Hlavní navigace

IPTV v Česku provozují čtyři firmy, do Vánoc přibude pátá

13. 9. 2006
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Autor: 118483
Chcete sledovat televizi přes pevnou telefonní linku a neoslovila vás nabídka či ceník společnosti Telefónica O2? Nezoufejte. Nejde o jediného provozovatele IPTV v České republice. Aktuálně tuto službu nabízí hned čtyři společnosti, do konce roku by měla přibýt pátá. Pravdou ovšem je, že O2 TV od Telefóniky je a zůstane fyzicky nejdostupnější. To však zároveň neznamená, že jde o technologicky nejkvalitnější tuzemské řešení IPTV.

Optika nebo ADSL síť

Lepší než distribuovat televizní obsah přes síť vysorokychlostního internetu ADSL v případě Telefóniky O2 je vlastní optická síť vedená až ke koncovému uživateli. Jde však o drahý špás, který se vyplatí jen u firem, které se soustředí na rezidenční zákazníky nebo omezený okruh domácností. Mezi takové operátory se dá počítat pražský T-Systems PragoNet, frýdecko-místecký Mattes AD či brněnský Maxprogres. Všechny tři firmy už IPTV nabízí, poslední z nich dokonce v komerčním provozu (Maxprogres předstihnul Telefóniku O2 o dva měsíce, svoji 99digitalTV prodává od 1. července). PragoNet spustí komerční provoz služby viaTV od soboty 16. září, Mattes AD přejde se svojí 802.tv na komerční provoz od letošního listopadu.

IPTV ovládání

Pilotní vysílání 802.tv však mohou domácnosti napojené na optickou síť společnosti Mattes AD sledovat již od loňského září, kdy firma jako první v republice nabídla kompletní triple play: datové, hlasové a video služby z jedné zásuvky. Bohužel jen na omezeném území ve Frýdku-Místku, Frenštátu pod Radhoštěm a Frýdlantu nad Ostravicí. Firma ale nedávno převzala pražského operátora Neuron.cz s klienty služby Dominet, takže lze očekávat expanzi 802.tv i do české metropole. Letos v dubnu se přidala brněnská společnost Maxprogres, která rovněž přes optiku nabídla zkušební vysílání IPTV v Brně a Boskovicích, přičemž nyní buduje další optické sítě v Ostravě, Plzni, Hradci Králové, Jihlavě a časem by chtěla expandovat i do Hodonína. T-Systems PragoNet nabízí rezidentům objektů Central Group v Praze zkušební příjem IPTV dokonce zdarma, a to od 15. června do 15. září, přičemž po nich nepožaduje ani pozdější odběr zpoplatněné služby viaTV.

Přelom roku přinese další operátory

Zatím jsme se věnovali výčtu provozovatelů IPTV přes optické kabely, přelom roku ale přinese nové operátory s nabídkou IPTV přes sítě ADSL a ADSL2+. Mezi ně patří i společnost Czech OnLine, známá spíše pod názvem Volný. Firma už testuje IPTV v Praze, nabídnout jej chce přes vlastní síť ADSL2+ nejen v samotné metropoli, ale také v Brně, Ostravě, Příbrami, Kladně, Mladé Boleslavi, Teplicích, Hradci Králové, Plzni a Olomouci (alespoň to je výčet míst, pro která se firma nechala registrovat u RRTV jako kabelový operátor). Ve většině měst ještě letos. Potíž je v tom, že Volný si bude muset pronajímat pevné telefonní linky od Telefóniky, což celou službu jen prodraží. Podobně na tom budou i České radiokomunikace, které uvažují o spuštění IPTV přes síť ADSL v prvním pololetí příštího roku. I když zatím jde jen o předběžné plány: v úvahu připadá i provozování pouhé domácí videotéky (Video on Demand).

Spuštění vlastní IPTV platformy, ale jen pro Video on Demand, zvažovala také druhá největší tuzemská kabelová společnost Karneval Media. Při lednovém představení digitální kabelovky (DVB-C) to oznámil její technický ředitel Vladimír Petržílka: IPTV je vhodnější pro služby typu Video On Demand. Karneval proto uvažuje, že spustí vlastní IPTV právě pro tento typ služeb. Pro klasické vysílání ale ne. Rozdíl mezi IPTV a DVB-C je podobný, jako když chcete přes GPRS připojení k Internetu poslouchat živé vysílání rádia. Každých třicet sekund se vám zasekne, kdežto při obyčejném streamování, tedy stahování celých souborů a zpětném přehrávání, tento problém nenastává. Plány Karnevalu ale mohla změnit nedávná fúze s kabelovou jedničkou UPC. Ta zatím ani nespustila komerční vysílání DVB-C, byť podle jejího technického ředitele Petra Jílka se na to chystá v příštím roce.

Porovnání aktuálních nabídek IPTV v České republice
Provozovatel Název služby Podmínka pro uživatele Kompresní standard Dostupnost Počet TV programů (omezená/základ­ní/prémiová nabídka) Ceník (Kč/měsíc vč. DPH) Typ set-top-boxu
Telefónica O2 perex
O2TV přípojka ADSL nebo ADSL2+ od Telefóniky MPEG-4 Praha, Brno, Ostrava, Olomouc, Plzeň, Liberec, České Budějovice a řada okresních měst (cca 1 milion telefonních přípojek) 24/8/6 377/377/? (pro odběratele služby O2 Internet Expres, bez DPH) nebo 460/460/? (pro ostatní, bez DPH) iCAN 3100TW, iCAN 3800TW
Volný perex
zatím neuvádí přípojka ADSL2+ od Volného MPEG-2 Praha, Brno, Ostrava, Příbram, Kladno, Mladá Boleslav, Teplice, Hradec králové, Plzeň, Olomouc 15/36/45 zatím neuvádí AmiNET 110
T-Systems PragoNet perex
ViaTV optická přípojka od PragoNetu, rezident objektu Central Group MPEG-2 Praha (objekty Central Group) 10/25/27 149/379/589 (podrobnější ceník, PDF, 238 kB) AmiNET 110, AmiNET 130, Kreatel 1110/1130, Kreatel 1510/1520
802.cz perex
802.tv optická přípojka od společnosti Mattes AD MPEG-2/MPEG-4 Frýdek-Místek, Frenštát pod Radhoštěm, Frýdlant nad Ostravicí 10/cca 20 zatím neuvádí AmiNET 124
99digitalTV perex
99digitalTV optická přípojka od společnosti Maxprogres MPEG-2 Brno, Boskovice 10/23/24 149/399/prémiový kanál za 179 (podrobný ceník) AmiNET 110

Zdroj: Telefónica O2 Czech republic, Volný, T-Systems PragoNet

Počet provozovatelů může být vyšší

Současný výčet poskytovatelů IPTV v České republice nemusí být konečný. Přes vlastní optické sítě či ADSL tuto službu mohou nabízet desítky dalších společností (na lokální úrovni), aniž by se musely registrovat u Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Radní sice žádají všechny poskytovatele IPTV, aby se dobrovolně prohlásili za kabelové operátory (jinak by byli prakticky nekontrolovatelní, protože novela vysílacího zákona IPTV nezná), ne všichni tak ale učinili. Pokud se provozovatel IPTV prohlásí za kabelového operátora, musí si zažádat o registraci, která obsahuje výčet lokalit, kde chce vysílat, a kompletní programovou nabídku. Při jakékoli změně pak musí žádat o změnu registrace. RRTV pak monitoruje všechny programy šířené přes tuto IPTV platformu včetně speciálních a lokálních programů a stanic, které provozuje sám poskytovatel IPTV.

Digitální svět

Příloha: IPTV v České republice

Chcete vědět, jak funguje televize přes internetový protokol, co všechno nabízí a jak si ji můžete objednat? Které společnosti nabízí IPTV v tuzemsku, v jakých lokalitách, jaké jsou jejich programové nabídky a ceník? Server DigiZone.cz připravil společně se sesterským webem Lupa.cz speciální přílohu IPTV v České republice.

Pokud by se ale taková firma neregistrovala jako kabelový operátor, mohla by provozovat vlastní televizní stanice, případně šířit místní infokanály a komunitní televize, aniž by tyto programy vlastnily vysílací licenci od RRTV. V podstatě by takové vysílání fungovalo jako volně šířené video na otevřené internetové síti. IPTV však takovou volnou sítí či televizí přes internet není. Jde o uzavřenou síť přístupnou jen platícím zákazníkům se speciálním přijímačem a dekodérem, podobně jako u kabelové televize. Zákon ni ale přesto nepamatuje. Většina operátorů IPTV však vysílací radě neoponuje a registruje se jako kabelový operátor. Naše společnost však nehodlá šířit televizní (rozhlasové) programy pomocí klasických kabelových sítí, protože tuto technologii považujeme již za překonanou, řekl před měsícem serveru DigiZone.cz Zdeněk Lejsek, mediální zástupce společnosti T-Systems PragoNet.

Dobrovolná regulace?

Nabízí se otázka, jaké páky by chtěla RRTV použít proti provozovatelům IPTV, kteří se odmítnou podřídit jejímu doporučení a vyhnout se tak možnosti regulace. Proč by se telekomunikační operátor měl dobrovolně podrobovat další regulaci, když k tomu neexistují zákonné důvody? Leda že by Poslanecká sněmovna přikročila k očekávané novele novely vysílacího zákona a dokázala do ní zapracovat IPTV, aniž by tak ohrozila volné televizní vysílání na otevřené internetové síti. Právě z obavy regulace internetu se totiž IPTV do současné novely nedostala.

ebf - partner 1

Znáte další provozovatele IPTV, o kterých neinformuje naše příloha? Napište nám na adresu redakce@digizo­ne.cz.

Problematice IPTV a konkurenční platformě kabelových televizí se bude věnovat i druhý kulatý stůl serveru DigiZone.cz, jenž proběhne 31. října v Praze.

Ohrozí IPTV pozici kabelových společností v České republice?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).