Hlavní navigace

Intel prodává McAfee, HP softwarovou divizi, Google kupuje konkurenci Apiary

9. 9. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Dell EMC Autor: Dell
Dell se finálně spojil s EMC. Třetí sezóna Halt and Catch Fire je tu. MSD v Česku najme další vývojáře. Výběr ze světa velkého IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa velkých IT firem. Co se událo v tomto týdnu?

Google za 625 milionů dolarů kupuje firmu Apigee, která dělá na nástrojích pro API – v době propojování cloudů a aplikací důležitá věc. Trh s podobnými mladými firmami už je tak celkem rozebraný. Intel koupil Mashery, Red Hat zase získal 3scale. Na trhu ještě působí zainvestovaní čeští Apiary. Za akvizicí Apigee stojí šéfka jeho cloudové sekce a zakladatelka VMwaru Diane Greene.

Dell se po roce od oznámení akvizice za 64 miliard dolarů finálně spojil s EMC. Nová firma se jmenuje Dell Technologies a jde o největší soukromě vlastněný podnik na světě s ročními tržbami 74 miliard dolarů. Nový Dell má nyní tři hlavní sekce – klient (počítače a spol.), infrastruktura a datacentra (Dell EMC) a VMware. Ten má nadále zůstat samostatnou společností. Do celé skupiny Dell Technologies spadají Dell, EMC, VMware, Pivotal, RSA, SecureWorks a Virtustream. Organizace na regionech si ještě bude sedat, hotovo má být v únoru 2017, kdy se sladí fiskální roky Dellu a EMC. O Česku brzy v rozhovoru se zdejším šéfem Dellu Jiřím Kyselou.

Stanice AMC začala vysílat třetí řadu seriálu Halt and Catch Fire. První sezóna se zabývala klonováním IBM počítačů v Texasu, druhá se rozšířila na první vývoje služeb kolem BBSek a sdíleného výpočetního výkonu a třetí už se odehrává v osmdesátých letech v Silicon Valley. Lupa dává deset bludišťáků z deseti.

Intel za 3,1 miliardy dolarů prodává majoritní podíl v McAfee, v jeho strukturách Intel Security. Společně s investorem TPG vytvoří samostatnou firmu McAfee, Intel stále bude vlastnit 49procentní podíl. Intel v posledních měsících prochází velkými změnami, propustil 10 tisíc lidí (týkalo se to i Česka), opustil mobilní byznys a soustředí se na datacentra, IoT a podobně.

Hewlett Packard Enterprise (HPE) za 8,8 miliardy dolarů prodává softwarovou sekci (Vertica, ArcSight, Mercury, Autonomy). Kupujícím je společnost Micro Focus, pod kterou spadají i značky jako SUSE či Borland. HPE se dále osekává na čistě infrastrukturní firmu, naopak Micro Focus se stává významnou softwarovou firmou. Její SUSE v Česku mimochodem rozšiřuje vývoj i obchod.

Intel kupuje firmu Movidius, která vyrábí takzvané VPU čipy. Ty umí rozpoznávat okolní prostředí, což se hodí v dronech, bezpečnostních kamerách, IoT, virtuální realitě, AI a tak dále. Movidius pracuje s Intel RealSense a mezi zákazníky má Lenovo nebo Google.

4Tech, dceřiná firma Foxconnu, startuje svojí činnost a v Pardubicích otevírá vývoj pro několik desítek lidí. Zaměřovat se bude na vývoj chytrých průmyslových technologií, průmysl 4.0 a tak dále.

Rozroste se také pražské vývojové centrum MSD, nabrat má dalších 200 lidí, píše E15. Firma už si najala nové prostory.

GE za 1,4 miliardy dolarů kupuje dvě firmy zaměřené na 3D tisk, konkrétně švédskou Arcam a německou SLM Solutions Group. Má to být součástí strategie GE, kdy se chce posouvat k novým digitálním oblastem.

MMF24

Sony představila PlayStation 4 Pro. Oproti tradiční PS4 má rychlejší hardware a je připravený na zobrazování ve 4K a pro lepší spolupráci s chystaným headsetem PlayStation VR. Ve světě herních konzolí je tohle nová věc, přístroj se mírně upgraduje už v průběhu generačního cyklu. Podobnou akci na příští rok chystá i Microsoft s Xboxem One. Stroje mají být navzájem kompatibilní, jen Pro verze nabídne lepší výkon.

Historický je také další krok – Nintendo letos vydá ikonického Maria (Super Mario Run) na iOS a výdělečná značka se tak dostane ven z konzolí Nintenda. Japonská legenda hledá nové možnosti příjmů. Pro firmu bude klíčové i vydání nové konzole Nintendo NX, která se má na trh dostat příští rok.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).