Hlavní navigace

iVysílání nově jako HbbTV služba

10. 7. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Archiv České televize je nově přístupný pro moderní televizory jako HbbTV služba. Jde v pořadí již o třetí dlouhodobou službu ČT využívají hybridní televizní vysílání.

Služba iVysílání, internetový archiv veřejnoprávní České televize, je od dnešního dne dostupná pro televizory podporující HbbTV, tedy evropský standard pro hybridní televizní vysílání kombinující možnosti širokopásmového internetového připojení a digitálního televizního vysílání. Podpora HbbTV je dnes běžnou funkcí většiny moderních televizorů. Zatím služba běží v experimentální fázi. Česká televize očekává zpětnou odezvu od diváků. 

Plní příslib z loňského léta, kdy avizovala spuštění služby v druhé polovině tohoto roku. Služba iVysílání se díky rozsahu poskytovaného obsahu v rámci HbbTV služeb řadí k největším projektům na světě. Veřejnoprávní televize aktuálně má ve svém internetovém archivu 71 tisíc hodin záznamu. Pro přehrání celého současného archivu by bylo potřeba více než osm let čistého času.

Vedle iVysílání nyní Česká televize pro televizory s podporou HbbTV poskytuje podstatně vyspělejší podobu teletextu (služba Superteletext) a pokročilého programového průvodce (služba TV program), který bude nově propojen s archivem. Diváci budou moci v pokročilém programovém průvodci procházet pořady týden zpět a přímo přejít k přehrávání záznamu.

BRAND24

Česká televize již dříve odmítla jít cestou aplikací pro chytré televizory. Divize Nová média veřejnoprávní televize vidí problém v tom, že každý větší výrobce využívá svou specifickou platformu, takže aplikaci je třeba připravit pro různé značky elektroniky zvlášť. Že je to opravdu problém, zaznívá již i z řad samotných výrobců. HbbTV nabízí kompatibilitu napříč značkami.

Samsung hodlal propagovat své chytré televizory ještě coby horkou technickou novinku právě aplikací s archivem České televize, která se nejdříve na jejím vývoji podílela. Později Samsung projekt převzal výhradně na svá bedra a čas od času přišel s termínem zpřístupnění aplikace, který ale nikdy nedodržel. Na počátku letošního roku jsme získali informaci o „pozastavení“ vývoje aplikace.

Podporuje váš (hlavní) televizor HbbTV?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).