Hlavní navigace

Internet Explorer 9 Beta: Microsoft svůj stín nepřekročil

29. 9. 2010
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

Autor: 12703
Internet Explorer 9 Beta testují miliony uživatelů po celém světě. Podpora nových webových standardů a technologií vypadá velmi zajímavě (na dřívější poměry) a výkonnostní stránka se také konečně zlepšila. Diskutabilní je ovšem nový design a stále chybí podpora skutečných rozšíření. Vlnu kritiky pak zvedá i odstřižení uživatelů Windows XP. Jaký tedy vlastně nový Internet Explorer 9 je a bude?

Betaverze prohlížeče Internet Explorer 9 zaznamenala jen za 48 hodin od uvolnění více než dva miliony stažení. To je pro Microsoft rekordní úspěch. Betaverze předchozího Internet Exploreru 8 si připsala za pět dní jen zhruba 1,3 milionu stažení. Je tedy zřejmé, že souboj o nejlepší prohlížeč se po menší přestávce opět posunul do popředí zájmu i širší veřejnosti. Nový prohlížeč Microsoftu ale ještě zdaleka nemá vyhráno.

Možná až příliš kompaktní design

Minimalistické pojetí moderního uživatelského rozhraní Microsoft dovedl takřka k dokonalosti. Tedy alespoň pokud jde o prostor na displeji obsazený ovládacími prvky prohlížeče. Nakolik jde o designérsky zdařilou práci, posuďte dle vlastního vkusu. Každopádně záhlaví prohlížeče obsahuje jen nejnutnější minimum ovládacích prvků a Microsoft tak pokračuje po cestě, kterou před lety začal už jeho Internet Explorer 7 (i jeho prostředí vyvolávalo zpočátku rozpačité reakce a dnes se dá říci, že v určité míře udalo tón modernímu GUI prohlížečů).

MSIE 9 Beta
Internet Explorer 9 přichází s přepracovaným uživatelským rozhraním.

V záhlaví Internet Exploreru 9 (resp. jeho betaverze) nalezneme v jedné rovině tlačítka Zpět a Vpřed s řádkem s adresou a oušky otevřených záložek (tak Microsoft dlouhodobě říká panelům, neplést s oblíbenými položkami). Jedná se o řešení šetřící dost místa, kterého třeba na displejích netbooků není nazbyt. Ze dvou bloků nad sebou je jeden, navíc opět chybí standardní horizontální menu a klasický titulkový pruh okna. Jde tedy o směr, kterým se ubírají víceméně všechny mainstreamové prohlížeče.

V podání Microsoftu je však až kriticky zmenšen řádek s adresou. Delší webové adresy nemá uživatel šanci vidět celé, což je nepohodlné a z určitého úhlu pohledu i nebezpečné (dokonce i antiphishingové zvýraznění kritické části adresy neplní takto svou roli, protože třeba i doménová koncovka už může být ukrytá mimo viditelný prostor). Naštěstí lze řádek s adresou roztáhnout, avšak pak je zase méně místa pro ouška záložek (panelů).

MSIE 9 Beta - hledání
Internet Explorer 9 nemá již samostatné vyhledávací pole, jeho úlohu opět přebírá řádek s adresou.

Řádek s adresou převzal úlohu odděleného vyhledávacího pole, které se objevovalo v předešlých dvou generacích Internet Exploreru. K řádku s adresou jsou připojena tlačítka Aktualizovat a Zastavit. Microsoft je opět nespojil do jednoho. Tlačítko Aktualizovat však dle potřeby přebírá roli tlačítka Přejít (např. při ručním zadávání webové adresy).

Běžná hlavní nabídka se jako již tradičně nezobrazuje, ale pořád je k dispozici po stisknutí klávesy F10 (což třeba mně osobně dost chybí v Opeře). Primárně jsou ale pro přístup k funkcím prohlížeče určena tři tlačítka u pravého horního okraje okna. První zleva je tradiční tlačítko Domů. Následuje tlačítko se symbolem hvězdičky, která vyvolává plovoucí box s třemi kartami, jež obsahují oblíbené položky, informační kanály (tedy RSS kanály) a historii navštívených stránek. Box lze přepnout do klasické podoby postranního panelu u levého okraje prohlížeče.

MSIE 9 Beta - historie
Internet Explorer 9 umožňuje přistupovat k oblíbeným položkám, RSS kanálům a historii navštívených stránek z jediného boxu.

Poslední ze tří zmíněných tlačítek vyvolává zjednodušenou hlavní nabídku prohlížeče ve vertikálním pop-up menu ve stylu Google Chrome 6. Obecně se dá říci, že prohlížeč Googlu byl zjevně pro Microsoft velkou inspirací. Ostatně, kdo od něj dnes neopisuje. Platí, že minimálně v oblasti GUI nyní druhým rokem Google Chrome udává směr, přestože nezřídka jde o znovuobjevení kola a mnohdy se Googlu připisuje autorství nových funkcí, které se už ale objevily mnohem dříve. To je ale zase jiné téma.

MSIE 9 Beta - menu
Internet Explorer 9 má nové hlavní menu v duchu Google Chrome 6.

Změny v tabbed-browsingu a připínání stránek

Změn v tabbed-browsingu lze najít v betaverzi Internet Exploreru 9 hned několik. Zdaleka ne všechny jsou ale změnami k lepšímu. Menší prostor pro ouška záložek (panelů) v záhlaví prohlížeče (kvůli dělbě prostoru s řádkem s adresou) výrazně komplikuje procházení více stránek otevřených současně v jednom okně. Dostatek prostoru poskytuje (jakžtakž) až roztažení okna po šířce celého displeje, kdy ovšem už může být neergonomické samotné prohlížení webů.

MSIE 9 Beta - panely
Práce s více panely (záložkami) bude Internet Exploreru 9 dosti problematická.

Průhledné záhlaví okna prohlížeče konečně ladí s Windows 7 (kde Internet Explorer 8 vypadá doslova jako obnošený oděv od staršího brášky, což také ostatně ve vztahu k Windows 7 víceméně je), ale průhledná ouška panelů zhoršují čitelnost jejich textu. Zejména, pokud je v pozadí nějaký tmavší objekt. Barevné zvýrazňování příbuzných záložek (panelů) sice zůstalo zachováno, ale opět kvůli efektu průhlednosti už není tak výrazné. Obávám se, že zde byla ergonomie obětována na oltář efektnosti.

Pochválit naopak musím dynamiku, kterou Internet Explorer 9 Beta prokazuje při přerovnávání otevřených záložek nebo při jejich přetahování mimo okno, což je také novinka. Po vzoru mj. prohlížeče Google Chrome lze teď záložku (panel) otevřít do nového okna přetažením ze současného okna do volného prostoru. Záložku (panel) lze také tažením připnout na hlavní panel ve Windows 7, což výrazně usnadňuje přístup k webovým aplikacím.

MSIE 9 Beta - připnutá stránka
Internet Explorer 9 přichází s možností připnout konkrétní webové stránky (aplikace) jako klasické aplikace přímo na hlavní panel Windows 7.

Nejde jen o pouhé zástupce. Připnuté stránky se vždy otevírají do vlastního okna, které je navíc designově přizpůsobené. Vedle tlačítek Zpět a Vpřed přibude favicon dané připnuté webové aplikace a podle jejího barevného motivu se zbarví i duo zmíněných tlačítek. Lze tak jednoduše odlišovat okna připnutých webových aplikací od běžného okna prohlížeče. Proces je rovněž oddělen, takže pád prohlížeče při běžném prohlížení by neměl pohřbít rozepsaný e-mail ve webmailu.

Microsoft také revidoval využití prostoru na prázdném otevřeném panelu. Po vzoru Google Chrome se zde nyní zobrazují obrázkové odkazy na nejčastěji navštěvované stránky (nežádoucí lze vyřadit jednorázově nebo jednou provždy). Microsoft si přimyslel navíc ještě barevný indikátor populárnosti jednotlivých stránek. Nelze sem ovšem přidat vlastní odkaz, takže nejde o obdobu obrazovky Speed Dial z Opery, byť se tak na první pohled stránka about:tabs může jevit.

MSIE 9 Beta - about:tabs
Internet Explorer 9 konečně smysluplně využívá prostor na nové prázdné kartě.

Obrazovka about:tabs na rozdíl od obsahu prázdné karty v Google Chrome není nijak napojena na záložky (resp. oblíbené položky dle terminologie Microsoftu). Microsoft tentokrát lištu se záložkami úplně skrývá a automaticky se tedy neobjevuje ani při otevření prázdného panelu (lze ji ovšem volitelně nechat vždy zobrazenou). Z about:tabs je možné obnovit předchozí relaci nebo znovu otevřít dříve zavřené záložky (panely). Rovněž je možné aktivovat anonymní režim InPrivate.

Nové funkce pro koncové uživatele? Nic převratného

Internet Explorer 9 přináší smršť změn v technologickém pozadí i v uživatelském rozhraní, ale nových funkcí prvoplánově určených pro koncové uživatele je poskrovnu. Potěšující je alespoň nový správce stahování souborů z Internetu, který v předchozích verzích prohlížeče Microsoftu trestuhodně chyběl. Internet Explorer v devítkové verzi tak konečně bude umět přerušovat a navazovat downloady nebo uchovávat historii stažených souborů.

MSIE 9 Beta - stahování
Po letech čekání má teprve Internet Explorer 9 alespoň trochu pohodlnější nástroj pro stahování dat z Internetu.

Dosti překvapivé je, že ani Internet Explorer 9 nepřichází s podporou rozšíření v tradičním slova smyslu. Je tu sice dlouhodobě podpora plug-inů třetích stran (nyní s novým testem upozorňujícím na negativní vliv jednotlivých plug-inů na výkon prohlížeče), ale jejich vývoj je přece jen o něčem jiném, než vývoj rozšíření pro Firefox, neřkuli pro Google Chrome či Safari od Applu.

Internet Explorer 9 pouze pokračuje ve stopách své předešlé verze a opět podporuje tzv. akcelerátory. To je zatím nejblíže, jak se kdy Microsoft k myšlence podpory rozšíření přiblížil. Akcelerátory umožňují zejména práci s označeným textem přes kontextovou nabídku. Dovedou třeba najít zboží v e-shopu, zobrazit adresu na mapě, přeložit neznámé slovíčko, najít definici pojmu ve slovníku, převést měny dle aktuálního kursu atd. Ostatně, podívejte se sami do galerie existujících akcelerátorů.

Integrován není žádný online synchronizační mechanismus pro přenos záložek (resp. oblíbených položek), historie navštívených webů a dalších uživatelských dat mezi instalacemi prohlížeče na různých počítačích. Přitom se obecně z této funkce stává určitý průmyslový standard ve funkční výbavě webových prohlížečů. Naopak chybějící podpora blokování nežádoucích prvků (např. reklamy) není překvapením – Microsoft by tak byl sám proti sobě.

Novinky HTML 5 a CSS 3, konečně SVG

Již z raných ukázek pro vývojáře je známo, že Internet Explorer 9 přichází s podporou mnohých novinek z HTML 5 včetně ostře sledovaných značek canvas, audio a video. Poradí si tedy s přehráváním multimediálního obsahu i bez plug-inů např. pro Flash či Silverlight. U videa Microsoft dlouhodobě sází na kodek H.264, v případě audia pak na MP3 a AAC. Nativní podpora WebM dle očekávání bude chybět, ale pokud budou mít uživatelé v systému potřebné kodeky, Microsoft přehrávání multimediálního obsahu za využití WebM bránit nehodlá.

MSIE 9 Beta - YouTube
Internet Explorer 9 podporuje přehrávač YouTube na bázi HTML 5, nevyužívá však WebM, ale H.264.

Potvrdilo se, že Internet Explorer 9 nabídne podporu SVG, takže se snad po letech marných nadějí bude moci tento vektorový grafický formát na bázi XML konečně prosadit ve webovém prostředí. Špatnou zprávou je naopak chybějící podpora Geolocation API, kterou už konkurenční prohlížeče disponují. Je to vcelku škoda, protože všeobecně se soudí, že geolokace pod kontrolou prohlížeče (a potažmo uživatele) může mít při popularitě přenosných počítačů a sociálních sítí velkou budoucnost.

Za šok ale určitě nelze označit, že Internet Explorer 9 nepočítá s WebGL. Microsoft se v tomto ambiciózním projektu neangažuje (na rozdíl od tvůrců ostatních mainstreamových prohlížečů) a zřejmě bude u 3D grafiky v prohlížeči dál preferovat a tlačit svůj Silverlight. V tuto chvíli to ale veřejnost trápit nemusí, protože do doby plynulých (!) 3D online her hraných přímo v prohlížeči bez instalace uplyne ještě hodně vody.

MSIE 9 Beta - ACID 3
Internet Explorer 9 Beta v testu ACID 3 nedosahuje plného skóre.

Betaverze Internet Exploreru 9 neprojde mediálně vděčným testem ACID 3 (dosahuje skóre 95/100), ale může se pochlubit podporou všech selektorů z CSS 3 a některých nových vlastností jako jsou rámečky s kulatými rohy, nastavení více obrázků do pozadí prvků a nastavení velikosti obrázku v pozadí, stínování boxů a tak dále. Podrobnosti viz MSDN.

Sázka na moderní hardware a systémy

Prohlížeče napříč trhem kladou velký důraz na výkon, momentálně zřejmě mnohem větší než kdykoliv předtím. Internet Explorer 8 stojí stranou od rychlostních závodů – hlavně vinou svého pomalého enginu pro zpracování kódu v jazyce JavaScript. Microsoft se chce ovšem do těchto závodů přihlásit s devítkovou verzí svého prohlížeče. Nový engine Chakra se momentálně může bez větší ostudy poměřovat s ostatními současnými prohlížeči, ale závod tím teprve začíná (protože i ostatní prohlížeče dál zbrojí).

SunSpider Benchmark  26.09.2010
Graf ukazuje čas v milisekundách potřebný k provedení testu SunSpider 0.9. Čím méně času prohlížeč potřebuje, tím lépe.

Řekněme, že se momentálně dokáže Internet Explorer 9 s ostatními prohlížeči konečně vyrovnat na startovacím roštu. Redmondští vývojáři hodně sází na výkonnostní potenciál, který dřímá v moderních počítačových komponentách. Velkým tématem tak pro ně je využití hardwarové akcelerace (díky technologii Direct2D) nebo optimalizace prohlížeče pro multijádrové procesory. Microsoft chce také uživatelům dopřát větší dohled nad negativním vlivem plug-inů na výkon. Po spuštění prohlížeče se tak uživatelé budou moci setkat s lištou navrhující deaktivaci doplňků, které se inicializují příliš dlouho.

Se sázkou na moderní hardware prý muselo přijít ale i těžké rozhodnutí v podobě ukončení podpory Windows XP. Ano, už je to definitivní. Nový Internet Explorer 9 nebude podporovat Windows XP ani v nějakém omezeném režimu. Microsoft se dušuje, že to není politické rozhodnutí ve smyslu tlačit uživatele k přechodu na Windows 7 a eskalovat tzv. morální zastarání Windows XP.

cif 24 - early cena - média

Podle Microsoftu je systém opravdu zastaralý a Internet Explorer 9 v navržené podobě jej prostě podporovat nemůže. Tentýž argument zazněl třeba i u technologie DirectX 10 (a vyšší), kterou se Microsoft také rozhodl neuvolňovat pro Windows XP už před několika lety. Otázkou je, jestli se Microsoftu vzniklá situace nevymstí. Uživatelé Internet Explorer 8 pod Windows XP budou možná hromadně uvažovat o přechodu, ale nikoliv na Windows 7 a Internet Explorer 9, ale konkurenční moderní prohlížeče. Ty samozřejmě s podporou Windows XP počítají.

Chybějící podpora Windows XP je však velký problém z hlediska rozmachu webových novinek, jejichž podporou se Internet Explorer 9 honosí. Když jejich podpora nebude dostupná uživatelům prohlížeče Microsoftu s Windows XP, je to další zdržení v boomu masového využití SVG či útoku HTML 5 na pozice technologií jako je Flash či Silverlight. I míra užití novinek z CSS 3 nebude moci být tak velká. Nadějí tak může být jedině pozvolný přechod uživatelů na novější systémy (to ale bude ještě nějaký ten rok trvat) nebo alespoň jejich migrace na konkurenční moderní prohlížeče.

Jak se vám líbí vzhled nového Internet Exploreru 9? Zkuste jej oznámkovat jako ve škole.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).