Hlavní navigace

Jsme teď startup a máme energii, říká česká šéfka rozděleného HP

20. 4. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
Společnost Hewlett-Packard se rozdělila na dvě firmy a v Česku se přestěhovala do budovy s Microsoftem. Šéfka české pobočky HP Inc. popisuje aktuální plány.

Tehdejší společnost Hewlett-Packard se koncem loňského roku definitivně rozdělila na dva na burze samostatně obchodovatelné podniky a zdá se, že si situace postupně sedá. „Myslím, že jsme to zvládli elegantně,“ říká pro Lupu šéfka české a slovenské pobočky HP Inc. zaměřené na počítače a tiskárny Erika Lindauerová.

„Byli jsme velká firma s velkým záběrem, teď se dokážeme úzce soustředit. Rozdělení byl velmi dobrý krok, který se brzy projeví,“ slibuje Lindauerová a v podstatě tak kopíruje oficiální argumentaci HP, kterou ještě před rozdělením nasadila současná šéfka Hewlett Packard Enterprise (HPE) Meg Whitman.

Podle této vize se nyní z obří korporace, která musela během několika let propustit několik desítek tisíc lidí, mají stát dvě pružné firmy. Zároveň jde o přesně opačný krok, který udělal konkurenční Dell v rámci akvizice a spojení s EMC za 67 miliard dolarů.

Další startup

„HP Inc. je nový startup. Je dobré, že máme historii a know-how a teď také energii,“ doplňuje česká šéfka. Zajímavé je, že Michael Dell o svém podniku rovněž tvrdí, že je to teď startup – v jeho případě prý největší na světě. Takže tu teď máme dva, s Hewlett Packard Enterprise vlastně tři nové startupy. A co dál?

Obě HP firmy nyní v Česku dokončují stěhování do nových prostor – s Microsoftem budou sdílet hnědou budovu Delta na pražské Brumlovce, tedy kousek od dosavadních kanceláří. Na první pohled se tak může zdát, že k moc velkému rozdělení nedošlo, i vchod mají obě HP stejný. HP Inc., které v Česku zaměstnává 350 lidí, přičemž velká část je součástí mezinárodního evropského „operations hubu“, ale upozorňuje, že dělení je skutečné.

Projevit se to má třeba na dodávkách. HP Inc. se nyní zaměřuje na počítače a tiskárny, a když zákazník chce zároveň například dodávku serverů, je třeba spolupracovat s partnery. Tuto roli, i když občas komplikovaně, dříve zastávalo dnešní Hewlett Packard Enterprise. „Dnes jsme v konkurenčním prostředí,“ říká Lindauerová.

Jinými slovy, HPE je pro HP Inc. „pouze“ platinový partner, který ale v případných obchodech musí soupeřit s dalšími nabídkami, třeba i od Dellu.

Nové kategorie místo počítačů

Otázkou každopádně je, co bude pro HP Inc. dál. Poslední čísla IDC i Gartneru ukazují, že počítačový trh neustále meziročně padá o více než 10 procent. Šéfka českého HP Inc. sice poukazuje na úspěchy Windows 10, čísla jsou ale jasná.

3D tiskárna od HP Inc.
Autor: HP Inc.

3D tiskárna od HP Inc.

Nová Windows ale pomáhají v jedné věci: „Daří se výrazně rychleji rozvíjet nové kategorie koncových zařízení.“ Řeč je samozřejmě o různých hybridních dotykových strojích, což je vize, kterou Microsoft hodně „tlačí“ i prostřednictvím svých referenčních výrobků Surface. Hybridní stroje mají v současné době podle čísel GfK na českém trhu v nově prodaných zařízeních podíl kolem 14 procent. HP Inc. údajně tento vývoj kopíruje.

HP Inc. si ve spojení s Microsoftem představuje růžovou budoucnost i pro další segment – chytrý telefon, který lze pomocí funkce Continuum a dokovací stanice změnit na počítač. Model HP Elite x3 představený začátkem letošního roku se na tuzemský trh dostane v druhém pololetí a HP Inc. v rámci toho chystá osvětovou kampaň. „Lidé teď mají dvě až tři zařízení, v budoucnu budou mít jedno,“ predikuje Lindauerová dost odvážně. Pokusem o nové kategorie jsou i stroje Sprout, které snímají pohyb rukou. U nás zatím dostupné nejsou.

BRAND24

Ambice má HP Inc. také s tablety. Nechce jít úplně proti iPadu, ale spíše se soustředit na specifické vertikály typu zdravotnictví, retail a podobně. Často jde o takové ty „obrněné“ průmyslové tablety s různými úchytkami a podobně. „Tablety a obecně mobilita u nás teď pronikají do enterprise prostředí. My samotné přístroje chceme propojit také se službami. Na nich pracujeme a budeme je neustále rozšiřovat,“ přibližuje Lindauerová.

O službách je to dnes také v tisku, to není nic nového. Pro HP Inc. se novým trhem ještě letos má stát 3D tisk. Firma chystá tiskárnu, která slibuje „desetkrát vyšší rychlost, hodně materiálů a nižší náklady“. Tak uvidíme.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).