Hlavní navigace

inZine je out

7. 3. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

V polovině minulého týdne přestal bez valného zájmu veřejnosti nebo médií vycházet inZine, intenzivní internetový magazín -- jak se uvádělo v tiráži. Není se ostatně čemu divit. Podle prosincových výsledků iAuditu návštěvnost projektu byla 400 UIP/den, což znamená, že o časopisu s největší pravděpodobností příliš lidí nevědělo.

V polovině minulého týdne přestal bez valného zájmu veřejnosti nebo médií vycházet inZine (viz Poslední odbočka na inZine), intenzivní internetový magazín – jak se uvádělo v tiráži, v jehož čele stál Ivan Adamovič. Není se ostatně čemu divit. Podle prosincových výsledků iAuditu návštěvnost projektu byla 400 UIP/den, což znamená, že o časopisu zřejmě příliš lidí nevědělo. S tím samozřejmě souvisí nízké příjmy z inzerce, takže důvody ukončení provozu jsou celkem zjevné. Na celé situaci je zajímavý především fakt, že po uzavření společenského časopisu Pauza vydavatelství Computer Press zůstává na českém Internetu pouze jediný „obecný“ server. A sice Novinky.

inZine byl projektem firmy Gratex International, slovenské softwarové společnosti, která „strká nos“ téměř do všeho – a pobočky v Austrálii, České republice a USA naznačují, že nejen na Slovensku. Počínaje vývojem aplikací, přes poskytování přístupu k Internetu a konče vydáváním internetových magazínů (5D, inZine). inZine je na Slovensku velmi úspěšný časopis, který si na tamním trhu drží pozici českých Novinek a obsahově se jim podobá. Česká filiálka Gratex International příliš známá není, jejím největším hitem byl CD-ROM Angličtina s Krtkem. Firma však pojala podezření, že pokud má slovenský inZine návštěvnost 1.600 UIP/den, musí se tato na dvojnásobném trhu logicky zdvojnásobit.

Podle Ivana Adamoviče měl být český inZine čímsi mezi časopisem Reflex a kultovním magazínem Živel, jehož je šéfredaktorem. Reflex je „rebelie v mezích zákona“ – nepohoršuje běžného čtenáře a současně není mainstream. Výroba podobného časopisu je sice poměrně nákladná, jenže Reflex je již několikátý rok inzertním hitem, takže si to může dovolit. Ovšem řada společností, které zadávají do Reflexu reklamu (výrobci alkoholu, cigaret) na Internetu příliš neinzeruje a firmy vyrábějící auta zase hledají servery s „bohatými“ čtenáři. Náklady na provoz inZine zkrátka přesáhly tři miliony korun ročně, přičemž příjmy dosahovaly desítek tisíc. Gratex International se proto rozhodl jeho provoz nadále nedotovat.

inZine byl snad až příliš intelektuálně laděný na to, aby se prosadil. Měl sice řadu kvalitních autorů, nicméně se jednalo především o lidi známé úzkému okruhu čtenářů. Na novinářské hvězdy nebyly peníze a spousta autorů se přesunula k bonitnějším zaměstnavatelům (MAFRA, Tiscali). Gratex International navíc celý projekt „potopil“ marketingově, protože po neúspěšné počáteční kampani v online, i offline médiích se rozhodl, že do propagace dále nebude dávat peníze, což pro časopis bez zázemí velkého vydavatele znamená jistou smrt. Dnes je na českém Internetu řada stabilních poskytovatelů kvalitního obsahu a pokoušet se jim přetáhnout čtenáře vyžaduje značné investice do konkurenceschop­nosti.

cif 24 - early cena - média

Zdá se, že jediným úspěšným hráčem na trhu zůstávají Novinky. Ty na to šly od začátku úplně jinak – díky zázemí Seznamu se nikdy nepotýkaly s nedostatkem inzerce – podle Petra Matouška, původního šéfredaktora, byly od prvního roku v černých číslech – a mohly si dovolit zaplatit autory, kteří byli nejen dobří, ale také známí širokému spektru čtenářů (Jiří Peterka, Honza Dědek, František Fuka, Petr Koubský, Miloš Čermák, Tomáš Baldýnský). Když jste v minulosti přišli na Novinky, tak byl každý den na první pozici umístěn článek někoho známého, u koho jste si mohli být jisti standardem a kvalitou, což jim dávalo určitý punc exkluzivity. Co na tom, že na spodních pozicích už to tak růžové nebylo?

Na příkladu inZine se bohužel opět ukazuje, že pokud není projekt zachycen v horizontále nějakého většího celku (Computer Press, MobilMedia), má jen velice omezenou šanci na přežití. Pokud kupříkladu Computer Press spustí nový server, zajistí mu počáteční přísun návštěvnosti interním marketingem – tj. tím, že jej zařadí mezi své ostatní projekty. Servery stojící samostatně musí investovat nemalé částky pouze do toho, aby lidé vůbec věděli, že existují. Nového obchodu si všimnete cestou po ulici, ale nového serveru? Že jde uspět i samostatně, ukázal například server Peníze, který se dostal do povědomí, přestože sám není součástí žádného širšího spektra. Ale stojí to právě ty peníze.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).