Hlavní navigace

iAudit zamítl stížnost iDnes

20. 5. 2003
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Minulý týden jsme na Lupě psali o stížnosti iDnes proti tomu, aby si Seznam započítával do návštěvnosti Novinek tématické služby, jako je například auto, dovolená či peníze. Auditor na stížnost pohotově reagoval zamítavým stanoviskem s odvoláním na to, že započítávání vlastních sekcí do vlastních serverů zakázáno není.
Výsledky iAuditu měly být původně součástí článku Jsou Novinky skutečně větší než iDnes? Pak jsem se ovšem na toto téma poněkud rozepsal a rozhodl se zařadit čísla do samostatného „servisního“ materiálu. Ve zmiňované kauze mezi tím došlo k posunu v tom smyslu, že iDnes zaslal iAuditu oficiální stížnost, na kterou auditor odpověděl: „Dosud bylo metodickou komisí přijato pouze opatření zajišťující pouze započítávaní serveru / sekce cizího subjektu. Započítávaní vlastních sekcí pod vlastní servery není nijak ošetřeno a je plně na straně zadavatele. Auditor v současnosti zamítne pouze krajní případy, kdy by například hodlal zadavatel pojmenovat sekci obsahující email – názvem homepage a podobně.“

Mezi internetovými portály upoutal v dubnu největší pozornost Atlas (101.828 UV/d; 0 %) proměnou své titulní strany – současný vzhled působí trochu spartánsky; z původního milionu odkazů jich na homepage zbylo asi sto. Na jeho návštěvnosti jako celku se skutečnost nijak neprojevila, spíše to mírně zamíchalo kartami mezi různými podsekcemi (Přehled služeb – 1662 UV/d; +1785 %), ačkoli jsem čekal podstatně větší změny. Konkurence na rozdíl od Atlasu nezahálela: Centrum narostlo o jedenáct procent na 123.423 UV/d a Seznam o čtyři procenta na 395.600 UV/d. Pokud se daly mezi internetovými portály v dubnu vysledovat nějaké trendy, pak to byl propad zájmu o automobily a SMS.

Situaci na poli zpravodajských serverů jsem se částečně již věnoval v článku Jsou Novinky skutečně větší než iDnes? Celkově je postihl mírný propad, což je nepochybně způsobeno ukončením války v Iráku (či přesněji: zastavením bojových operací). iDnes (112.988 UV/d; –2 %) je tentokráte před Novinkami (110.264 UV/d; –1 %). Lidovky jsou ještě uvedeny pod hlavičkou iDnes, kde se nacházely až do 18. dubna. Pak se přesunuly pod křídla Centra, kde se jim na první pohled daří (18.860 UV/d; +28 %), třebaže Centrum má ve své zpravodajské sekci po vzoru Seznamu započítáno doslova všechno, co mu přišlo pod ruku – prace.centrum.cz, zabava.centrum­.cz apod.

KL24

Mezi technologickými servery se neudálo nic zásadního, pouze Technet (10.429 UV/d; +11 %) ze stáje MobilMedií se opět dotáhl na Živě (10.671 UV/d; +6 %) ze stáje Computer Pressu. Propastný rozdíl však nadále zůstává mezi jejich herními weby – Bonusweb sice propadl o šest procent na 19.642 UV/d, stále však zůstává podstatně větší než Doupě (3235 UV/d; –10 %). Obdobně, i když nikoli tak výrazně, MobilMedia vedou v mobilních webech: Mobil má s šestiprocentním nárůstem 14.611 UV/d, zatímco MobilMania zůstala bez nárůstu a má 7.682 UV/d. To je shodou okolností do puntíku stejně jako minulý měsíc, což je docela zajímavá náhoda.

Sekci finančních serverů postil víceméně propad. Nejsvětlejší výjimkou jsou v tomto případě Peníze, které narostly o 30 procent na 1957 UV/d. Takřka o stejnou částku naproti tomu propadly Finance – mínus 27 procent a 2549 UV/d. Největším samostatně se vyskytujícím finančním serverem zůstává Aliaweb (6980 UV/d; –1 %) a v rámci velkých vydavatelství je to iDnes Ekonomika, tedy bývalé Fincentrum (15.744 UV/d; –1 %). Měšec ze stáje Internet Infa, vydavatele Lupy, se propadl pod hranici čtyř tisíc unikátních návštěvníků denně, konkrétně o 13 procent na 3501 UV/d. Finanční noviny, ekonomická obdoba Českých novin ve zpravodajství, poklesly o čtyři procenta na 3158 UV/d.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).