Hlavní navigace

Jak poznat televizi vhodnou pro DVB-T2 příjem a co chystá JOJ Family

3. 9. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: ČRa
TÝDENNÍ REVIZE – Příznivce digitální televize zaujalo zahájení certifikace DVB-T2 televizorů a podrobnější informace o nástupu kanálu JOJ Family.

Výrobci televizorů a set-top boxů se chystají na ověřovací testy u Českých Radiokomunikací. První vlna proběhne na počátku září. České Radiokomunikace potvrdily, že dokončují přípravy na testování kompatibility přístrojů s tunery DVB-T2 s budoucím zemským televizním vysíláním s kodekem H.265/HEVC. Výsledky z první vlny bychom měli vidět někdy v druhé polovině září, ale masoví výrobci již několik posledních týdnů upravují firmware a obecně vzato se nepředpokládá žádná katastrofa.

Logo „DVB-T2 ověřeno“ Českých Radiokomunikací.
Autor: ČRa

Logo „DVB-T2 ověřeno“ Českých Radiokomunikací.

DVB-T2: hledáte kompatibilní TV? Zkuste LG, CZC, nebo si počkejte na logo ČRa

České Radiokomunikace zahájily testování televizorů a set-top boxů pro pozemní televizní vysílání DVB-T2 s kodekem HEVC a ověřují tak jejich kompatibilitu s tím, že přístroje, které vše zvládnou, mohou používat logo „DVB-T2 ověřeno“. Podle něj se pak mohou zákazníci v obchodech orientovat, protože by jim mělo zaručit naprostou kompatibilitu.

Přechod na nový standard bude realizován pomocí souběžného vysílání stávajících DVB-T sítí a nových přechodových sítí DVB-T2, které začnou vysílat začátkem roku 2017. Dnešní DVB-T vysílání bude ukončeno v letech 2020–2021, říká se v zaslané tiskové zprávě.

Naše unikátní znalosti v oblasti DVB-T2 vysílání nyní využíváme pro každodenní komunikaci s výrobci přijímačů. Víme, na které oblasti je potřeba se zaměřit a kde by mohly případně nastat problémy. Také jsme se inspirovali zahraničními zkušenostmi, přechod na DVB-T2 a certifikační proces probíhá například v Německu, doplňuje ředitel regulace a strategie ČRa Marcel Procházka.

Marcel Procházka

DVB-T2 ověřeno: ČRa oficiálně uvolňují logo a tiskovou zprávu. Vysílat se začne na počátku 2017

Jak bude vypadat vysílání JOJ Family?

Stanice JOJ Family odstartuje 5. září v 16 hodin pořadem Soudní síň, českou verzí slovenského pořadu Súdna sieň. Českou verzi si nechala vyrobit přímo skupina JOJ. Obdobný pořad vysílá i skupina Barrandov. Serveru DigiZone se zatím nepodařilo zjistit, jestli jde o odlišné české licence.

Dle porovnání schématu s hlavní JOJ bude zatím první týden v souběžném vysílání pouze zpravodajství, v 19 hodin Krimi a v 19:30 Noviny, prime time začíná každý den ve 20:20.

První den vysílání ve 20:20 se objevuje první díl šesté série pořadu Československo má talent. Čeští diváci tak uvidí první díl pořadu oficiálně o den později než slovenští. Nové díly pořadu budou pravidelně vysílány v pondělí a ve středu, na slovenské JOJ v neděli a ve středu.

JOJ Family oznámila datum startu a ukázala logo

Stanice JOJ Family zahájila vysílání velmi krátkou, asi minutovou promo smyčkou, kterou následuje tříminutová pauza s logem, EPG zatím nepracuje. Licenci vlastní česká firma Magical Roof a jde o plnoformátový televizní program, což znamená zpravodajství, dokumenty, filmy, seriály, publicistiku atd. Vysílat se bude 24 hodin denně.

V Praze můžete JOJ Family naladit na 42. a 44. kanálu, regulérní vysílání by mělo být zahájeno v pondělí 5. září odpoledne a jak jsme už napsali, prvním uvedeným pořadem bude Soudní síň. Televize také uvede nejnovější sérii soutěže Československo má talent.

JOJ Family - parametry při zahájení vysílání 1. 9. 2016.
Autor: Bohumil Herwig

JOJ Family – parametry při zahájení vysílání 1. 9. 2016.

JOJ Family představila smyčku, vysílá v Multiplexu 4

Stanice JOJ zmizí z UPC, ostatní slovenské kanály zatím zůstávají

Stanice JOJ Family bude v nabídce UPC umístěna na pozici 24 po původním hlavním slovenském kanálu skupiny JOJ, serveru DigiZone potvrdil informaci mluvčí společnosti UPC Jaroslav Kolár. Kolár také dodal, že druhý kanál slovenské skupiny JOJ – stanice PLUS – zatím zůstává v nabídce operátora, stejně jako se zatím operátor nechystá vyřadit hlavní Markízu.

Operátor IPTV služby T-Mobile má v nabídce pouze hlavní JOJ a tu se nechystá zatím vyřadit z nabídky, stejně jako zatím zůstávají v nabídce všechny tématické stanice společnosti Markízy Slovakia (Markíza, Doma, Dajto). Stanici JOJ Family plánujeme spustit během září, nyní řešíme technické záležitosti, doplnil Lukáš Hrabal z tiskového oddělení společnosti T-Mobile.

Stanici JOJ Family bude od jejího počátku přidávat i IPTV služba sledovanitv.cz. Zatím nebudeme vyřazovat žádný z tématických kanálů skupiny JOJ, tedy JOJ, PLUS a WAU, upřesňuje na dotaz serveru DigiZone.cz Michal Jura.

Hlavní kanál JOJ mizí z nabídky UPC, u ostatních zatím zůstává

DVB-T2 v praxi? Na Slovensku…

Odchod uživatelů placené platformy Plustelka z DVB-T a jejich přechod na úspornější DVB-T2/H.264 byl naplánován na prázdniny a realizován v rámci jednotlivých vysílačů, regionů Slovenska, postupně.

Protože asi 40 % zákazníků platformy používá set-top box Zircon T-3000HD Plustelka, který je na vysílání v DVB-T2/H.264 připraven, stačilo prý pouze přeladit. Zbývající zákazníci, tj. ti, kteří používají moduly, museli inovovat, což taktéž zajišťovala společnost Towerhome.

Towerhome – plánovaný časový harmonogram přechodu Multiplexu 4 na DVB-T2 v jednotlivých lokalitách Slovenska.
Autor: Towerhome

Towerhome – plánovaný časový harmonogram přechodu Multiplexu 4 na DVB-T2 v jednotlivých lokalitách Slovenska.

O víkendu přešla slovenská Plustelka plně na DVB-T2. Překlopen byl poslední vysílač

Jak se daří UHD vysílání v Polsku?

Korbox Ultra je polský 4K UHD set-top box vyvinutý společností Korbank S.A., největším telekomunikačním operátorem ve Wroclavi. Společnost se již v minulosti ukázala jako vizionářská, kdy v roce 2006 vybudovala jako první v Polsku síť FTTH, v roce 2008 rovněž jako první v Polsku IPTV televizi s technologií Unicast a v roce 2011 jako první na světě vyrobila set-top box pro IPTV používající systém Android, osazený Wi-Fi a s funkcí HOMS, což je systém inteligentního domu. V lednu 2016 představila nový UHD set-top box Korbox Ultra. 

Realita a další možnosti Ultra HD vysílání v sousedním Polsku

Rozšíření programové nabídky u T-Mobile TV

Služba T-Mobile TV (IPTV/VoD), která byla spuštěna letos v dubnu, navyšuje od 1. září 2016 počet stanic o dvanáct. K vidění tak budou dokumentární kanály Discovery Channel, Animal Planet, Animal Planet HD, ID Xtra, DTX a Discovery Science, lifestylová stanice TLC a sportovní kanály Eurosport 1 HD a Eurosport 2 HD. Nově přibude i oblíbený National Geographic v HD, stanice s erotickým obsahem Dorcel TV a také Auto motor a sport – specializovaný program o autech, tuningu a automobilových závodech.


Autor: T-Mobile TV

Od září přidává T-Mobile TV dalších 12 kanálů

BRAND24

Skylink představil mobilní aplikaci

Na existenci aplikace nás upozornil Petr Faistauer, jemuž tímto děkujeme, a jak to tak vypadá, zachytil ji na úplném začátku, protože česká verze měla včera pouhých 10+ stažení. Jako verze je v ní však uvedena 3.5 a datum aktualizace je 25. 8. 2016. Partnerem M7 Group pro IPTV/VoD, jak jsme vás informovali už v dubnu, je on-line videopůjčovna Banaxi, což je vidět ve VoD části, resp. v sekci „Filmy a seriály“, kde najdete i logo Banaxi a dva její balíčky – Go a Mini. Zda už je aplikace Skylink Live TV CZ funkční, či nikoli, nejsem schopen ověřit (nemám účet), ale podle některých nedopracovaných voleb a také facebookového účtu Skylinku to spíše vypadá, že nikoli.

Skylink přišel s aplikací pro IPTV/VoD. Je ke stažení na Google Play

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).