Hlavní navigace

Inverzní počasí u nás ovlivňuje opět příjem televize a rozhlasu, především v Čechách

15. 11. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

UVNITŘ FOTO A VIDEO Běžní televizní diváci a rozhlasoví posluchači mohou v těchto dnech pozorovat zhoršení příjmu televizního signálu. Tato situace by měla trvat přibližně týden.

Českou republiku, konkrétně především Čechy, zasáhlo opět inverzní počasí. Tato skutečnost se po několika hodinách promítla také do charakteru příjmu televize a rozhlasu. Opakuje se tak v podstatě situace z minulého měsíce, byť v menší míře, kdy bylo na našem území možné zachytit signály ze stovek kilometrů vzdálených vysílačů, jako je například švýcarský Säntis nebo německých spolkových zemí, které se nachází dále od českých hranic, například Bádensko-Würtenbersko.

K TÉMATU: Inverzní počasí nad Českem přináší kuriózní příjmy zahraničních televizí a rádií

cif 24 - early cena - média

Proč má inverzní počasí takový vliv na příjem pozemního signálu? To popsala v nedávném vydání pořadu Turbulence meteoroložka a moderátorka Alena Zárybnická. Dochází k takzvanému totálnímu odrazu na zemském povrchu a elektromagnetické vlny se pak šíří výjimečně daleko, uvedla Zárybnická. Aktuální situaci okolo šíření signálu převážně v pásmu VHF, pak ukazuje interaktivní mapa na adrese: http://aprs.mountainlake.k12.mn.us/. Z ní je patrné, že extrémně dobré podmínky nyní vládnou především nad západní a také částečně střední Evropou.

O vlivu inverzního počasí na příjem televizního a rozhlasové signálu můžete s našimi čtenáři diskutovat na forum.digizone.cz.

Aktuální situace šíření VHF signálu nad Evropou. Červená barva ukazuje příjem 750 km a vyšší.
Autor: http://aprs.mountainlake.k12.mn.us/

Aktuální situace šíření VHF signálu nad Evropou. Červená barva ukazuje příjem 750 km a vyšší.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).