. Novinky AMD a Intelu z Computexu. Nejrychlejší AI superpočítač. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Huawei oficiálně představilo operační systém HarmonyOS, v čínštině Hongmeng. Jde nejenom o náhradu Androidu pro chytré telefony, ale zároveň systém, který lze nasadit v hodinkách, televizích, prvcích chytré domácnosti a podobně. Díky tomu lze jednotlivá zařízení propojit. Vzhled na telefonech vychází z EMUI, tedy nadstavby Huawei nad Androidem. Systém prozatím v základu vychází také z Androidu. Mezi první produkty, které HarmonyOS používají, jsou hodinky Huawei Watch 3 a Watch 3 Pro a tablet MatePad Pro. Huawei nyní bude muset dostat na palubu vývojáře a případně také další výrobce. Hodinky s HarmonyOS by mělo nabídnout Meizu. Lze očekávat, že si systém bude získávat základnu v Číně a pak se případně dostane dále.

Stack Overflow byl prodán, za 1,8 miliardy dolarů ho kupuje největší evropská investiční společnost Prosus. Služba, bez které by nemohla fungovat řada vývojářů, údajně vytvořila 61 dolarových milionářů. Prosus detailně nevysvětluje své záměry. Fond je aktivní mimo jiné v Číně, vlastní podíl v Tencentu v hodnotě 200 miliard dolarů.

Prodána byla rovněž Cloudera, za 5,3 miliardy dolarů ji získají Clayton, Dubilier & Rice (CD&R) a KKR. Akcionáři dostanou bonus 24 procent nad cenou na burze, Cloudera se z veřejných trhů stáhne. Společnost také koupila dvě firmy Datacoral a Cazena a posiluje SaaS nabídku. Roční tržby Cloudery se začínají blížit miliardě dolarů. Kontext kolem Cloudery rozebírá TechCrunch.

Intel na Computexu ukázal pár novinek. Má první 5G modem vyvinutý s MediaTekem, nové modely Tiger Lake s frekvencí až 5 GHz, Alder Lake pro notebooky a malý počítač NUC 11 Extreme. Na představení grafických karet Intel Xe DG2 nedošlo. Je zde ale náznak, který ukazuje 4096 jader a až 16 GB GDDR6.

Na Computexu se předvedlo i AMD. Funkce FidelityFX Super Solution dorazí 22. června. Jde o přímou konkurenci k Nvidia DLSS. Jedná se o upscale renderovaného rozlišení do vyššího za použití AI, díky čemuž lze dosáhnout výrazně rychlejšího chodu her s podobnou obrazovou kvalitou. Funkce poběží i na starších kartách Radeon. Využít ji může i konkurence, FidelityFX podporuje Vulkan a DirectX 11 a 12. Zájem už ohlásil Intel. AMD dále ukázalo 3D čiplety, kdy jsou dva aktivní křemíky položeny na sebe. Novinkou je rovněž 3D V-Cache. Obojí více rozebírá Cnews.cz. AMD také nabídne nové mobilní grafiky s RDNA 2.

Nvidia představila grafické karty GeForce RTX 3070 Ti a 3080 Ti, které navazují na dříve vydané verze bez Ti. I v tomto případě si je koupí jen málokdo, dostupnost na trhu je stále mizerná. Doporučené maloobchodní ceny jsou 15 800, respektive 32 000 tisíc korun, reálné částky ale budou zásadně vyšší. RTX 3080 Ti je o něco slabší 3090 a má 12 GB VRAM, 3070 Ti pak přidává zejména CUDA a Tensor jádra či vyšší takt pamětí, kapacita však zůstává na 8 GB.

Nejrychlejším superpočítačem pro AI výpočty je nyní Perlmutter. Stroj od Hewlett Packard Enterprise nasazuje americké National Energy Research Scientific Computing Center. Superpočítač má k dispozici 6159 grafik Nvidia Tensor Core A100. Výkon u FP16 a BFLOAT16 dosahuje na 3,8 exaFLOPS.

Šéf Intelu Pat Gelsinger během své přednášky na Computexu uvedl, že problematická situace s nedostatkem čipů může trvat i roky. Výrobní kapacity jsou nedostatečné a problémy jsou na všech úrovních polovodičového řetězce. Dále se objevují zprávy, že velké firmy jako HP, Dell a Lenovo skupují čipy všeho druhu, kvůli čemuž se nedostává na ty menší.

Správce balíčků od Microsoftu je venkuWindows Package Manager 1.0 je k dispozici na GitHubu, případně jako App Installer ve Windows Store. Pracovat s ním lze v příkazovém řádku.

Laboratoře CZ.NIC otestovaly nový způsob pasivní analýzy doby odezvy pro DNS dotazy. Takzvané RTT je popsáno v reportu. „Zpráva popisuje novou metodu vedoucí ke zvýšení objemu provozu DNS přes protokol TCP, jenž se právě pro odhady RTT používá. Spočívá ve využití jednoho z mechanismů DNS protokolu, který použití TCP vyžaduje. Ve zprávě jsou uvedeny zkušenosti z nasazení na produkčním serveru domény nejvyšší úrovně .CZ a kvantitativní výsledky testů včetně přesnějších odhadů RTT,“ píše CZ.NIC.

Kingston rozjíždí staronovou značku Fury. Ta doposud sloužila pro označení RAM, postupně se ale rozšíří na další produkty. Kingston totiž před třemi měsíci prodal značku HyperX do rukou HP (425 milionů dolarů) a Fury se stane určitou náhradou. Prozatím zde jsou nové RAM a dorazí SSD disky.

XPG ve třetím čtvrtletí vydá paměti DDR5 s frekvencemi od 6 do 7,4 GHz. Pořídit si bude možné 8, 16 a 32GB moduly. Napětí budou mít 1,1 V a součástí bude ECC a PMIC. Micron zase rozjel výrobní proces 1-alfa s hustotou pamětí vyšší o 40 procent a poklesem spotřeby o 15 procent. Proces byl prozatím nasazen na LPDDR4X a DDR4, očekává se ale také DDR5 a další.

Svaz průmyslu a dopravy ČR a CZ.NIC chtějí po Evropské komisi a Evropském parlamentu, aby přezkoumaly Akt o digitálních službách (DSA). Svaz chce, aby DSA nevytvářel zátěž pro malé a střední podniky. K iniciativě se připojilo 17 svazů z deseti států EU. Dopis je k dispozici zde (PDF).

FireEye prodává sekci FireEye Products za 1,2 miliardy dolarů, kupujícím je konsorcium vedení Symphony Technology Group. Firma také rozjela program zpětného odkupu akcií v hodnotě 500 milionů dolarů. Symphony je aktivním nakupujícím, získala například jednu ze sekcí McAfee.

Microsoft kupuje firmu ReFirm Labs, která vyvíjí open source nástroj Binwalk. Ten umožňuje bezpečnostní analýzy firmwarů, čehož chce Microsoft využít ve své nabídce služeb pro internet věcí. Redmond nedávno pro tyto účely koupil také CyberX, kde držel podíl i ČEZ.

GitLab získává firmu UnReview. Nástroj postavený na strojovém učení pro code review bude začleněn do code review nabídky GitLabu.

MMF24

Čínský Tencent Cloud otevírá datacentrum ve Frankfurtu. Jeden z hlavních cloudových hráčů v Číně (vedle Alibaba Cloudu) chce letos navýšit přítomnost v zahraničí.

Samsung vydává notebooky Galaxy Book Go a Galaxy Book Go 5G, které používají ARM. Konkrétně mají čip Qualcomm Snapdragon 8cx druhé generace. Microsoft dostává ke svým modelům Surface Pro X dalšího spojence pro rozšíření Windows 10 na ARMu.

ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).