Hlavní navigace

Jak přehrávat obsah v počítači a sledovat ho zároveň v televizi?

23. 4. 2012
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Poradíme vám, jak propojit váš počítač s televizorem tak, abyste si z televizní obrazovky udělali jakýsi projektor. Nejen pro obraz, ale i pro zvuk.

Jak na to se starším počítačem

Pokud máte doma stolní počítač se starší grafickou kartou, resp. starší stolní počítač, pravděpodobně je vaše grafická karta vybavena už lehce pozapomenutým rozhraním TV out dříve používaným pro přenos obrazu z počítače do televizoru. TV out lze použít ale i dnes. Jedná se o kulatou zdířku na zadní straně počítače vedle výstupu pro monitor.

Pomocí S-Video kabelu lze z TV outu přivést obraz z počítače do televizoru, ovšem bez zvuku. Aby nebylo nutné přivádět zvuk dalším kabelem, je možné použít kombinovaný kabel, který se k televizoru připojí přes vstup typu SCART. Na druhém konci kabelu jsou dvě koncovky. Velký kulatý konektor pro TV out na grafické kartě a také jack pro připojení k zvukovému výstupu.

Na obrázku vidíte starší typ základní desky s integrovaným zvukovým zařízením (deska je na obrázku otočená o 90 stupňů oproti standardní instalaci ve stolním počítači). Počítač tedy nepotřebuje samostatnou zvukovou kartu. Jack z kabelu vedoucího od televizoru můžete zastrčit do světle zeleného otvoru, který je standardně určen pro přední pár soustavy reproduktorů počítače.

Abyste mohli mít k počítači trvale připojené zmíněné přední reproduktory i jack z kabelu pro výstup do televize, můžete si dokoupit rozbočovač pro jack typu Y. Potřebný pětimetrový kabel se SCART vstupem do televizoru a Y rozbočovač na zvuk vás vyjde na necelých 300 Kč.

Jak na to s novějším počítačem

S nejnovějšími počítači a novějšími televizory je propojení hračka, a to rovnou s obrazem ve vysokém rozlišení. Postačí běžný propojovací kabel HDMI potřebné délky. Ten se zapojí na výstupu na grafické kartě počítače a do vstupu na televizoru podobně třeba jako Blu-ray přehrávač či jiné zařízení. HDMI výstupem disponují i moderní přenosné počítače.

Pokud jste náročnější a nechcete po domácnosti natahovat od počítače k televizoru HDMI kabel, pak lze situaci vyřešit i bezdrátově. Novinkou na trhu je kit ZyXEL WHD6215. Získáte přijímač a vysílač. Vysílač připojíte k HDMI výstupu počítače a přijímač k HDMI vstupu televizoru. Zařízení se pak postará o bezdrátový přenos obrazu mezi zařízeními. Tento luxus ale vyjde téměř na 5000 Kč.

Problém nastává u grafických karet, které nemají zajištěn zvukový výstup. Ty jsou pak do televizoru schopné skrze HDMI přenášet jen obraz, což je citelné mínus. Záchranou může být propojení grafické karty se zvukovou kartou nebo zvukovým zařízením na základní desce uvnitř počítače, což je práce pro počítačového odborníka. Ne všechny grafické karty toto propojení podporují.

Výrobci televizorů na tuto situaci u některých modelů mysleli a minimálně k jednomu z HDMI vstupu přidali ještě klasický tandem červeného a bílého cinch vstupu pro přivedení zvuku druhým kabelem a následné zkombinování zvuku s obrazem přivedeným HDMI kabelek. Pokud takový televizor máte, řešení je snadné.

Postačí koupit kabel, který má na jednom konci klasický jack a na druhém konci dvojici cinch konektorů. Ty připojíte k televizoru. Jack na druhé straně pak lze zapojit úplně stejně jako v případě staršího počítače popsaném výše, tedy k zvukovému výstupu základní desky nebo výstupu na zvukové kartě. Pro současné připojení reproduktorů i výstupu pro televizor je opět možné použít redukci Y.

Co když ovšem nemáte televizor, který nepočítá s takovým řešením? V nouzi si můžete pustit zvuk na počítači, pokud jej máte ve stejné místnosti jako televizor. S notebookem, který můžete položit před televizor, je to ještě jednoduší. Ale existuje celá řada dalších způsobů, kterak přivést zvuk z počítače k televizoru nebo alespoň do jeho blízkosti. Existuje celá řada možností. Závisí na vybavenosti vaší domácnosti.

Pokud například máte k televizoru připojenou soustavu reproduktorů s dalšími vstupy, tak se opět můžeme vrátit k vyvedení zvuku od zvukové karty v počítači nebo výstupu na sluchátka v notebooku a připojení k reproduktorům. Kabely lze použít stejné jako ve výše uvedeném případě, čili investice v řádu desítek korun.

Shodně je nutné řešit přivedení zvuku, také pokud sice použijete HDMI vstup televizoru, ale nemáte k dispozici HDMI výstup na grafické kartě. Některé starší modely zkrátka HDMI rozhraním nedisponují. Obvykle ale mají dva výstupy na monitor a jedním z nich si lze vypomoci.

V prodeji je běžně kabel, který má na jedné straně HDMI vstup do televizoru a na straně druhé koncovku typu DVI pro výstup z počítače. Případně lze ke grafické kartě připojit přechodník z DVI na HDMI a dál pokračovat klasickým HDMI kabelem.  V obou případech jde o investici v řádu stokorun.

Bezdrátově s moderními notebooky

Za stále relativní novinku lze považovat bezdrátový přenos obrazu ve vysokém rozlišení do televizoru. Stačí, aby váš přenosný počítač podporoval technologii Intel Wi-Di 2.0 Můžete ji znát pod delším názvem Intel Wireless Display. Objevuje se v noteboocích napříč nabídkou nejrůznějších výrobců. Jedná se o modely s procesory Intel Core druhé generace alias Sandy Bridge. Starší Intel Wi-Di 1.0 podporuje obraz do 720p, novější Intel Wi-Di 2.0 pak i 1080p.

Samotný notebook s podporou této technologie vám ale stačit nebude. Budete totiž potřebovat ještě kompatibilní přijímač, který připojíte k televizoru. Pokud jste jej nezískali spolu s notebookem nebo vám jen jeho základní verze nevyhovuje, tak zajímavou volbou pro Wi-Di 2.0 je Belkin ScreenCast Wi-Di 2.0, který se s televizorem propojuje prostřednictvím HDMI rozhraní.  Vyjde na necelé 3000 Kč.

V případě Wi-Di 2.0 již není nutné samostatně řešit přivedení zvuku. Druhá generace kromě obrazu přenáší z notebooku i zvuk. Zmiňovaný adaptér Belkin ScreenCast Wi-Di 2.0 podporuje šestikanálový zvuk (5.1), takže si klidně můžete v Blu-ray mechanice svého notebooku přehrávat film ve Full HD a se šestikanálovým zvukem a film si vychutnávat na velké televizní obrazovce v plném vysokém rozlišení.

Jak správně nastavit počítač

Nyní nechme Intel Wi-Di stranou a vraťme se k tradičnějším způsobům propojení počítače a televizoru prostřednictvím některé ze zmíněné kabeláže. Aby vše správně fungovalo, tak je nutné adekvátně nastavit počítač, respektive zobrazení. Zde je univerzální rada drahá, protože závisí na zvoleném řešení, operačním systému i typu grafické karty. Zkusme to alespoň obecně.

V případě použití TV outu na starších grafických kartách by se ovládací software grafické karty měl postarat automaticky o přehrávání veškerého videa zároveň na televizní obrazovce (platí minimálně u karet s čipem nVidia). Při zapojení přes DVI nebo HDMI obecně nejjednodušším řešením je nastavit televizor jako druhý monitor.

Nepotřebujete žádný speciální program, stačí možnosti nastavení zobrazení a práce s více monitory, kterými disponuje operační systém. Ve Windows Vista a Windows 7 po zapojení televizoru přes DVI nebo HDMI rozhraní si systém automaticky nastaví televizor jako druhý monitor. Použití více monitorů má však více nastavení.

Pro naše potřeby bude vhodné, když se televizní obrazovka bude chovat jako druhý nezávislý monitor. Správné nastavení vidíte na našem obrázku výše. Monitor počítače má číslo 1, televizní obrazovka je číslo 2. Pokud si spustíte multimediální přehrávač třeba s nějakým filmem, můžete jeho okno tažením myši za okraj obrazovky (1) přetáhnout na televizor (2).

Po přetažení na televizní obrazovku (2) lze okno přehrávače maximalizovat nebo je možné v přehrávači zapnout přehrávání přes celou obrazovku (režim fullscreen). Pravda, je to trochu kostrbaté řešení. Proto některé profesionální (a bohužel i dosti drahé) programy pro přehrávání videa umožňují automaticky nastavit, že video mají přehrávat na celé ploše zvoleného zobrazovacího zařízení (tedy třeba televizoru).

BRAND24

Po prvotní konfiguraci není nutné cokoliv dělat. Přehrávače však stojí stovky dolarů. I když první popsané řešení není stoprocentně elegantní, je opravdu ekonomičtější a zvláště v dnešní době je rozumnější sáhnout po bezplatném přehrávači a prostě si jej při spouštění přehrávání filmu přetáhnout na obrazovku televizoru.

Foto: archiv autora, distributoři zařízení

Propojovali jste už někdy počítač s televizí?

  • Ano a podařilo se.
    69 %
  • Ano a nepodařilo se.
    10 %
  • Chci to zkusit, ale bojím se toho.
    13 %
  • Vůbec to neřeším, nepotřebuji to.
    8 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).