Hlavní navigace

Intel končí s mobily, Dell se přejmenuje a ČD-Telematika v rekordním zisku

6. 5. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Dell Autor: Jan Sedlák
Apple se spojuje se SAPem. Oracle koupil další firmu za půl miliardy dolarů. Na nákupech i Google, Adobe a Microsoft. Výběr zpráv ze světa velkého IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa velkých IT firem. Co se událo v tomto týdnu?

Finanční výsledky ČD-Telematiky, kolem které v poslední době krouží Babiš a jeho lidé, za rok 2015: obrat 1,6 miliardy korun (v roce 2014 to bylo 1,4 miliardy) a čistý zisk 82,5 milionu korun (66,9 milionu). Firma v loňském roce investovala 177 milionů. Investovat chce dál, hodně například do optické sítě. Kladně se staví k možným eurodotacím, chce ale podmínky takové, kdy se podpora zaměří i na části mimo poslední míle.

Microsoft kupuje italský startup Solair. Ten má cloudovou technologii, která umí sbírat data ze senzorů internetu věcí a vše zpracovávat. Nákup zapadá do strategie Microsoftu v IoT postavené na cloudu Azure a jeho IoT Hubu. Do něj je možné „ládovat“ různé zdroje dat.

Intel to definitivně balí na trhu se smartphony a tablety, kam naskočil pozdě a je zcela válcován čipy postavenými na ARMu. Společnost ukončuje vývoj Atomu s kódovým označením Braxton a končí i s dalšími mobilními aktivitami. Podle odhadů pokusy uspět v této sféře Intel stály kolem 10 miliard dolarů. Firma nedávno oznámila propouštění 12 tisíc lidí, padá totiž i trh s počítači. Budoucnost Intelu se má točit kolem IoT nebo datových center.

 Michael Dell, zakladatel a šéf společnosti Dell.

Dell bude mít po spojení s EMC vylepšené oficiální jméno, konkrétně Dell Technologies. Zakladatel a šéf Michael Dell to vysvětluje tak, že půjde o kompletní sadu technologií.

Google kupuje firmu Synergyse, která vyrábí interaktivní návody a tipy pro aplikace zahrnuté v Google for Work (Apps). Takový vylepšený pan Sponka.

Adobe kupuje společnost Livefyre, díky jejímž technologiím rozšíří svůj rostoucí Marketing Cloud. Livefyre umožňuje firmám na sociálních sítích vyhledávat, jak se o nich mluví a dále s tím pracovat.

Oracle za 532 milionů dolarů kupuje firmu Opower. Pro Oracle je to letos již pátá akvizice a druhá během posledních několika dní – nedávno Oracle koupil také firmu Textura za 663 milionů dolarů. Opower dělá cloudový software zejména pro zákazníky z oblasti utilit, pro Oracle je to tedy další vertikála v cloudu, stejně jako Textura, která zase míří do stavebnictví.

MMF24

Apple a SAP hlásí velké partnerství, podobné tomu, které už Cupertino má s IBM. Cílem je využít pro SAP strategickou in-memory platformu HANA a stavět byznysové aplikace pro iPady a iPhony. Apple zase potřebuje enterprise partnery, kteří ho více dostanou do firem.

Pivotal získal investici ve výši 253 milionů dolarů, kolo vedly Ford a Microsoft. Hodnota společnosti narostla na 2,8 miliardy dolarů. Je to už třetí kolo investic, dříve peníze vložily podniky jako VMware a GE. Pivotal spadá do portfolia EMC a je ve hře možnost, že se po spojení EMC s Dellem vydá na burzu. Microsoft investuje kvůli tomu, že nástroje Pivotalu chtějí jeho zákazníci, Ford na nich zase staví platformu kolem chytrých aut.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).