Hlavní navigace

Jak nejlevněji posílat SMS z Internetu?

10. 12. 2004
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Chcete ušetřit peníze či tlačítka telefonu při psaní SMS zpráv? Pak určitě oceníte jak cenový přehled SMS bran, tak jejich komplexní zhodnocení. Dále se nám podařilo nahlédnout pod pokličku několika projektů slibujících posílání smsek i na T-Mobile naprosto zadarmo. Jak už asi tušíte, je v tom háček. Místo vašich peněz usilují o váš čas a jen málokomu se to vyplatí...

Před samotnými novinkami je velmi vhodné alespoň hrubě nastínit celý vývoj v oblasti SMS bran… nejlépe však pochopíte všechny souvislosti pročtením dvou mých předchozích článků o této problematice (SMS z Internetu stále zdarma a SMS zdarma podruhé). Vše začalo se zrušením volné SMS brány společnosti T-Mobile, které se jí podařilo uskutečnit bez významnější ztráty zákazníků (přes všeobecný odpor presentovaný ve veřejných médiích, na diskusních serverech, různými maily a ICQ zprávami). Eurotel sice bránu omezil, ale i dnes můžete poslat zadarmo zprávu z jeho oficiální brány. Následně nato byly objeveny mnohé brány obcházející placení T-Mobilu (a převážně o nich je můj první článek), avšak po několika týdnech byly služby operátorem zablokovány. Od té doby se sice objevilo pár zajímavých projektů (popsaných v mém druhém článku), ale v podstatě se kvůli svým omezením nemohly výrazněji uchytit. Zůstaly nám tak pouze placené brány a mnohé z nich přežívají až dodnes.

Člověk se už smířil s tím, že si pořádnou zprávu přes 100 znaků z Internetu zdarma pošle tak maximálně na Oskar. Obyčejný uživatel Internetu je znaven všelijakým kličkováním a raději si připlatí za garantované odeslání. Poslední dobou však vystrkují růžky různé prapodivné, ale pozoruhodné weby, které slibují posílání SMS zdarma i na T-Mobile. Nepočítají ale s obecnou ztrátou zájmu způsobenou tím, že si už široká společnost zvykla na současné poměry, považuje je za normální a příliš netouží hledat cesty k osobní rebelii proti nim.

Zadarmo

„SMS zdarma ? Zrak Vás neklame ;-),“ hlásí na své úvodní stránce web Smska.cz. Pokud se jedná o finance, tak opravdu posíláte zdarma, avšak když připustíte, že čas jsou peníze, budete utrácet horentní sumy. Systém na tomto serveru totiž funguje tak, že se zaregistrujete (přičemž vám mohou poslat na uvedené číslo až tři reklamní zprávy týdně – naopak není ale kontrolováno, že uvedené číslo je vaše číslo) a pak se pohybujete po různých stránkách na serveru. Trik pro posílání textovek zadarmo spočívá ve sběru bodů za plně načtené stránky + nějaký minimální čas strávený jejich prohlížením… za každých cca 20 sekund pak dostanete pouhý jeden bod, přičemž poslání SMS stojí 50 bodů… Jednoduchým výpočtem se pak dobereme přibližně k 17 minutám času na jednu zprávu. Pokud dokážete obětovat přes čtvrthodinu na odeslání jedné SMSky, pak neváhejte a zkuste služby Smska.cz.

Po akci Českých Radiokomunikací, Bluetone Internet Free, se na trhu objevily podobné nabídky od Tiscali.cz (Internet Zdarma) a od Sms.cz (Připojení k Internetu). Jedná se o služby pro připojování přes modem s tím, že čas strávený na Internetu pak určuje, kolik SMS zdarma můžete poslat. U Tiscali a na Bluetone platí 15 minut (30 minut mimo špičku) = 1 SMS, Sms.cz vám dává za minutu připojení 2 haléře k vašemu účtu na odesílání zpráv (cca 1 h na 1 SMS). I když tyto služby potěší, je pochopitelné, že je využijí pouze modemisté, a i jim to bude asi málo.

8. prosince 2004 ve 20:00 se otevřela brána Sms.mojelogo.cz, která umožňuje „zdarma“ odesílat SMSky bez reklam do všech sítí. Háček je v tom, že „zdarma“ opět neznamená zdarma ve svém krásném slova smyslu, ale za kredity, které se získávají posíláním „esemesek za dvacku“ či voláním na drahý telefon… v systému nápověd se nedá orientovat, takže člověk může lehko na to kouzelné slůvko „zadarmo“ naletět: přese všechno studium jsem nepřišel na to, jestli se dají kredity nabíjet i jiným způsobem – velmi pravděpodobně ne (zkuste sami)… stejně ale je 1 koruna za textovku vcelku solidní cena.

A pak je tu Smsglobal.cz. V polovině listopadu jsem obdržel následující zprávu:

Dobrý den,

naše společnost SMSglobal.cz od 1. prosince 2004 spustí volné zasílání SMS zpráv do všech mobilních sítí v České republice. Naším hlavním cílem je zasílání SMS zpráv do sítě T-Mobile, jelikož nám na českém Internetu není známa jediná fungující brána, která by umožnila zasílání SMS zpráv do tohoto operátora zcela zdarma.

Kontakt: petr.blahoudek@smsglo­bal.cz

Bohužel, jak se praví nad bránou na jejich webu: „brana je v testovacim provozu a zadne SMS zpravy zatim neodesila.“ Jednalo se snad o sázku na příval reklamy, který prostě nepřišel? Rozjede se projekt vůbec, nebo zemře v porodních bolestech? Osud vypadá nejistě.

Šetříme tlačítka

Jak je patrno, dnes opravdu neexistuje plně využitelná služba pro posílání textovek na T-Mobile bez finančních výdajů. Smsoperator.cz umřel už dávno, Jdemenapivo.cz se změnilo k nepoznání, Mobilbonus.cz se začal zabývat jinou činností, a co je se současnými projekty, jsem popsat výše. Můžete ale aspoň ušetřit čas a tlačítka na svém mobilním telefonu, v některých případech i méně zaplatíte: stačí využít služeb některé z placených SMS bran.

Brány jsem vybíral přes několik vyhledávačů (Google.com, Jyxo.cz, …) a na základě zkušeností. Podařilo se mi nalézt sedm webů zabývajících se posíláním SMS z Internetu za poplatek. Email.cz byl dlouho známý jako nejlevnější v této oblasti (památných 80 haléřu za zprávu), dnes jako by s tím ani nechtěl nic mít; presentace placených SMS služeb prakticky neexistuje, pouze po registraci můžete něco zjistit. U ceny není uvedeno, zda je s nebo bez 19procentní DPH (podle výše pravděpodobně bez), což se mi zdá poněkud nefér. Smsmidlet.com vám po registraci dá příjemný dárek ve formě pěti kreditů například na pět SMSek a dále nabízí novou G2 bránu za opravdu bezkonkurenční ceny. Message.cz se oproti tomu opírá o pyramidový systém, kdy získáváte kredit z verbování dalších aktivních uživatelů (tedy přesněji z jimi odeslaných zpráv). Mobilem.cz chce získat zákazníky úvodním balíkem 84 zpráv po 1,18 Kč. Nakonec Mysms.cz nabízí posílání textovek na pevnou linku.

BRAND24

SMS brána Cena za 1 SMS (Kč s DPH) Zajímavosti
Email.cz 0,95 (DPH?) Služba není nijak presentována.
Redboss.cz 1,50 Loga, J2ME shop.
Sms.cz 1,36 Možnost dobíjení surfováním.
Smsmidlet.com 1,00 – 1,20 (podle dobíjené sumy) 0,75 přes G2, 5 volných SMS.
Message.cz 1,30 Slevový systém dle doporučených osob.
Mobilem.cz 1,42 1,18 Kč pro nové uživatele.
Mysms.cz 1,40 Odesílání SMS na pevnou linku za 5 Kč.

Měl bych upozornit i na služby společnosti Netglobal.cz, kam vás to přesměruje ze Smsoperator.cz. Nabízejí ceny od 2,80 Kč po 1,10 Kč (bez DPH), avšak třeba u toho posledního „levného“ tarifu musíte měsíčně platit 3700 korun. Nutno podotknout, že jejich produkty jsou upraveny pro firmy a jiné náročné zákazníky. Milé, ale pro jednotlivce totálně marné.

Vítěz

V současné situaci na trhu se těžko určuje, která brána se vám nejvíc vyplatí. Ze služeb zdarma mohou zatím nějak tak profitovat zatím pouze modemisté. Pokud se nebojíte jednorázových výdajů nad 1000 korun, pak pro vás jistojistě vyhraje Smsmidlet.com, ale jinak bych váhal mezi Sms.cz, Email.cz a Mobilem.cz. Stane se Smsglobal.cz dalším šampiónem? Chudí studenti se drží téměř marné naděje…

Využíváte služeb placených SMS bran?

  • Ano a jsem spokojen.
    7 %
  • Ano, ale mohlo by to být lepší.
    6 %
  • Velmi zřídka.
    3 %
  • Ne, ale uvažuji o tom.
    5 %
  • Ne.
    79 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor studuje FF MU obor Psychologie. Aktivně přispívá do několika internetových magazínů, zajímá se přitom hlavně o webovou komunikaci a psychologii Internetu.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).