Hlavní navigace

Instagram je stále důležitějším zdrojem zpráv, Oculus Go končí a velcí inzerenti bojkotují Facebook

28. 6. 2020
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

 Autor: rozelt / Depositphotos
Mixer končí, Force Touch také a Segway dvoukolák jakbysmet, #metoo v gamingu, #pizzagate ožila na TikToku, Sonos propouští. Co ještě přinesl právě končící #tyden?

Instagram přeskočí Twitter v žebříčku sociálních médií, které lidé používají jako zdroj zpravodajství, už v roce 2021. Je to uvedeno v 2020 Reuters Institute Digital News report a vychází to i z toho, že využití Instagramu pro příjem zpráv se od roku 2018 zdvojnásobilo. Hlavně se to týká mladých lidí (18–24 let). Poněkud to kazí to, že pouze 26 % lidí věří sociálním médiím coby zdroji informací (týkalo se koronavirových informací). Vládám a zpravodajským organizacím věří okolo 59 % lidí. Podrobněji v Instagram ‚will overtake Twitter as a news source‘.

Microsoft Mixer končí, místo toho se Microsoft spojí s Facebook Gaming. Velmi smutná a velmi špatná zpráva. Konec přijde už 22. července a dá se částečně chápat, Microsoftu se nepodařilo dosáhnout potřebného podílu na trhu. Existující uživatelé (diváci i streamující) budou převedeni do Facebook Gaming, partneři Mixeru získají partnerský status i na Facebooku. S Facebookem bude Microsoft úzce spolupracovat i xCloudem. Bude zajímavé sledovat, kolik z uživatelů raději půjde na jiné platformy. Viz Microsoft is shutting down Mixer and partnering with Facebook Gaming a The Next Step for Mixer.

Popírání změn klimatu už na Facebooku nahlásit nemůžete. Kontrolovat na pravdivost se také nebude. Ostatně prakticky žádné fake news, ani ty opravdu nebezpečné, není možné nijak nahlásit. „Fake news“ v nahlášení nemá žádné pokračování jako ostatní nahlášení. Co se popírání změn klimatu týče, tak podle Facebooku je vše v pořádku. Jedná se totiž o „názor“. Viz Facebook creates fact-checking exemption for climate deniers.

#metoo dorazilo do herního světa. Sexuální harašení, zneužívání a útoky ve světě videoher se nově objevují na veřejnosti a zasaženy jsou známé firmy jako Twitch, Facebook či Ubisoft. Vše podle všeho začalo tweetem od JewelsVerne. Čtěte podrobnosti v A Wave of Sexual Harassment Accusations Is Sweeping the Games Industry.

TELEgraficky

Wireless is a trap ■ Zvláštní příběh sebevraždy ■ Perl 5.32.0 je venkuAch bože. Asimov! ■ GitLab 13.1 je venkuSlack Connect je venku ■ Netflix a záplava novinek ■ CrossFit je na prodej ■ Reels v dalších zemích Dezinformační dezinfekceDevin Nunes nemůže žalovat Twitter 

WEBDESIGN, INTERNET

Fact checking, tedy uvádění falešných informací na pravou míru, je už i ve Fotkách Google. Je to vlastně docela logické, protože falešných fotek a videí je na internetu záplava a jejich autoři využívají i toho, že je lze samostatně nalézt přes hledání fotografií/videí v Googlu. Viz Bringing fact check information to Google Images.

Safari 14 nebude blokovat Google Analytics. Jde o nutné vyjasnění k panice, která zavládla v médiích po oznámeních o novinkách na Apple WWDC. Tvrzení jako Safari now blocks Google Analytics on sites, new Privacy Report feature shows [u] vyvrací No – Safari 14 Does Not Block Google Analytics. Dobrý přehled je i zde.

HARDWARE

Force Touch skončí s Apple WatchOS 7. Docela zajímavé, protože to napovídá, že další verze Apple Watch už toto hardwarové gesto na displeji podporovat nebude. A také proto, že Force Touch se postupně ztratil i z iPhonů (v roce 2015 Apple za obvykle revolučních proklamací uvedlo 3D Touch, aby v roce 2018 v tichosti jeho používání ukončil). Viz Apple is removing Force Touch from watchOS 7.

Oculus Go končí. Nejlevnější a také nejméně technicky vybavený VR headset se vyráběl od roku 2017 a za 199 USD byl snahou přiblížit virtuální realitu běžným lidem. Nezabralo to ale u vývojářů, kteří investovali čas do nákladnějších a lepších produktů jako Oculus Quest nebo Rift S. Viz Facebook kills off its cheapest VR headset.

Olympus končí s výrobou fotoaparátů. Přes veškerou snahu se mu nedaří konkurovat ve světě, kde jsou fotoaparáty ve stále větší míře nahrazovány chytrými telefony. Částečně je na vině Olympus samotný, v posledních letech se firmě příliš nedařilo udržet krok, takže ani nepřekvapí, že poslední tři roky šlo o ztrátové podnikání. Viz Olympus shutters camera business after 84 years.

Segway končí s výrobou původního dvoukolového vozítka. Toho, kterému na počátku (rok 2001) předvídala média revoluční budoucnost. Ale také toho, které se prostě neuchytilo. Od roku 2015 ostatně Segway patří čínské společnosti Ninebot. Trochu historie v Segway: End of the road for the much-hyped two-wheeler.

SOFTWARE

Microsoft vyrazil s DMCA stížností proti Ninjutsu OS. Tvrdí, že přizpůsobovat Windows a odstraňovat z Windows aplikace je porušení autorských práv. Celé je to takové zvláštní, protože Ninjutsu OS je prostě software, který vezme vaše legálně vlastněná Windows a umožní je nastavit lépe pro začátečníky. Viz Microsoft says removing Windows apps is a copyright violation.

Microsoft spustil betaverzi nového webu Microsoft Edge Add-ons. Týká se samozřejmě Chromium Edge, ne starého prohlížeče, a stále nic nebrání tomu, abyste používali všechna rozšíření, která jsou k dispozici pro Chrome. Viz The all-new Microsoft Edge Add-ons website is now live, kde ale nenajdete adresu. Ta ostatně není nijak jednoduchá – zkoumejte tady. A nedivte se, pokud to bude směsice češtiny a němčiny.

Minecraft Nether Update:

Overwolf koupili CurseForge. Oznámení viz A new home for CurseForge. V praxi to bude znamenat hlavně to, že CurseForge opustí Twitch a stane se samostatnou aplikací. CurseForge.com zůstane funkční. Postup migrace můžete sledovat na nástěnce v Trello.

MARKETING A KOMUNIKACE

North Face ukončili inzerování na Facebooku a Instagramu. Další inzerenti mají následovat. Důvodem je stále trvající neochota Facebooku řešit moderaci obsahu, zejména přístup k aktivitám amerického prezidenta Donalda Trumpa na obou platformách. Viz ‚We're In. We're Out‘: The North Face becomes the first major company to boycott Facebook as the calls for advertisers to walk out of the platform in July intensify a www.stophateforprofit.org.

Seznamka Shaadi.com odstranila po vlně nelibosti uživatelů filtry pro barvu kůže. Filtr umožňoval hledat partnery podle barvy kůže. To zní velmi originálně. Viz Shaadi.com: Dating site removes skin tone filter after backlash.

Donald Trump zvažuje, že opustí Facebook a Twitter a přejde na jiná sociální média. Problémem je, že Twitter a Facebook ho nenechají lhát. Jiná sociální média by mohla. Mezi zvažovanými sítěmi je Parler, píše WSJ v Trump Campaign Weighs Alternatives to Big Social Platforms. Pokud přejde na Parler, tak to bude zajímavé. Tahle síť měla někdy v květnu 2019 pouze okolo sta tisíc uživatelů. Aktuální číslo známé není.

Nový volně dostupný font od Goldman Sachs nesmíte použít na jejich kritiku. A ačkoliv je volně a zdarma dostupný, licence dává Goldman Sachs možnost komukoliv kdykoliv jeho užívání zakázat, třeba i bezdůvodně. Ale nakonec co, přeci jen se jmenuje Goldman Sachs Restricted Font License. Není divu, že si z toho The Verge dělá legraci v Goldman Sachs releases new font you’re not allowed to criticize Goldman Sachs with.

BEZPEČNOST, SOUKROMÍ, PRÁVO

BlueKai od Oraclu šmíruje uživatele napříč webem. Teď jim unikly miliardy záznamů v nezabezpečené databází připojené k internetu. Jména, adresy bydliště, e-maily a další identifikovatelná data spojená s tím, co lidé navštěvují, jaké odebírají e-mailingy. Detaily v Oracle’s BlueKai tracks you across the web. That data spilled online.

FBI vypátrala protestující, která zapálila policejní auto, i přes Etsy. Zajímavou ukázku toho, jak propojení reálného světa a digitální stopy může vést k nalezení člověka, najdete v The FBI used a Philly protester’s Etsy profile, LinkedIn, and other internet history to charge her with setting police cars ablaze. V tomto i dalších případech policie uspěla i přes snahu chránit si soukromí překrytím obličeje. Množství obrazových záznamů na sociálních sítích je většinou klíčové. Spolu s oblečením, které se prodává pouze na jediném místě.

Instagram bude po velkých účtech chtít doklad totožnosti. Velmi pravděpodobně se to bude týkat jenom účtů působících v USA a souvisí to s blížícími se americkými volbami. Znamená to tedy i požadavek na skutečné jméno, a navíc bude uživatel muset natočit selfie video. Viz Instagram will soon ask for Government ID to fight Russian Troll accounts (and this is what it looks like).

Otevření restaurací ve Velké Británii má být podmíněno sběrem osobních údajů o hostech – pro účely případného vysledování potenciálně nakažených koronavirem. Klasicky katastrofální nápad, který se už stal noční můrou na Novém Zélandu. Podrobnosti v Businesses face privacy minefield over contact-tracing rules, say campaigners.

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

Katie Hopkins má na Twitteru trvalý zákaz za zneužívání a nenávist. Pozastavený účet už měla několikrát a Twitter se nakonec rozhodl pro definitivní zákaz. Podrobnosti v Katie Hopkins permanently banned by Twitter for breaking ‚abuse and hate‘ rules.

Top 100 digital marketing influencers for 2020 je stovka zajímavých „digi“ marketingových účtů na Twitteru. Pokud byste je chtěli sledovat, tak v Seznamu/List BuzzSumo Top 100 Digi 20. Moc se nevyplatí si je přidávat přímo, řada z nich je prostě jenom generátorem clickbaitingových tweetů a některé spíš spamují obecné marketingové poučky a populárně-naučné tweety, které se masově šíří. Jeden z účtů má dokonce „shadowban“ a neukazuje se ani ve vyhledávání. Zajímavé téma ke studiu, když už nic jiného.

Na TikToku se ve velkém opět rozjela #Pizzagate. Na starou konspiraci naskakují masivně noví uživatelé. Poprvé se objevila před čtyřmi lety na YouTube a šlo o nesmyslné teorie spojující dětskou pornografii a pizzerii ve Washingtonu. Hashtag #pizzagate ukáže rozměr. Ve všem navíc hraje zásadní roli Justin Bieber, který měl (podle konspiračních teoretiků) v jednom ze svých live na Instagramu potvrdit, že byl obětí obchodování s dětmi. Celé se to navíc objevilo i na Twitteru. Dobré čtení k Pizza Gate je v New York Times v analýze z roku 2016 v Times Dissecting the #PizzaGate Conspiracy Theories či v Rolling Stone v Anatomy of a Fake News Scandal.

Facebook Gaming v roce 2019 rostl rychlostí 210 %. Tedy pokud jde o hodiny trávené sledováním a meziroční srovnání s prosincem 2019. Na trhu se tak služba dostala na 8,5% podíl (v prosinci 2019 měla 3,1% podíl). O 78 % vzrostl i průměrný počet sledujících za hodinu. Facebooku se to podařilo „akvizicí“ několika zásadních streamujících hráčů. Největší podíl na trhu herního streamingu má stále Twitch: 61 % (pokles z 67,1 %). Viz Facebook Gaming grows 210% in 2019 as it battles Twitch, YouTube.

Twitter zasáhl proti dalšímu tweetu Donalda Trumpa. Pouze upozorňuje na porušování pravidel, z pohledu „veřejného zájmu“ ale příspěvek nesmazal.

Budete chtít sdílet na Facebooku starší článek? Objeví se varování a musíte potvrdit, že to opravdu chcete. V představě Facebooku „starší“ znamená cokoliv vydané přes 90 a více dny. Bohužel ani slovo o tom, zda tahle obtěžující věc půjde vypnout. Viz Facebook will tell you when you're about to share old news.

MOBILNÍ APLIKACE

Apple schválil aktualizaci e-mailové aplikace Hey.com v App Store. Souboj ale není u konce, stále totiž trvá, že v plné podobě Hey musí do aplikace zabudovat placení skrz Apple a odvody 30% částky. Což Hey odmítá a Apple už v tomto ohledu čelí i antimonopolnímu řízení. Viz Apple, HEY, and the Path Forward, kde najdete dost neuvěřitelný popis absurdních změn, ke kterým dochází.

Mobilní aplikace Donalda Trumpa pro voliče je šmírovací nástroj. Sbírá informace o uživatelích, jejich polohu, používá i Bluetooth. Viz The Trump 2020 app is a voter surveillance tool of extraordinary power a nabízí se zajímavá otázka: blíží se volby v Česku, přijde například ANO s podobným nástrojem?

Apple do Apple Maps v iOS 14 přidává navigaci pro cyklisty. Pochopitelně pouze v omezených městech a s pár partnery. V Česku se něčeho takového asi hned tak nedočkáme. Nakonec ani Google stále v Mapách Google nemá funkční cyklistické plánování cest. Viz Apple adding cycling directions and EV routing to Maps in iOS 14.

Microsoft má antivirovou aplikaci pro Android. Microsoft Defender for Android je nově dostupný jako veřejná beta. Později v letošním roce by měla dorazit i podoba pro iOS. Na Androidu nabízí ochranu proti phishingu a detekci/kontrolu na malware pomocí signatur. Podrobnosti v Announcing Microsoft Defender ATP for Android.

STARTUPY A EKONOMIKA

Amazon AWS bude mít od 1. srpna pobočku přímo v Česku, což mimo jiné ovlivní i faktury a DPH. Daleko zajímavější ale bude, zda se Amazon pustí do boje o český trh proti Microsoftu (a pár dalším, kteří tak jako tak zaostávají). Oznámení dorazilo v pondělí e-mailem a týkalo se čistě záležitostí okolo DPH. Hledají například AWS Solutions Architect Czech Republic/Slovakia přímo pro Prahu, takže tím je asi i jasné místo. K tématu podrobněji: Největší cloud světa expanduje v ČR. Amazon Web Services najal první zaměstnance

Almanac je nové místo soustřeďující open source šablony, postupy a další formy návodných dokumentů. Většina z nich jsou doslova absurdní triviality, ale najdete tam občas i věci opravdu užitečné.

Placení přes WhatsApp bylo v Brazílii pozastaveno. Tamní centrální banka nařídila Visa a Mastercard ukončení projektu s odvoláním na obavy antimonopolní povahy. Výhrady má i ohledně soukromí. K soudu nejspíš půjde i to, že Facebook (a Mastercard a Visa) opomněl tamní úřady dopředu upozornit na spuštění. Ve stejných problémech je placení přes WhatsApp v Indii, kde bylo spuštěno jako první. Po spuštění testu bylo pozastaveno a čeká na schválení úřady. Viz WhatsApp’s new payments service is suspended in Brazil.

Sonos propustí 12 % zaměstnanců po celém světě a zavře obchod v New York City a šest kanceláří. Důvodem je potřeba snížit náklady a překonat problémy vyvolané koronavirovou pandemií. Viz Sonos to lay off 12 percent of employees and close NYC retail store.

Apple koupil Fleetsmith, tvůrce softwaru pro správu zařízení od Applu ve firemním prostředí. Viz Fleetsmith is now part of Apple.

INFOGRAFIKY

Výhody a nevýhody webinářů a podcastů je užitečná infografika, kterou trochu kazí to, že řada informací v ní vyžaduje čtení obtížně čitelných textů, které by spíše byly dobré někde v článku. Viz Webinars vs. Podcasts: Are You Making the Right Choice?

KL24

Co se (většinou) nedostalo do článků a stojí z právě uplynulého týdne za pozornost. Mohlo by se hodit, mohlo by zaujmout, možná to prostě jenom nějak tak uniklo v záplavě stovek článků a zpráv, které se uplynulém týdnu objevily. Ručně tříděné ze stovek zdrojů a tisíců přečtených zpráv. V drtivé většině zahraničních. 

Vzniká průběžně celý týden.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).