Hlavní navigace

Iqon force1: dvoutunerový linuxový satelitní přijímač na bázi Enigma2

28. 1. 2015
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

Multimediální přijímač s méně známou značkou disponuje twin tunerem DVB-S2. Nízkou cenou a výbornými parametry bude rozhodně konkurentem již zavedeným linuxovým přijímačům, například VU+ SOLO2.

Přijímač je řízen známým čipem Broadcom BCM7356 s taktovací frekvencí 1.3 GHz. 1GB Flash paměť umožňuje instalovat pluginy přímo do přijímače a není tedy nutné je ukládat na USB. Přijímač disponuje operační pamětí NAND ve velikosti 256 MB. Má možnost instalace interního HDD o velikosti 2,5 " v neomezené kapacitě. Je zde také rychlý ethernetový port do 1 Gbi. K dispozici je také HbbTV. Za cenu (cca 6660 Kč) je to slušná výbava.

Přední panel

Přijímač se vyrábí v černém provedení Velikostí se řadí ke středně velkým (Š 270 x Hl 210 x V 60mm). Přední panel je jak je patrné z obrázků zajímavý i tvarem. Odleva najdeme světle modře podsvícené tlačítko Power StandBy/provoz. Uprostřed je velký 12ti znakový světle modrý VFD displej, který zobrazuje stavy přijímače (např. čas, nebo názvy kanálů). Delší názvy stanic na displeji rotují zprava doleva. Jas displeje se dá nastavit v Menu. Okolo displeje je značné množství stavových ikon, které jsou aktivní podle parametrů zvoleného kanálu. Kdo má rád na displeji všechny základní informace, tak mu bude toto provedení vyhovovat.

Je zde také čidlo pro komunikaci s dálkovým ovládáním. Pod displejem jsou čtyři tlačítka pro ovládání přijímače. První dvě pro přepínání kanálů a druhá dvojice pro zesílení/ztlumení zvukového doprovodu. Bohužel zde chybí tlačítko pro vstup do Menu.

Zcela vpravo na předním panelu je odklopné víčko. Za ním najdeme jeden port USB s maximálním odběrem 500mA. (další dva jsou na zadním panelu). Pod USB je jedna čtečka dekódovacích karet (softwarově upravitelná na univerzální čtečku) a jeden CA slot pro modul.

Zadní panel

Na panelu odleva jsou dva porty s F konektory pro vstupy z LNB, následuje digitální optický S/PDIF pro výstup do HiFi systému, který zvládá Dolby Digital 5.1 i DTS. Šestice cinch portů slouží k připojení televizoru, tři RCA pro připojení audio/video a tři pro komponentní výstup. Dalším portem je HDMI výstup v 1.4 a pozor, tedy s podporou pro 3D vysílání. Ethernet port může sloužit pro komunikaci přes HTTP, FTP, NFS. Telnet i Sambu pro přístup na HDD, nebo uploaudu seznamu kanálů, nebo update software pro tento přijímač. Pod ním jsou další dva USB porty (první na předním panelu) také s maximálním odběrem 500mA. R232 je seriál datový port. Posledním přípojným místem je zdířka pro externí napájecí zdroj přijímače (12 V/3,5A). Zcela vpravo je kolébkový vypínač pro externí napájení. Této vypínač je důležitý v případech, kdy napájíme přijímač z baterie v karavanu, nebo všude tam, kde není k dispozici síťové připojení. Pro interní větrák, který je s možností regulace otáček nastavitelných v Menu je vyhrazeno poslední místo na zadním panelu. Větrák je velice tichý.
USB porty lze rozšířit ještě pomocí USB HUB pokud potřebujeme další připojení. Je zde možno také připojit WiFi dongle, nebo některý z USB tunerů, například DVB-T/C.

Dálkové ovládání

Černé dálkové ovládání je v prostoru tlačítek v lesklém provedení (ostatní povrch je z hrubšího plastu). Je střední velikosti (cca220×50×23). To mu dalo možnost použít větší tlačítka, která se dobře ovládají. Jsou, jak je vidět z obrázku klasicky rozmístěna a dobře popsána. Tlačítka pro změnu hlasitosti a kanálu fosforeskují a tak je snadno nalezneme i po tmě. Tlačítko, které budeme asi používat nejčastěji, má modrou barvu. Tím aktivujeme žádané funkce.
Stisk jakéhokoliv tlačítka je indikován červenou diodou v jeho horní části. Přepínání kanálů je velice svižné, maximálně do jedné vteřiny. Napájení je zajištěno dvěma AAA bateriemi, které jsou součástí dodávky.

Síťový napáječ

Černý externí síťový napájecí zdroj (AC100 – 240Volt/1A) (DC12V/3,5A) má dostatečně dlouhý síťový i napájecí kabel. Spotřeba přijímače v plném provozu je 30 Wattů, bez napájení LNB 20 Wattů a ve StandBy je menší jak 0,5 Wattů.

Příslušenství k montáži

SATA kabel pro montáž interního disku včetně čtyř montážních šroubků nalezneme v příslušenství.

Instalace

V dodávaném provedení je instalováno image OpenPLi. U něj jsem však nezůstal a nejprve jsem do přijímače nahrál poslední image od OpenATV (moje oblíbené). Další změny, které jsem provedl při uvedení přijímače do provozu, jsou níže. Přijímač nám sám po prvním připojení v průvodci nastavení nabídne mimo jiné aktualizaci firmware. Toho jsem tedy využil.

Image je stále ve vývoji, a tak je téměř denně k dispozici firmware nové. K aktuálnímu image jsem dohrál sofctam feed, plugin CCcam 2.3.0 pro čtečku (ICE karty). S pluginem Doscam lze použít i karty Irdeto, ale ne zcela nové Standard M7. Ty jsou funkční jen v CA modulu. Dohrál jsem funkci FastScan, která spolupracuje i se Skylinkem. Stáhl jsem také aktuální seznam kanálů.

Dále jsem instaloval plugin Archivy CZ/SK a picony kanálů. Plugin CZ/SK umožňuje přehrávat české a slovenské TV, video archivy a definovat vlastní streamy. Podporuje automatickou aktualizaci archivů. Má vlastní rozhraní pro zobrazení videa s titulky a podporuje stahování video souborů z archivů, možnost vytvářet si záložky pro rychlý přístup k oblíbeným videím a možnost zobrazit informace o videu v CSFD.

HbbTV

HbbTV je již k tomuto přijímači také v nabídce plugin k dispozici. Název této plugin je OpenOpera HBBTV. Nahoře je úvodní obrazovka slovenské televize STV1 a dole menu programů České televize.

Nutno dodat, že již v základním image je již instalována řada plugin a další si můžete vybírat podle své potřeby po připojení k internetové síti. V Menu si jednoduše stáhnete jejich tematicky seřazený seznam.

Přijímač podporuje funkce FastScan pro rychlé nalezení programů pro Skylink. Podporuje DiSEqC 1.0, 1.1, 1.2 a USALS, má funkci PIP (obraz v obraze) a zobrazí i dva HD kanály najednou. Toto umožňuje dvojité HD dekódování videa pro špičkové zobrazení PIP.

Zde však záleží na konfiguraci tunerů. Pokud jsou oba tunery propojeny, lze na obou zobrazit obraz pouze vertikální, nebo horizontální polarizací. Pokud chceme zobrazit obrazy v PIP nezávisle na jejich polarizaci, musíme použít buď dvojitý LNB nebo dvě nezávislé antény. Obrazy v PIP lze navzájem prohazovat, nebo jeden zmenšit a posunout na místo, kde nám vyhovuje. Přijímač podporuje rozlišení: 1080p, 1080i, 720p, 576p, 576i. Je možno nahrávání více kanálů i ukládání pořadů i v nekódovaném stavu tak, jak to duální tuner umožňuje. Pokud propojíte v Menu oba tunery, jste na druhém tuneru vázáni polarizací tuneru prvního. Pokud zůstanou oba tunery oddělené a využité pro rozdílné satelity, lze na každém z tunerů nahrávat nezávisle programy z těchto satelitů. Přijímač umožňuje nahrávat i několik programů současně. Soubory se ukládají v dekódovaném stavu ve formátu TS a lze je tedy bez problému editovat. Obsahují informaci o datu i čase jejích pořízení, názvem události a kanálu.

Informační lišta se zobrazuje ve spodní části obrazu. Nahoře současně nalezneme odleva předpověď počasí v místě příjmu a vpravo aktuální datum a čas.

Nabídka seznamu plugin pro stažení

Flash paměť umožňuje instalovat pluginy přímo do přijímače a není tedy nutné je ukládat na USB.

EPG

Image OpenATV má nádherné EPG. Využívá k tomu téměř celou plochu obrazovky, takže je přehledné a podrobné. Ozdobou jsou pikony, které je nutné instalovat zvlášť. Poskytuje také další funkce, které vidíte v dolní části obrazovky. Na dálkovém ovládání jsou barevná tlačítka: červené – najde dodatečné informace o daném pořadu, zelené – přidá časovač přepnutí na daný kanál, žluté – prohledá EPG a modré – je pro auto časovač.

Pokud vám stačí EPG pouze ke sledovanému programu, zobrazíte jej po stlačení tlačítka šipky doprava

Denní EPG jednoho programu

IMDb Details

Pokud chceme znát hodnocení filmu nebo seriálu, či další podrobnosti, můžeme se podívat do databáze analýzy IMDb.

Pomocí tohoto Menu zjistíte, kdy bude sledovaný pořad reprizován. Zde můžete také nastavit časovač.

V Menu přijímače nalezneme mnoho informačních oken, kde se dozvíme další podrobnosti, zde například o názvu zvoleného satelitu a parametrech zvolené stanice

Open Webif

Pokud chceme přijímač vzdáleně ovládat pomocí PC, mobilu nebo tabletu, stačí zadat do webového prohlížeče IP adresu přijímače (zpravidla 10.0.0.2). Otevře se plugin OpenWebif. Zde najdeme všechny potřebné nástroje k ovládání, instalaci, programovému průvodci atd.

Protože přijímač běží na operačním systému Enigma2, můžete používat nespočet mipsel plugin, skinů a dalších možností, které využívají i jiné přijímače s tímto OS.. Pomocí OpenWebif můžeme také přehrávat zvolený sledovaný kanál a streamovat televizní vysílání do PC, pokud je připojen na stejnou lokální počítačovou síť. Můžeme také přesouvat nahrávky na interním disku do PC. Vzhledem k 1GB síťovému rozhranní a FTP klientu je tato operace velice rychlá.

Pohled do přijímače

Při pohledu na odkrytovaný přijímač zjistíme, že je vše integrováno na jednom plošném spoji. K této desce je připojena pouze čtečka karet a přední panel s displejem s tlačítky. Uvnitř přijímače je držák pro instalaci jednoho SATA-3 HDD 2,5“ . I když by v přijímači bylo místo i pro 3,5“ interní pevný disk, tato možnost není využita pravděpodobně z důvodu větší spotřeby pro napájení těchto disků. Výrobce také nepředpokládá, aby po montáži interního disku byly ještě na všech třech USB portech připojeny další externí disky. Takovou zátěž by přijímač asi neutáhl.

Čím lze funkce přijímače ještě rozšířit?

Je možno objednat a domluvit se s prodejcem o instalaci pevného disku (volitelně 0,5–2 TB) již při koupi přijímače a i použitém image v přijímači. Případně je možné domluvit i nastavení programů pro požadovaný satelit. Tyto nadstandardní úkony jsou poskytovány zpravidla zdarma.

Pokud byste chtěli rozšířit možnosti přijímače o další duální tuner, například pro DVB-T/C je možno si přikoupit USB tuner, kterých je na trhu několik typů. Zde záleží na kompatibilitě pro daný přijímač a instalovaný příslušný ovládač. Tímto doplňkem si rozšíříte možnost příjmu a vytvoříte si vlastně Combo přijímač se čtyřmi tunery. Je třeba se vždy o možnostech domluvit s prodejcem.

Ještě něco málo…

iqon force1 je dalším z řady dobře vyladěných přijímačů v této cenové kategorii. Má výborný obraz jak SD, tak HD. Přehrávač médií bez problému přehrává různé video formáty. Přijímač se díky větráku nezahřívá, jeho spotřeba energie je nízká. Má skvělou podporu, a tak se mohou neomezeně přidávat další funkce. Konkuruje i prodejní cenou. Během provozu jsem nenarazil na žádný problém.

Balení obsahuje:

• Přijímač iqon force1
• Dálkové ovládání
• Síťový napáječ
• Síťový kabel
• 2 x AAA baterie
• 1 x SATA kabel s montážními šroubky
• Stručný leták s ilustracemi

Přijímač k testu zapůjčil:

IPON s.r.o. se sídlem v Rokycanech
Web přijímače: http://www.tvdigitalne.cz/iqon-force-1.html
Mail: info@tvdigitalne.cz
Cena 6660 Kč včetně DPH

MMF24

Foto a screenshots autor s použitím jedné oficiální fotografie

Představení přijímače na YouTube:
https://www.youtube.com/wat­ch?v=kb3LfdEozyo&feature=y­outu.be
https://www.youtube.com/wat­ch?v=jIMSG82kNog
https://www.youtube.com/wat­ch?v=kb3LfdEozyo
http://www.tvdigitalne.cz/iqon-force-1.html

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).