Hlavní navigace

Google v boji s úřady: V Česku zatím neúspěšný

29. 9. 2010
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Google StreetView Autor: 21971
Minulý týden Úřad jak pro ochranu osobních údajů, tak Google vydaly zprávy, v nichž se vyjadřují ke stejnému tématu: pozastavení snímkování v českých ulicích. Street View se u nás minimálně nějakou dobu nebude rozrůstat, máme ale ve skutečnosti proč být rádi?

Úřad pro ochranu osobních údajů minulý týden ve středu 22. září svolal tiskovou konferenci, aby podal bližší vyjádření k zákazu snímkování českých ulic pro službu Street View. Už i u nás, podobně jako v jiných zemích, se totiž dříve objevilo několik náznaků, že snímkování nebude tak snadné, tedy bez připomínek a případných omezení. Již začátkem září vydal Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) zprávu o zákazu zpracování osobních údajů ve službě Street View, dvě oficiální zdůvodnění nyní mají následující podobu:

  • Správce osobních údajů sídlící mimo EU má povinnost stanovit na území České republiky svého zástupce (zpracovatele osobních údajů). Google Inc. jako americký subjekt tak neučinil.
  • Google Inc. pro zajištění služby Street View využívá technické postupy, které nepřiměřeně zasahují do soukromí občanů (např. nastavení kamery pořizující snímky nad rozsah běžného pohledu z ulice).

Vzhledem k citovaným dvěma bodům tedy ÚOOÚ již druhého září fakticky pozastavil možnost pořizování dalších snímků, nicméně Google svůj boj nevzdal a celá věc se bude ještě projednávat a upravovat. Prozatím však samozřejmě platí uvedený zákaz, k jehož odůvodnění Googlu ve zprávě z minulého týdne uvedl následující:

K výšce kamer bychom rádi uvedli, že jsme u Street View aut vždy dbali na to, aby kamery byly v takové výšce, aby na jedné straně umožnily co nejlepší snímkování budov, označení ulic a dalších orientačních detailů, a na straně druhé, aby zároveň nezasahovaly do soukromí lidí. Nižší výška kamer by mohla způsobit, že se přiblížíme výšce chodců, čemuž bychom se rádi vyhnuli, neboť služba Street View má snímkovat budovy, nikoliv chodce. Zároveň, kamery jsou právě tak vysoké, aby se vyhnuly různým překážkám, které by mohly snížit kvalitu služby pro uživatele – jako například výhledu bránící dodávky či menší nákladní auta projíždějící kolem Street View aut – ale ne tak vysoké, aby dokázaly nahlížet přes soukromá oplocení.

Stránky ÚOOÚ
Logo s rozmazanou tváří na stránkách Úřadu pro ochranu osobních údajů je nyní právě v souvislosti s kauzou Street View velice symbolické

Jeden účet vládne všem

Souboj tedy bude pokračovat, bitevním polem se stanou výměny oficiálních stanovisek, odvolání apod. V současnosti bohužel zatím není jasné, jak celé klání skončí, zda opravdu Google bude muset složit své zbraně v podobě snímajících aut, resp. přistoupit na některý kompromis. Druhá varianta vypadá pravděpodobněji, jelikož Google ve své zprávě z minulého týdne prohlásil, že s ÚOOÚ bude nadále úzce spolupracovat.

Google neprožívá trable a nežádoucí komunikaci s ÚOOÚ až nyní, například již loni v druhé polovině října rozvířila česká média zpráva o tom, že si ÚOOÚ vyžádal od Googlu informace o shromažďovaných datech. Hlavní motivací se stalo sbírání uživatelských informací i bez předchozí registrace právě u tohoto úřadu. Ponechme ale nyní přímo aktuální kauzy stranou a zaměřme se spíše na služby Googlu jako takového. Jde opravdu o případnou hrozbu, jak nejen úřední, ale i další jazykové tvrdí, nebo prostě o vlnu setrvačnosti a povinnost něco konat?

Služba Street View od společnosti Google se stala trnem oku řadě uživatelů, především z důvodu případného narušení soukromí při pořizování snímků z Google vozítek. Pro méně zasvěcené začněme konstatováním faktu, že Google Street View představuje rozšíření populárních Google Maps a nabízí reálný pohled na ulice nejrůznějších měst. Tyto snímky jsou pořizovány Google vozítky za reálného dění na ulicích, a tak se tu na snímku může objevit někdo se svou milenkou, další na místě, kde ho nikdo nemá vidět, apod. To jen přilévá olej do ohně často diskutovaného soukromí na Internetu.

Velkou část uživatelů Googlu představují příznivci Gmailu, který určoval trendy ve vývoji freemailových poštovních schránek. Stačí vzpomenout na doby, kdy právě Gmail jako první z nejrozšířenějších nabídl prolomení magické gigabajtové hranice, stejně tak na touhu po pozvánkách do této služby. Gmail představoval první styčný bod Googlu s řadou uživatelů, od nějž se pak odvíjela popularita dalších. Google Earth, Google Docs, Google Maps a další projekty mají obrovské množství uživatelů po celém světě a z pohledu bezpečnosti může uživatele trápit případné propojení konkrétní identity napříč všemi službami prostřednictvím Google účtu.

Street View
Street View v celé své kráse – někomu takovéto fotky vadí, druhému vůbec. Pravda je nejspíš někde uprostřed

Řešením by měl být kompromis

Jinak je tomu ale v případě Street View, proti kterému své námitky a připomínky vznesla vlna ochránců soukromí z řad počítačových fandů i legislativního aparátu. Chápu, že pokud se někdo vyskytne ve špatný čas na špatném místě, nechce, aby ho mohl vidět celý svět, ale nestává se Street View s požadavky na rozmazání SPZ, obličejů a kdoví čeho ještě spíše obětním beránkem? Vždy lze něco najít, nějaký argument, který případné snímkování pozdrží, případně zakáže. Úpravy pro co možná největší anonymizaci pořízených fotek jsou navíc doplněny o možnost nahlásit nevhodný snímek a jeho další editaci nebo odebrání.

Osobně si myslím, že ve většině případů jsou Street View a další služby jen špičkou ledovce, více bychom si měli na své vlastní citlivé údaje a bezpečnost dávat pozor sami. Ty tam jsou doby, kdy se každý strachoval o to, co kde vyzrazuje, jestli jeho e-mailovou adresu ze stránky nevydoluje robot, zda se někde zaregistruje pod falešnou nebo reálnou identitou. I dnes samozřejmě existuje nemalé množství takto obezřetných koncových uživatelů, nicméně řada ostatních spíše sleduje, aby nechyběla na Facebooku, měla co největší počet followerů na Twitteru, případně na blogu nezapomněla filtrovat ven veškeré své denní dění, hodinu po hodině.

cif 24 - early cena - média

Přesto má ale Street View jednu obrovskou nevýhodu, a sice že nás snímkuje bez jakéhokoliv předchozího upozornění, kdykoliv a kdekoliv. Oproti výše zmíněným službám, kde uživatelé sami potvrzují předem definované podmínky, při vyfocení na ulici nemůžete mnoho udělat. I to přispívá k tomu, že se na obou stranách pomyslné barikády nacházejí dva nesmiřitelné tábory: jedni hájí Street View a podobné služby jako část inovace, druzí ji striktně odmítají kvůli potenciálnímu i reálnému narušení soukromí a osobní svobody. Rozuzlení sporu rozhodně není černobílé, kousek pravdy se najde v každém z uvedených názorů. Sám se však přikláním k té skupině, která s pořizováním snímků zas tak velký problém nemá.

A jaký je váš názor? Je StreetView potřeba omezit (třeba kvůli našemu soukromí), nebo naopak neomezovat?

Google StreetView a soukromí: podezřelé fotky

Už, když česká verze služby StreetView startovala, připomínali jsme, že na věci ochrany soukromí může dojít. A nakonec jste nám ze StreetView posílali nejzajímavější úlovky, některé vtipné a žertovné, jiné už na hranici toho, co by někdo mohl považovat za porušení svého soukromí. Podívejte se na nejlepší úlovky:

A protestuje se i jinde, ne vždy u úřadů, ale nikoliv jen v Česku:

Vadí vám v současnosti pořízování snímků Googlem?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je odborníkem na počítačovou bezpečnost a moderní online služby. Pracuje jako konzultant na volné noze zejména pro finanční instituce.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).