Hlavní navigace

Praha a Brno rájem IT outsourcingu, Češi úspěšní v NATO a návrat Nokie

29. 4. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Kybernetické cvičení Locked Shields 2016. Autor: Estonian Defence Forces
AMD je ve ztrátě a míří do Číny. První americké tech IPO v tomto roce. Šéf Symantecu rezignoval. Výběr zpráv ze světa velkého IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa velkých IT firem. Co se událo v tomto týdnu?

Východní Evropa se řadí mezi velmi populární destinace pro outsourcing vývoje softwaru, ukazuje poslední žebříček AT Kearney. V první dvacítce z celého světa je hned pět východoevropských zemí. Nejlepší je Polsko, pak Bulharsko, Rumunsko, Litva a Rusko. Mezi městy se daří i Praze (14. příčka) a Brnu (31. místo). Podle studie není sice region dávno nejlevnější, ale nabízí vysokou kvalitu práce (oproti třeba Indii a Číně), napojení na západ, lepší dovednosti a dobré byznysové prostředí.

Nokia kupuje francouzskou firmu Withings. Po nákupu Alcatel-Lucent je to další akvizice z Francie. Withings vyrábí chytré hodinky a náramky monitorující zdraví a podobně. Je tak zřejmé, že se Nokia chce vedle soustředění na mobilní sítě vrátit do koncového byznysu. Chystá také comeback do světa chytrých telefonů, v přípravě je minimálně jeden model s Androidem.

Český kyberbezpečnostní tým složený ze zástupců státní, akademické i komerční sféry se na cvičení Locked Shields 2016 pod NATO umístil na pátém místě z dvaceti subjektů. Nejvíce se mu dařilo v obraně systémů SCADA využívaných zejména v průmyslových institucích. Více zde.

Kybernetické cvičení Locked Shields 2016.
Autor: Estonian Defence Forces

Kybernetické cvičení Locked Shields 2016.

Výsledky AMD jsou nic moc – tržby za poslední kvartál činily 832 milionů dolarů (rok předtím to bylo přes miliardu), ztráta činila 109 milionů. Firma hledá nové možnosti v serverech a Číně. Společně s tamním partnerem THATIC vytváří joint-venture, který má vyvinout čipy (SoC) pro asijský serverový trh.

SecureWorks minulý pátek finálně vstoupila na burzu. Jde o vůbec první letošní úpis akcií americké technologické společnosti. Akcie se usadily na 13 dolarech za kus, hodnota firmy přesáhla miliardu dolarů. SecureWorks byla doposud jednou z divizí Dellu, který chce skrze rozprodeje alespoň z části financovat nákup EMC. Japonští NTT Data už koupili Perot Systems, prodat se má také Quest Software a SonicWall.

Carly Fiorina to během své kampaně v prezidentských primárkách za republikány občas schytávala kvůli svému dřívějšímu vedení Hewlett-Packard. Teď si ji Ted Cruz vybral jako jeho případnou viceprezidentku a Fiorina se během posledního proslovu začala bránit. Uvedla třeba, že spojení HP a Compaqu bylo „jedním z nejúspěšnějších spojení v historii technologií“ a také, že to „firmu zachránilo a spolu s tím 80 tisíc míst“. O rozděleném HP také s českou šéfkou.

Carly Fiorina.
Autor: Wikimedia Commons

Carly Fiorina

Oracle za 663 milionů dolarů kupuje společnost Textura. Její cloud nabízí nástroje pro smlouvy a platby zaměřené na stavební průmysl. Zprostředkovává také výměny těchto a dalších transakcí a informací mezi firmami, dodavateli a podobně. Textura měsíčně zpracuje 3,4 miliardy plateb. Pro Oracle je to další rozšíření vertikál v jeho už tak obřím cloudu.

SanDisk hlásí čtvrtletní zisk přesahující 78 milionů dolarů, jde téměř o zdvojnásobení v meziročním srovnání. Vše navíc ve fázi, kdy firma dokončuje spojení s Western Digital, které vyšlo na 19 miliard dolarů.

ebf - partner 1

Akcie Symantecu za poslední den spadly o více než sedm procent. Firma ohlásila snížení vyhlídek na finanční výsledky a výkonný ředitel Michael Brown rezignoval. Společnost, která se před několika měsíci rozdělila, kroky ve zprávě obhajuje a zároveň chce zredukovat náklady o 400 milionů dolarů. Firma nedávno rozjela i PR kampaň, že antivirus je mrtvý. V médiích se to sice chytlo, ale vize budoucnosti už Symantec příliš nepředkládá.

Spotify kupuje CrowdAlbum. To je firma, která na investicích získala 100 tisíc dolarů a která agreguje materiál z hudebních akcí, který je publikován na sociálních sítích. To má podle představ Spotify vytvořit nástroje pro lepší práci interpretů s fanoušky a tak dále.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).