Hlavní navigace

Hyundai HLH 26955 DVD: nejen DVD a multimédia, ale i výtečný poměr cena/výkon

8. 9. 2010
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Víte, jaká je pro mě největší výhoda malých televizorů? Přijdou k vám v kompletní podobě, včetně podstavce, a vy tak konečně můžete pro jednou zapomenout na správné šroubky, jejich správný počet a šroubovák. A i když by se úhlopříčka této televize ještě před nějakými třemi lety za malou rozhodně označit nedala, dnes je pouhých 66 cm vskutku málo. Dokonce i 81 cm, protože to je druhá varianta tohoto modelu majícího zcela stejné parametry a tudíž také zabudovaný DVD přehrávač.

Spousta nenáročných zákazníků hledá televizory co nejlevnější a vůbec jim nezáleží na tom, jaké jsou či jak hrají. Hyundai levný je, a i když najdete levnější, to, co se mi na téhle značce vždycky líbilo, bylo solidní zpracování a velice vysoký poměr cena/výkon. Za nízkou cenu samozřejmě musíte zaplatit jinak, a tak jsem byl hodně zvědav, co to bude. I když… u televizoru to tak nějak tušíte.

Hyundai HLH 26955 DVD

Televizor v mém případě vypadal trochu jinak. Je ale možné, že spodní světlejší pruh na snímku je pouze dílem světla, což by potvrzovaly i odlesky na podstavci, který je s panelem spojen napevno. Zapůjčený kus měl jednolitou barvu a přišel mi podstatně elegantnější, a to i díky modře podsvícenému středu, který zde není vidět. Navíc – DVD mechanika je na opačné straně než na snímku.

Snadná instalace, atypický seznam kanálů

Instalace je velice jednoduchá, doslova v pár krocích. Nejprve se naladí digitální kanály a pak jste dotázáni, zda chcete ladit i kanály analogové. Následné fyzické setřídění si obstaráte buď v menu, nebo po stlačení tlačítka OK, které ukazuje přehled naladěných televizních a rozhlasových stanic. Setřídění se dělá atypicky, je ale pohodové a rozhodně jsem viděl horší – i u renomovanějších značek. Ale to se u tohoto televizoru dá říci u spousty věcí.

Hyundai HLH 26955 DVD setřídění kanálů

V náhledu kanálů, který vyvoláte tlačítkem „Enter“ vidíte nejen obrazový náhled, ale můžete si stanice i fyzicky setřídit

Jak vidíte na snímku, náhled naladěných kanálů je taktéž dělán atypicky, ale to, že v něm zároveň vidíte i obraz zvolené stanice, je příjemné a záhy si na to zvyknete (a také pochopíte, proč kvůli velikosti obrazovky není náhled v EPG).

Hyundai HLH 26955 DVD menu
Hyundai HLH 26955 DVD obraz

Menu je jednoduché, ale bezproblémově ovladatelné a dá se v něm i kolovat. Někomu možná budou vadit příliš malá písmena, což neplatí o základní nabídce (vpravo).

Ovládání trochu speciální

Rozložení tlačítek na dálkovém ovladači je opravdu zcela jiné, a tak si našinec musí zvykat. Nejvíce mi vadí zapadlé tlačítko EPG a malá horní špatně čitelná tlačítka, například pro úpravu formátu obrazu či nastavení obrazu.

Na malé znaky narazíte i v jednoduchém trochu obstarožním menu, které si ale nejspíše pamatujete z mnoha starších přístrojů, takže potíže určitě dělat nebude, spíše naopak (bude vám důvěrně známé).

Někdy musíte do menu i v okamžiku zastrčení USB paměti, jindy se vám identifikuje sama a televizor zobrazí nabídku automaticky. Tohle ale fungovalo jen u některých USB pamětí a asi tak v polovině případů. Menu je nicméně přehledné a protože se v něm dá kolovat, lze to někdy vzít zkratkou z druhé strany, což je nepochybně příjemné.

Hyundai HLH 26955 DVD EPG při přepnutí

Při přepnutí kanálu vždy vidíte název pořadu a pořadu dalšího

Co „zaplatíte“ za nízkou cenu?

Tohle je otázka, která asi každému vytane na mysli nejdříve, nebo by alespoň měla. Takže, kde nízkou cenu poznáte a na co byste se měli dopředu připravit? Není toho kupodivu tolik, kolik byste možná čekali.

Předně počítejte s nízkými pohledovými úhly, které sebou nese použitý levný panel. Zmiňovaných 160 stupňů je nejhorší v okamžiku pohledu shora a zdola, kdy se barvy mění rychleji, ze stran to nijak tragické není, pokud se vás pochopitelně na televizor nekouká deset.

Dále počítejte s pomalejším přepnutím z kanálu na kanál (něco mezi 2–3 s), absencí virtuálního zvuku a také s tím, že dálkový ovladač musíte přesně zaměřit na čidlo. Toť vše.

Hyundai HLH 26955 DVD EPG náhled 1
Hyundai HLH 26955 DVD EPG náhled 2

V plném EPG máte dvě formy náhledu – bez podrobnějšího popisu pořadu a s ním.

EPG Made in Hyundai: devítidenní a překvapivě kvalitní

Pokud do něj – tlačítkem EPG – vstoupíte, neuvidíte ani náhled obrazu (pro něj je úhlopříčka přece jen malá), ale rozhodně je škoda, že se vypne i zvuk. Nicméně v každém případě tu máte dvě formy náhledu: bez informací o pořadu (zobrazuje se 11 stanic) anebo s ním (viz foto), přičemž v tomto případě vidíte pěti řádkový popis a šest stanic. A aby toho nebylo málo, teletextovými tlačítky si můžete ještě regulovat, kolik pořadů a na kolik hodin dopředu na obrazovce uvidíte.

Na pořad se můžete nechat i upozornit, televizor se sice nezvládne probudit se z pohotovostního režimu, ale rozbliká se výrazné modré světlo ve spodní části rámu. To jinak svítí stále a vypnout se nedá.

A jaké je EPG Made in Hyundai? Překvapující nakonec nebylo ani tak to, že EPG je na devět dnů (domácí stanice a většina přijímačů jedou na osm), ale to, že si Hyundai dokázal stahovat – a také udržet – informace ze všech tří naladěných multiplexů, což často nedělají ani mnohem dražší televizory renomovanějších značek. Jakmile do EPG vstoupíte, vidíte, že se postupně stahuje jeho obsah, a to nezávisle na tom, na kterém kanálu (multiplexu) se nacházíte. Nevíte, proč to tak nedělají všichni?

Hyundai HLH 26955 DVD doplňky

V části menu „Doplňky“ najdete mj. zajímavou volbu pro úpravu podsvícení panelu, kterým si ho nastavíte jednou provždy. Pro některé instalační podmínky to může být výborná volba. Zde to je také jedna z mála možností, jak spořit energii.

Možností nastavení

Nejsou nijak velké, ale třídě a cenovce odpovídají. U obrazu jdou seřídit jen základní parametry plus teplota barev, redukce šumu a tzv. herní mód. V menu „Doplňky“ si ještě můžete ve třech stupních seřídit stupeň podsvícení, nebo to nechat na automatice.

Přednastavené režimy obrazu jsou tři: ten základní se jmenuje „Přirozený“, dále je k dispozici „Kino“ a „Dynamický“. Všechny si je můžete seřídit podle svého, což se hodí především u režimu „Kino“ (ten je dobré trochu „potlačit“) a pokud to přepísknete, můžete se kdykoli vrátit k původnímu nastavení.

Pokud jde o formát obrazu, tady jsou možnosti podstatně bohatší a takové často nenajdete ani o třídu výše. K dispozici je jich osm, a to včetně režimu 14:9 a režimu titulkového. Nevím ale, čím to bylo, zdálo se mi, že se režim „Auto“ zapomínal mezi formáty přepínat a že všechno roztahoval na 16:9. Nebo jsem měl prostě smůlu a díval se na filmy, které se televizoru správně, signálem WSS, neohlásily. Mimochodem, zajímavým režimem je i „Panoramatický“. Ten na výšku obraz 4:3 trochu ořízne a horizontálně ho rovnoměrně roztáhne do stran.

Hyundai HLH 26955 DVD menu zvuku

Virtuální zvuk nehledejte

Pokud jde o zvuk, tam jsou možnosti minimální, co v tomto ohledu zřetelně chybí, a to zejména v DVD, je virtuální zvuk. Na druhou stranu je zabudován pětipásmový ekvalizér s pěti režimy a jedním uživatelským. Pokud si ho trochu „poštelujete“, zjistíte, že najednou nebude váš Hyundai znít až tak ploše televizně, jako v základním nastavení.

V příručce také narazíte na možnost „zmrazení“ obrazu při příjmu televizního vysílání. Po pravdě bylo to i u modelu, který jsem měl tuším před dvěma lety, avšak stále obraz zastavit nelze. A když jsem u příručky: zcela chybí část pro DVD a nikde o něm není ani zmínka.

Měření spotřeby

Tentokráte jsem měřil hned po instalaci, protože televizor nabíhá standardně a nenabízí nějaký úsporný režim. Také tu nehledejte vypínač pro úplné vypnutí či nějaký speciální režim pro úspornější poslech rozhlasu. Pokud se ocitnete na rozhlasové stanici, spustí se vám pouze šetřič obrazovky a přístroj si tak vezme stejně jako při sledování televize. A kolik to je? Zhruba 81 wattů s minimem a maximem na 78, resp. 89 wattech. To je docela překvapení, a i když jsem měřil několikrát a i několik hodin, nikdy jsem se k udávaným 110 W ani nepřiblížil.

Pro zajímavost jsem ještě změřil spotřebu v režimu „Kino“, které je standardně na můj vkus nastaveno příliš „jasně“, a zjistil jsem, že zde můžete nějakých pět, šest wattů ještě ušetřit (pokud si ho upravíte, bude to ještě více). Naopak v režimu „dynamický“ si kupodivu televizor vezme jen o zhruba watt více.

Výtečná kompatibilita, i když…

Hyundai se s multimediální kompatibilitou za poslední léta zastavil. Pravda, je pořád lepší než u většiny masových značek, z nichž výjimky tvoří pouze LG a Samsung, kteří ho předstihují v podstatě v jediném – podpoře formátu MKV. Ta tady chybí, stejně jako možnost navázat na rozkoukaný film, což zase chybí mně osobně, a to podstatně více než MKV. V tomto ohledu se nic nezměnilo ani u tohoto televizoru.

Samotný stupeň kompatibility je však velice vysoký. Titulky v DivX či XviD pracují velice spolehlivě, podporovány jsou v tomto směru i poslední audio a video kodeky, takže si vlastně skoro na nic nemohu stěžovat. Díky zabudované DVD mechanice má navíc dálkový ovladač zvlášť tlačítka pro převíjení a zvlášť po přeskok po kapitolách či písničkách. Narazil jsem na ještě jednu zajímavou věc – soubor s videem a soubor s titulky nemusí mít – kupodivu – stejný název.

Hyundai HLH 26955 DVD přehrávač

Na levném boku najdete štěrbinu DVD přehrávače a nad ním dvě sdružená tlačítka pro Play/Pause a Stop/Vysunutí disku

„Štěrbinový“ DVD přehrávač

Na českém trhu nejen v této úhlopříčce moc kombinací televizor/DVD přehrávač nenajdete. Hyundai jich s přehledem nabízí nejvíce.

DVD mechanika je typu slot-in, takže se disk vkládá do štěrbiny, která je umístěna spolu s bočními rozhraními na levé straně, přičemž na pravé je dotykové ovládání.

Nad mechanikou jsou dvě tlačítka: Play/Pause a Stop/Vysunutí disku. Právě vysunutí disku na dálkovém ovladači chybí, takže toto je jediná možnost, jak disk vyndat. Někdy (typicky u filmu v DivX) musíte zmáčknout dotyčné tlačítko třikrát: na poprvé se film zastaví, na podruhé jste přepnuti do manažeru souborů a na potřetí se disk vysune.

Pro kompletní ovládání DVD je určena spodní část dálkového ovladače, která je společná s multimédii. Přestože v příručce není po této části ani vidu, potíže vám činit nebude. Jak CD, tak DVD disky všech možných druhů (s výjimkou DVD-R, VR) se přehrávaly bezproblémově a u ovládání nebylo co řešit, protože jsou k dispozici samostatná tlačítka pro převíjení, resp. pro přeskok po kapitolách.

Sledování televize - 200

Vyřešte digitální příjem televize na e-shopu DigiZone.cz!

Máte doma starý analogový televizor a potřebujete přejít na digitální příjem televize? Nebo jste se rozhodli pořídit satelit a nevíte, jak na to? Sledujte už satelitní programy a chtěli byste přijímač, který zvládne rozluštit televizi ve vysokém rozlišení obrazu (HD)? Řešíte potíž s televizní anténou nebo rozvody? Se vším vám poradí e-shop DigiZone.cz. Nejlevnější ceny, kvalitní zboží, zásilka až do domu nebo osobní převzetí na některé z kamenných prodejen. Vyberte si právě teď!

Velmi dobře!

Musím říci, že i přes má očekávání, což je vždy špatný začátek psaní recenze, jsem nebyl zklamán. Podporu MKV jsem nečekal, pohledové úhly jsou jasné (něčím se televizor od těch dražších odlišovat musí), a tak mě dostala jen absence virtuálního zvuku. Zvuk jako takový je ovšem – na danou cenovou relaci – příjemně výrazný, jen si ho musíte trochu poladit.

Pokud jde o nastavení obrazu, v základním režimu „Přirozený“ se mi většinou líbil, díky minimálním možnostem jeho úpravy však nepočítejte s nějakou přirozenou „pleťovkou“ a na ní je cenovka znát asi nejvíce. Režim „Kino“ doporučuji okamžitě utlumit, protože je zbytečně „vytažený“. Celkově vzato obraz odpovídá tomu, co jsem vzhledem k ceně čekal, možná je lehce nadprůměrný. Nečekejte nijak pregnantní resamplování (převod) z PAL na rozlišení HD Ready, ale vzhledem k malé úhlopříčce to většinou příliš vidět není. Vidíme to v okamžiku špatné vysílací kvality¸ typicky na stanicích Z1 a ČT 24.

S pohledovými úhly ze stran není problém, shora a zdola jsou pochopitelně výrazně znatelnější, takže popřemýšlejte nad co nejpříhodnějším umístěním televizoru. Zvláště pokud u něj ležíte.

Jsem rád, že mohu napsat, že ani tento Hyundai se nezpronevěřuje své pověsti: dobrému výrobku s výjimečným poměrem cena/výkon, který z nabídky své třídy tak nějak vyčnívá. Pokud hledáte levný televizor s výbornými multimediálními vlastnostmi, ať už ve verzi 66 nebo 81 cm, s DVD přehrávačem či bez něj, budete tady na správné adrese. Ocení ho zejména teenageři.

A na závěr ještě jednu poznámku, která sice nesouvisí s tímto televizorem, ale souvisí s elektronikou Hyundai obecně. Zjistit, jaké má dovozce stránky, se prostě nedá. Google nabízí všechno možné, včetně deseti obchodních řetězců (pokud naprosto přesně nenapíšete „Hyundai Electronics“), ale oficiální stránky nikde. Nakonec jsem to vzdal a potupně nacvakal adresu www.hyundai-electronics.cz z katalogu, který jsem měl náhodou po ruce. Není to škoda?

Hyundai HLH 26955 DVD parametry

Balení obsahuje

BRAND24

– dálkový ovladač
– 2× mikrotužkové baterie (AAA)
– napájecí kabel (napevno zabudovaný, dvoužilový)
– uživatelská příručka v papírové podobě

foto: autor a Hyundai

Koupili byste si kombinaci televizor a DVD či BD přehrávač?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).