Hlavní navigace

Influenceři míří do recese, Fortnite je v Google Play a videokonference neřeší vše

26. 4. 2020
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

Facebook jde na ruku Vietnamu, Google chce identity inzerentů, Zoom vypustil verzi 5.0, aplikace chytrých karantén nefungují. Co ještě přinesl právě končící #tyden.

Facebook maže protestní události, které nedodržují platná pravidla na vzdálenost mezi lidmi. Jak to pozná? Zeptá se státních či lokálních úřadů a ty mu řeknou, jestli je protest v pořádku. Ačkoliv to ještě nikdo nemůže vědět, protože ve všech případech jde o aktivity svolávající lidi na budoucí protestní události. Byť v drtivé většině jde o protesty proti karanténě a souvisejícím opatřením. Viz Facebook is banning protest events that violate social distancing rules.

Facebook ve Vietnamu cenzuruje „protistátní“ obsah podle požadavků tamní vlády. Přinutilo ho k tomu vypnutí tamních lokálních serverů a tím zpomalení Facebooku do nepoužitelné podoby. Facebook má ve Vietnamu 65 milionů uživatelů (z 95 milionů obyvatel). Viz Exclusive: Facebook agreed to censor posts after Vietnam slowed traffic – sources.

Ransomware je nejškodlivější online bezpečnostní problém. Jeho objem stoupl natolik, že překračuje i krádeže z platebních karet. Pro útočníky je to snadné, stačí masově rozesílat spam a čekat, jestli někdo otevře nakaženou přílohu a později zaplatí. Dělat není potřeba nic. V těch sofistikovanějších případech jde už o cílený útok, ale ten se děje jenom tam, kde se to vyplatí. V roce 2019 bylo 18 % bezpečnostních incidentů právě ransomware, prakticky čtyřikrát tolik než v roce 2018. Čtěte v Ransomware is now the biggest online menace you need to worry about – here's why.

Amazon využívá data od prodejců na své platformě pro spuštění konkurenčních produktů. Vlastně to těžko může překvapit, pokušení je příliš velké. Viz Amazon Scooped Up Data From Its Own Sellers to Launch Competing Products.

TELEgraficky

Guild Wars má 15 let Děravý IBM Risk Manager ■ 98.css ■ Facebook koupil podíl v indickém telco ■ Fallout 76 má aktualizaci ■ RIP Maven ■ IObit Software Updater 3 je venku My Commander se taky může hodit ■ Donald Trump chce léčit koronavirus Savem (a skvělé pokračování zde) ■ Instagram Live i na webu ■ Ubuntu 20.04 LTS je venku 

WEBDESIGN, INTERNET

Google bude od všech inzerentů vyžadovat doklad o tom, kdo opravdu jsou. Tedy už ne pouze od těch, kteří zadávají politickou inzerci. Nečekejte ale, že by snad z inzertní sítě od Googlu na vaše weby přestaly proudit podvodné reklamy či malware, na tohle nová pravidla vliv mít nebudou. Čekat se dá jen velmi dlouhá doba potřebná ke schválení možnosti inzerovat. Něco jako tři a více měsíců, jako je tomu u Google My Business a ověřování adres, kde navíc hodně ověření po několika měsících ani nedorazí. Viz Increasing transparency through advertiser identity verification.

Ve Velké Británii byl spuštěn Good Web Project zaměřující se na internet kompatibilní s liberální demokracií. Trochu originální je, že web spustili v čemsi velmi proprietárním a newebovém.

SOFTWARE

Facebook používá „AI“ pro detekci falešných účtů s méně než dvaceti sledujícími. Popsané je to ve Facebook’s AI detects fake accounts with fewer than 20 friend requests (a originál Detecting fake accounts on social networks with SybilEdge) a je docela dobré si to přečíst. Pokud totiž například potřebujete na Facebooku spravovat firemní účty, tak z pohledu Facebooku během velmi krátké doby spadnete do kategorie podezřelý a nakonec i fake účet.

Microsoft používá strojové učení pro detekci závažnosti ohlášených chyb od vývojářů. Stačí mu k tomu analýza názvů a části dat. Měsíčně se totiž objeví skoro 30 tisíc nahlášených chyb. Nebezpečné, které vyžadují rychlé řešení, jsou ale pouze některé. Strojové učení je dokáže na 99 % rozlišit mezi běžnými a bezpečnostními, v 97 % dokáže identifikovat kritické chyby. Detaily v Identifying Security Bug Reports Based Solely on Report Titles and Noisy Data.

Zoom vypustil novou verzi 5.0. Opravuje chyby a zlepšuje šifrování (AES 256 GCM). Oznámení viz Zoom Hits Milestone on 90-day Security Plan, Releases Zoom 5.0. Koncové (end-to-end) šifrování to ale stále není. Správce (placené varianty) může vyloučit průchod dat přes nežádoucí datová centra (Čína, jak jinak). Jsou lépe dostupná bezpečnostní nastavení, lze nahlašovat uživatele Zoomu, čekárna je zapnutá už ve výchozím nastavení, stejně jako hesla k meetingům (podle všeho stále jen pro placené uživatele). Nahrávky do cloudu mají nově také hesla, nové je bezpečné sdílení kontaktů. Viz též Robust Security Enhancements Include Support for AES 256-Bit GCM Encryption.

HARDWARE

Výrobce mobilů OnePlus v Evropě zredukoval počty zaměstnanců. Podle OnePlus downsizes European teams to focus on key markets se mobilům této značky v Evropě nedaří. Snížení počtu lidí je až o osmdesát procent a v zemích jako Velká Británie, Francie či Německo tak zůstanou regionální pobočky v počtu okolo tří lidí. Podobné škrty už postihly Španělko a Itálii loni, aby posléze došlo na uzavření.

MARKETING A KOMUNIKACE

Digital Cleanup Day (22. dubna) vybízel k úklidu v počítačích mobilech i cloudech. Cílem mělo být prospět planetě a CO2. Realita ale je, že usilovným úklidem spotřebujete více energie a planetě spíše ublížíte. Smazaná data navíc spotřebovávají stále stejně energie jako uložená, byť z dlouhodobého hlediska by jistě prospělo smazat vše, co máme (včetně sociálních sítí), a zmírnit tak růst globální kapacity úložišť. Vcelku ale dobrý pokus. Pokud byste na digital.worldcleanupday.org hledali, kdo za tím je, tak nenajdete. Žádný kontakt, žádná pravidla. Jen drobným písmem odkazy na Telia Eesti Digital Cleanup Day. Jestli chcete nějak planetě prospět, zkuste si dát #denoffline.

Ne na všechno je potřeba svolat videokonferenci přes Zoom. Pro řadu věcí stačí si prostě zavolat. Ústřední myšlenka užitečného čtení v Another pandemic woe: Zoom fatigue. Je tam i pár dalších myšlenek, které byste si měli přečíst a zkusit podle nich jednat. Než budete případnou snahou na všechno svolat videokonferenci ničit lidi okolo sebe. Včetně toho, že koronavirová omezení přinesla i další nepříjemnou věc: příliš mnoho sedíme.

Facebook připravil pro firmy šablony pro komunikaci se zákazníky v době koronaviru. Je to svým způsobem tak trochu paradox, protože jako hlavní důvod uvádí „Zůstaňte ve spojení se svými zákazníky“ a zároveň ještě více než kdy jindy omezuje dosah příspěvků firem a nutí je k placení. Doufejme, že předpřipravené šablony firmy moc nepoužijí, všechno by to bylo stejné. Co navíc, Facebook připravil i čtyři automatické odpovědi do Messengeru, tedy něco, co by nikdo rozumný neměl nasadit. Hned ta první je absurdní, na poslanou zprávu odpovídá „pošlete nám zprávu“. Viz Stay connected with your customers.

Google seškrtá marketingový rozpočet až na polovinu a zmrazil najímání lidí. Týká se to celé druhé poloviny tohoto roku. Viz Google to cut marketing budgets by as much as half, directors warned of hiring freezes.

BEZPEČNOST, SOUKROMÍ, PRÁVO

Dropbox zaplatil špičkovým hackerům za nalezení chyb v Zoomu. Aby Zoom, svého obchodního partnera, mohl dotlačit k nápravě chyb. Zoom v Dropboxu používali navíc i interně, takže se není moc čemu divit. Hodně zajímavé zjištění v Zoom’s Security Woes Were No Secret to Business Partners Like Dropbox.

Na dark webu je na prodej 267 milionů profilů na Facebooku za 623 dolarů. Jde o data o účtech, bez hesel, většinou o plná jména, telefonní čísla a Facebook ID. Menší množství obsahuje i e-maily, data narození a pohlaví. Data nejspíš pocházejí z Facebook API nebo vznikla sbíráním (scrapping) přímo z webu. Viz 267 million Facebook profiles sold for $600 on the dark web.

Francie a Německo mají protokol pro sledování lidí s nákazou. Jmenuje se ROBERT a měl by zajišťovat soukromí (detaily na Githubu), ale platné je to pouze v okamžiku, kdy budete věřit vládě, která provozuje centrální servery. Založené je vše samozřejmě na Bluetooth, jedině tak je šance alespoň trochu lépe rozpoznat skutečnou blízkost setkání. Do vládních databází se ale dostávají permanentní identifikátory telefonů. Něčemu takovému se má vyhýbat řešení Applu a Googlu. Detaily ve France’s Inria and Germany’s Fraunhofer detail their ROBERT contact-tracing protocol.

Mail pro iPhone/iPad je děravý a lze přes něj napadnout telefon. Alespoň to tvrdí ZecOps (Apple iPhone May Be Vulnerable to Email Hack) a útok by neměl vyžadovat žádnou součinnost uživatele. Stačí poslat specificky navrženou zprávu a objevitelé navíc uvádějí, že zranitelnost je už dobré dva roky využívána. Apple o chybě tvrdí, že nezjistil žádné snahy o její zneužití, a že tedy není přímým rizikem pro uživatele.

Nintendo potvrdilo, že se útočníci v dubnu dostali ke 160 tisícům účtů. Uživatelům doporučuje aktivovat dvoufaktorové ověření. Viz Nintendo confirms 160,000 Nintendo Accounts accessed in hacking attempts.

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

Facebook a Instagram bude u příspěvků účtů s velkým dosahem ukazovat geolokaci. Uvádí to jako další prvek snahy o transparentnost a autentičnost. Realita je, že předchozí kroky nepřinesly nic než komplikace poctivým. Ti, co škodí, podvádějí a mají tisíce falešných účtů, zůstávají v klidu. Viz Facebook and Instagram will now show location of posts from high-reach accounts targeting U.S. audiences a Making Pages and Accounts More Transparent.

WhatsApp rozšiřuje skupinové hovory na osm lidí. Nejprve v betě. Na velikosti hlasových či videotelefonních místností u jiných řešení ale stále nemá. Zoom umožňuje až 100 lidí (v bezplatné verzi s 40 minutovým omezením).

MOBILNÍ APLIKACE

Tvůrci francouzské sledovací COVID-19 aplikace žádají Apple o změnu pravidel. Až příliš pozdě zjevně přišli na to, že Apple nejenže komplikuje běh Bluetooth konstantně na pozadí, ale hlavně něco takového zakazuje, pokud se data dostanou mimo telefon. Je to logické omezení kvůli ochraně soukromí, protože data z Bluetooth a Wi-Fi byla v minulosti zneužívána k získávání informací o uživatelích. Viz France Says Apple’s Bluetooth Policy Is Blocking Virus Tracker. Mimochodem, česká aplikace eRouška se s problémem snaží vypořádat „hackem“ přes čidlo, které na iPhonu detekuje, že se někdo k telefonu přiblížil. Je to ale jedno – pro iOS totiž ani dva týdny po spuštění není k dispozici. 

Sledovat blízká koronavirová setkání přes Bluetooth není možné u dvou miliard telefonů. Jde o stovky milionů běžných telefonů, na které sledovací aplikace není možné nainstalovat, a o další stovky milionů chytrých telefonů nevybavených Bluetooth LE. Omezení se navíc týká hlavně starších lidí, tedy jedné z nejvíce ohrožených skupin. Viz 2 billion phones cannot use Google and Apple contact-tracing tech.

Bluetooth koronavirovou sledovací aplikaci v Singapuru (TraceTogether) si nainstalovala pouze pětina lidí. A to i přesto, že tamní obyvatelé důvěřují vládě. Bez instalace na většinu telefonů ale má tento způsob „chytré karantény“ minimální šanci na úspěch. V Indii má takováto aplikace pouze 50 milionů stažení (pro Android) z 500 milionů uživatelů mobilních telefonů a populace přesahující 1,3 miliardy lidí. Aplikace se navíc potýkají s tím, že na iPhone nemohou běžet na pozadí. Viz Bluetooth phone apps for tracking COVID-19 show modest early results.

Epic Games to vzdává, Fortnite míří do Google Play Store. Důvodem je Google, podle Epic Games se nesmírně snaží, aby se Google Play nedalo vyhnout. Pro uživatele je software mimo Play Store předkládán za nebezpečný, rizikový, až malware. Po 18 měsících se tak Fortnite do Google Play Store vrátí. Vítězství pro Google je i v tom, že nyní bude mít 30 procent z příjmů. Právě tomu se Epic Games chtěli vyhnout. Viz Epic gives in to Google and releases Fortnite on the Play Store.


STARTUPY A EKONOMIKA

Influencerská ekonomika míří do své první recese. Je navíc dost pravděpodobné, že to nebude vůbec recese malá, problémy začínali influenceři mít již před příchodem koronaviru. Nově omezení pohybu, nemožnost se ukazovat v obvyklých exotických destinacích, zásadně seškrtané rozpočty v oblasti, která původně měla představovat 9,7 miliardy dolarů (v tomto roce). Viz The Influencer Economy Hurtles Toward Its First Recession.

Facebook a Google budou muset sdílet inzertní příjmy s australskými médii. Odvádět budou peníze, které vydělají sdílením jejich obsahu. Snaha o něco takového se objevila už loni, ale příchod koronavirové krize (zásadně dopadá na inzertní příjmy médií) vše uspíšil. Viz Facebook and Google to be forced to share advertising revenue with Australian media companies.

Netflixu koronavirová krize přinesla 15 milionů nových předplatitelů. On je to tedy přírůstek za celé první čtvrtletí, ale očekávaná byla jenom polovina. Aktuálně tedy má celosvětově 182 milionů předplatitelů a čtvrtletní příjmy 5,77 miliardy dolarů. Viz Netflix adds 15 million subscribers as people stream more than ever, but warns about tough road ahead.

Magic Leap propustil až polovinu zaměstnanců, tedy tisícovku lidí. Viz Charting a New Course od Magic Leap a komentář v Magic Leap layoffs reportedly affect about half its workforce. Důvodem je koronavirus a snížená dostupnost kapitálu a chuti k dlouhodobým investicím.

Vision Fund SoftBanku je v problémech, koronavirová krize je ale jenom uspíšila. Řada ze zainvestovaných startupů byla problematická ještě před příchodem krize a WeWork rozhodně není jediný. Pro představu, jak velké to je, se začtěte do For SoftBank's Son, coronavirus turns vision to illusion. Ve hře je ztráta až 100 miliard dolarů.

Americké noviny od roku 2008 snížily stavy na polovinu. Detaily v U.S. newspapers have shed half of their newsroom employees since 2008.

INFOGRAFIKY

Mapa konverzace o klimatu od Facebooku je zajímavý pohled na data o tom, o co se lidé zajímají. Česko v ní ale nehledejte, stejně jako řadu dalších zemí, které mají jazyky pro Facebook obtížně uchopitelné.

cif 24 - early cena - média

Co se (většinou) nedostalo do článků a stojí z právě uplynulého týdne za pozornost. Mohlo by se hodit, mohlo by zaujmout, možná to prostě jenom nějak tak uniklo v záplavě stovek článků a zpráv, které se uplynulém týdnu objevily. Ručně tříděné ze stovek zdrojů a tisíců přečtených zpráv. V drtivé většině zahraničních. 

Vzniká průběžně celý týden.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).