Hlavní navigace

Vu+ ZERO Black/White: jednotunerový linuxový satelitní přijímač

11. 2. 2015
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Korejská firma Marusys v závěru loňského roku přišla na trh se satelitním HD přijímačem VU+ Zero. Prodává se v černém i bílém provedení.

Je nejmenším z řady linuxových přijímačů této firmy vybaveným OS Enigma 2. Přijímač můžeme využít samostatně jako jednotunerový HD přijímač, protože je velice rychlý a stabilní, nebo jak výrobce doporučuje, použít jej jako druhý linuxový přijímač. Umožňuje sdílení na další připojené zařízení ve vaší síti.

Příklad sdílení tohoto přijímače v domácí síti

Přední panel

Jednotunerový Vu+ Zero je osazen dvoujádrovým procesorem CPU Broadcom 7362 s taktovací frekvencí 742 MHz, paměťí 256 MB Flash a 512 MB RAM. Přijímá SD a HD signály v kompresi MPEG-2 i MPEG-4/H.264. Maximální rozlišení přijímače je 1080p. Tedy slušný výkon s přijatelnou cenu. Rozměry přijímače jsou 160×30×145 mm. (Š x V x H). Díky malým rozměrům přijímač můžete skrýt třeba na zadní stranu televizoru a k jeho ovládání použít externí IR čidlo, které umístíte tak, aby na něj „vidělo“ dálkové ovládání.

Na předním panelu odleva najdeme pouze průhledný čtverec, za nímž je IR přijímač pro komunikaci s dálkovým ovládáním a vedle něj bílá stavová dioda, která svítí naplno (až moc) při plném provozu, nebo poloviční intenzitou v režimu StandBy. Vpravo je štěrbina pro jednu čtečku přístupových karet vestavěného dekodéru Xcrypt.

Zadní panel

Odleva je zde F konektor pro vstup z LNB, následuje analogový jack pro A/V výstup (kabel s redukcí na konektory CINCH je součástí balení), dalším portem je digitální HDMI 1.4. výstup. Dále síťový port Ethernet 10/100 MBit, následují dva USB 2.0 a port pro připojení externího IR čidla, které je také součástí příslušenství. Tento port také slouží k servisním účelům. Externí síťový zdroj připojujeme k dalšímu portu 12Volt/ max. 2A. Tento port můžeme také využít k napájení například z autobaterie. Posledním prvkem na zadním panelu je kolébkový vypínač sloužící k odpojení/připojení externího jakéhokoliv zdroje napájení.

Na tomto obrázku je dodávané příslušenství: síťový napáječ 100 až 240Volt/50/60Hz – 12 Volt/2A (ten je u obou verzí v černém provedení), IR čidlo a kabel jack s redukcí A/V – CINCH. Na tomto obrázku není dodávaný kabel HDMI/HDMI.

Dálkové ovládání

Pokud je vám tento model dálkového ovládání povědomý, nemýlíte se. Je používáno i k přijímačům VU+ SOLO, UNO i DUO. Ovládání je vyrobeno v bílé/černé barvě, je střední velikosti a obsahuje 45 tlačítek. Gumová tlačítka s větším zdvihem jsou rozmístěna dále od sebe, takže omylem nezmáčknete jiné. Tlačítka jsou popsána, rozlišena barvou nebo symboly. Každý stisk jakéhokoliv tlačítka je indikován červenou diodou umístěnou pod bílým tlačítkem TV vlevo nahoře. Přepínání programů je velice svižné, standardně do 1, maximálně 2 sec.

Pomocí modrého tlačítka se můžeme rychle přesunout do menu Nástroje, kde jsou potřebné programy pro správu přijímače.

Instalace

Instalace přijímače je klasická a je tedy zbytečné ji zde popisovat. Pokud si nejste jisti, zda ji sami zvládnete a nejste zvyklí na práci s Linuxem, na vyžádání vám zdarma prodejci předkonfigurují a nastaví přijímač podle domluvy, případně s instalací poradí. Návody a zkušenosti jsou navíc popisovány na mnoha fórech. Tento přijímač má však jednu zvláštnost, protože nabízí v image VTI pro připojení k televizoru pouze HDMI výstup. Pokud však chcete přijímač přeci jen provozovat přes analogový výstup pomocí dodávané redukce A/V jack – 3 cinch, musíme v Menu nastavit rozlišení pouze na 576i, aby byl na portu A/V použitelný signál. Do paměti přijímače bez problému uložíte několik tisíc rozhlasových a televizních programů.

PVR a multimedia

Nahrávky na VU+ Zero můžeme uskutečnit na připojený externí USB disk, flash nebo pomocí sítě na externí datové úložiště připojené v síti. Přijímač by měl zvládnout nahrávat z jednoho transpondéru až 8 SD/HD programů, ale maximálně 7 kódovaných. Vzhledem ke sdílení karty přijímač nahrává záznamy dekódovaně. Přijímač přehraje videosoubory různých typů, zde však záleží na použitém kodeku. Zobrazuje také obrázky ve formátech BMP a JPEG. Audio nahrávky přehrajete ve formátech MP3 nebo WAV.

HbbTV

Hybridní aplikace, která je již několik let standardem a jejím průkopníkem u nás je Česká televize, je zobrazována svižně bez chyb a přibývají i další stanice, například Óčko.

V sousedním Německu je nespočet stanic na Astře 19.2°E např. ZDF, nebo zde na obrázku SAT 1, které vysílají HbbTV. Samozřejmě, abychom mohli aplikaci použít, musíme být připojeni k internetu. To lze u tohoto přijímače pomocí LAN kabelu, nebo s pomocí WiFi routeru a WLAN USB klíčenky. Česká televize již odpojila na svých HD kanálech Teletext, který zatím dočasně zůstává pouze na SD kanálech. HbbTV Teletext totiž zcela nahradí a navíc přináší další aplikace včetně videjí. Mimo HbbTV jsou k dispozici další pluginy, například webový prohlížeč Opera a další. Na kanálech, kde se ještě HbbTV nevysílá, je možno použít i vestavěný OSD teletext. Česká diakritika je mimo velká písmena zobrazována správně.

Dostupné pluginy

Informační lišta

YouTube

S aplikací OpenWebif můžeme přijímač ovládat přes webové rozhraní i dálkově a například streamovat libovolný program do PC. Data lze přenášet pomocí pevného připojení k síti nebo bezdrátově pomocí USB WIFI dongle.

Do přijímače lze také instalovat webový prohlížeč Opera. Zde je webový prohlížeč s otevřenou stránkou výrobce.

Na tomto webu výrobce také najdete srovnávací tabulku přijímačů VU+.

V přijímači byla pro test tohoto přijímače nainstalována neoficiální VTi image 8.0.0. Jak je patrné ze screenshotů, je neustále precizováno. Můžeme si však nainstalovat i jiné image, například Open ATV nebo BlackHole. Open Pli jsem zatím pro tento přijímač nenašel.

EPG

Elektronický programový průvodce. Přijímač umí zobrazit EPG dopředu na několik dnů, pokud jsou s programem vysílány. Načítání informací je velice rychlé.

Systémové informace si můžete prohlédnout zde.

Závěrem

Vzhledem k nízké prodejní ceně je tento přijímač ve srovnání s ostatními v této třídě na předním místě. Výhodné je použít jej i jako další linuxový satelitní přijímač. Kvalita obrazu je vynikající u SD i HD programů. Čtečka dekodéru Xcyrpt pracuje po instalaci různých verzí Oscam bez jakýchkoliv problémů, spolupracuje například se staršími kartami IRDETO Skylink, Irdeto CS Link, ICE Irdeto i pro freeSAT. Nové karty M7 Skylinku však nelze použít. Upgrade přijímače lze provést i přes USB flash disk. Přijímač podporuje seznamy oblíbených programů, skinů i rozšíření pomocí pluginů. Programy můžete vyhledávat manuálně i automaticky. DiSEqC 1.0 / 1.1 / 1.2, USALS

Spotřeba elektrické energie: <13W (v provozu s LNB), <12W (v provozu bez LNB), <0,5 W (v hlubokém Standby-módu).

Srovnání satelitních přijímačů VU+ v podrobné tabulce zde.

Obsah balení:

• Přijímač (VU + ZERO)
• Dálkový ovladač
• 2 x AAA baterie
• Externí zdroj12 V/2A
• HDMI kabel
• externí IR čidlo
• kabel A/V jack – 3 cinch
• stručný manuál v češtině, angličtině a němčině

Přepravní krabice a obálka manuálu, jak bývá u této společnosti zvykem, jsou vyrobeny z recyklovaného papíru.

Přijímač zapůjčila firma IPON, s.r.o. se sídlem v Rokycanech.
email: info@tvdigitalne.cz

Web přijímače
Černé provedení: http://www.tvdigitalne.cz/vu-zero-black.html
Bílé provedení: http://www.tvdigitalne.cz/vu-zero-white.html

Cena VU + ZERO je 3 490 Kč včetně DPH

Do článku bylo použito několik upravených oficiálních fotografií. Další foto a screenshoty autor.

BRAND24

Stránka výrobce: http://www.vu-plus.cz/vu-zero-black.html

Velice zajímavý návod: http://www.vuplus-community.net/board/threads/how-to-stream-vu-directly-on-your-samsung-smart-tv.16812/

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).