Hlavní navigace

IBM zdarma uvolňuje POWER, Google zpoplatní IPv4 adresy, chystá se Matrix 4

23. 8. 2019
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Matrix
Android po letech mění logo. Edge na Chromiu je zde. Minecraft dostává RTX. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Kyberpunk Matrix ovlivnil a stále ovlivňuje řadu lidí kolem IT a umělé inteligence (a ten byl zase ovlivněn díly jako Ghost in the Shell), proto je zde zajímavá zpráva: Matrix 4 je oficiálně v přípravě, a to zhruba dvacet let po vydání původního dílu. Hlavní role opět dostanou Keanu Reeves (ten bude v digitalizované podobě přítomen také ve hře Cyberpunk 2077 od autorů Zaklínače) a Carrie-Anne Moss. Scénář má opět na starost Lana Wachowski, tentokrát už bez svého sourozence. Produkce čtvrtého Matrixu má odstartovat začátkem příštího roku.

IBM zdarma uvolňuje a otevírá architekturu POWER. Instrukční sada tak bude k dispozici všem zájemcům, kteří budou chtít procesory POWER vyvíjet. Tento krok navazuje na dřívější založení organizace OpenPOWER, kde šlo sadu licencovat za peníze. IBM zároveň OpenPOWER přesouvá pod Linux Foundation. K otevřenému RISC-V tak přibývá zajímavá alternativa.

Pod Linux Foundation také vzniká Confidential Computing Consorcium. Zakládajícími členy jsou Alibaba Group, ARM, Baidu, Google Cloud, IBM, Intel, Microsoft, Red Hat, Swisscom a Tencent. Skupina se chce zaměřit na bezpečnost dat díky izolaci uživatelských informací v paměti během zpracování, aby k těmto údajům nemohly přistupovat jiné aplikace. Využívá se takzvané TEE.

Google poprvé od roku 2014 změnil logo Androidu. Nyní mu dominuje půlka hlavy tradičního zeleného robota. Vyšlo také najevo, že Google už nebude verze Androidu pojmenovávat podle sladkostí. Přicházející Android Q bude prostě Android 10. Firma také spustila novou podobu obchodu Google Play Store, která nyní odpovídá vzhledu dalších jeho aplikací.

Webový prohlížeč Microsoft Edge postavený na jádru Chromium je nyní dostupný jako beta verze. Vyzkoušet ho lze jak pro Windows, tak pro macOS. Redmond uvádí, že je to už verze připravená pro běžné využití. Vydání ostré verze lze očekávat na přelomu roku.

Google začne v rámci cloudu od příštího roku zpoplatňovat přidělené veřejné IPv4 adresy. Cena za hodinu je 0,004 dolaru, tedy zhruba 35 dolarů za rok. Rezervované a nevyužívané IPv4 adresy se prodraží, vyjdou skoro na trojnásobek. Google Cloud stále nepodporuje IPv6 u služeb, které nepotřebují IPv4. V případě nedostatku IPv4 bude zajímavé sledovat, jak se k přidělování postaví další cloudy.

Google vedle toho zvažuje, že z Chrome a Chromium odstraní podporu FTP. K vypnutí by mohlo dojít ve verzi 80, k odstranění ve verzi 82. Firma zároveň jako open source vydala aplikaci Live Transcribe. Ta umožňuje přepis mluveného slova v 70 jazycích do textové podoby, podporována je i čeština. Licencí je Apache 2.0, kódy jsou na GitHubu.

Před Gamescomem se mluvilo o tom, že jistý slavný titul dostane podporu ray tracingu, a nakonec jím je MinecraftDostupný bude pro všechny, kdo mají grafickou kartu Nvidia s podporou RTX. Update má být k dispozici zdarma a první ukázky naznačují, že grafickou podporu kostičkovaného světa výrazně proměňuje. V Minecraftu se konkrétně bude využívat technika path tracing. Šéf Nvidie Jen-Hsun Huang také prohlásil, že kupovat si v roce 2019 grafiku bez RTX je šílenství. Šílené jsou ale spíše ceny těchto GPU a také fakt, že ani nejvyšší modely Nvidie ray tracing ne plně zvládají.

DigitalOcean spouští nabídku pro managed MySQL a Redis, v minulosti už takto začal nabízet PostgreSQL. 1 GB RAM, 1 vCPU a 10 GB lze získat za 15 dolarů za měsíc, přičemž k dispozici je až 64 GB RAM, 16 vCPU, 1,12 TB a dva nody. DigitalOcean se díky podobným funkcím chce posunout z hostingové role více ke cloudovým službám.

GitHub v rámci programu GitHub Education přidává řadu nových partnerů do takzvaného Student Developer Pack. Ten studentům nabízí přístup ke GitHubu Pro přístup zdarma a k tomu přihazuje další vývojářské nástroje. K dispozici jsou věci o JetBrains, Heroku, Azure a řady dalších.

Microsoft kupuje firmu jClarity. Ta je hlavním přispěvatelem do projektu AdoptOpenJDK, který se soustředí na tvorbu binárek v rámci OpenJDK. Microsoft je zde významným sponzorem a jClarity chce využít pro optimalizaci Java workloadů v rámci Azure.

Dell vydává novou verzi notebooku Dell XPS 13 Developer Edition. Je určený pro vývojáře, je k dispozici s Ubuntu Linuxem, má novou generaci procesorů Intel Core i5 nazvanou Comet Lake, až 16 GB RAM či Wi-Fi 6.

Sto největších čínských internetových firem v loňském roce meziročně navýšilo investice do výzkumu a vývoje o 45,1 procenta na 21,85 miliardy dolarůuvádí studie Internet Society of China. V průměru tyto podniky do R&D vkládají deset procent ze svých tržeb. Tato stovka firem také loni získala téměř 80 tisíc patentů a dosáhla na tržby přes 390 miliard dolarů (oproti 142 miliardám v roce 2017). Jedním z hlavních internetových center v Číně je megapole Shenzhen, která ohlásila nový plán dalšího rozvoje. Ekonomické reformy, které Shenzhen před čtyřiceti lety zavedl, nakoply celou Čínu a nově chce tato lokalita sloužit jako modelové světové centrum pro technologie, životní prostředí a další „soft“ aspekty.

Splunk za 1,05 miliardy dolarů kupuje firmu SignalFx. Pro tohoto big data hráče je to prozatím největší akvizice v historii, která zároveň doplňuje produktové portfolio. SignalFx umožňuje v reálném čase monitorovat cloudové a enterprise aplikace.

Citrix spustí 26. srpna oficiální verzi Managed Desktops. Jde o službu, která nabízí doručování desktopů a aplikací Windows z Azure do jakéhokoliv zařízení.

Do streamování stále více míří také Nvidia. Ta nyní oznámila, že služba GeForce NOW bude dostupná také pro zařízení s Androidem. Jako první se do projektu zapojí Samsung a LG a beta verze má odstartovat někdy letos. Registrace je možná zde. GeForce NOW nabízí streamování her z datacentra, respektive pronájem výkonného virtuálního počítače. Služba zatím funguje jen na PC.

KL24

Startupy ve Velké Británii v prvních sedmi měsících tohoto roku získaly více investičních peněz než za celý loňský rok. Konkrétně jde o 6,7 miliardy dolarů. Do konce roku by se částka měla dostat přes 11 miliard, píše britská vláda. A to brexitu navzdory. Zároveň je také pravda, že více než polovina britského exportu souvisejícího s digitálním sektorem jde do Evropské unie.

SUSE nedávno vyměnilo šéfa za novou šéfku, nyní přicházejí změny i v openSUSE. Richard Brown končí na pozici předsedy představenstva openSUSE a na jeho pozici nastupuje Gerald Pfeifer.

ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).