Hlavní navigace

Jak si nejlépe vychutnat olympiádu? Přes internet

21. 8. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Česká televize přišla tento rok s technologickou novinkou. Zájemcům o kontinuální olympijský program nabízí možnost sledovat všechny disciplíny v přímém přenosu na internetu. Uživatel si může vybrat z deseti videokanálů včetně živého vysílání ČT 2 a ČT 4 Sport ve vysoké kvalitě za poměrně příznivých podmínek. Přinášíme vám test této služby tak, jak jsme ji vyzkoušeli po dobu několika dní.

Bez komentáře, bez reklam, bez hostů

Videopřenosy nabírá Česká televize přímo ze satelitních tras z Pekingu a zpřístupňuje je v nezměněné podobě divákům na internetové stránce www.loh.cz. Kdokoliv se tak může podívat, co přesně přenáší olympijská televize přímo ze sportovišť. K dispozici jsou tři kvality přenosu – nejnižší je poskytovaná bezplatně (320×180/400kb/s), střední kvalitu pro sledování přenosu na monitoru počítače si může zájemce objednat za devět korun denně (512×288/800kb/s), a nejvyšší kvalita, která je vhodná pro sledování na televizní obrazovce, vyjde na 19 korun denně (720×408/1500kb/s).

Pokud jde o samotný obsah přenosů, je vhodný především pro nadšence, kteří chtějí mít pocit, jako by se nacházeli přímo na stadionu. Přes internet můžete sledovat z Pekingu jen kontinuální proud z jednotlivých sportovišť, který není doplněn žádným komentářem, není přerušovaný reklamou, a nejsou v něm k dispozici ani rozhovory se sportovci nebo hosté ve studiu. Přenos vám nabízí pouze to, co byste viděli, kdybyste seděli přímo v centru dění, samozřejmě v profesionálním provedení a s olympijskou infografikou. Takže vidíte i to, co se děje na stadionech během přestávek a dostanete se k záběrům, které žádná televize obvykle nezveřejňuje.

www.loh.cz - 2

Na webu i „elektronický programový průvodce“

Olympijský program je bohatý, a každý z nabízených kanáků má i svůj vlastní programový přehled. Není to sice klasická služba EPG, jak ji známe z digitálního vysílání, ale na webu ČT máte možnost vidět časový plán vysílání všech sportů, které se fyzicky v Pekingu odehrají. Každý z nich je dostupný na jednom z osmi nabízených streamů, a to vám dává vynikající záruku, že uvidíte disciplínu, o kterou máte zájem. Služba je unikátní především v tom, že žádná „kamenná“ televizní stanice vám neumožní sledování olympiády v takovém rozsahu jako na internetu (s výjimkou IPTV služby 802.tv od Mattesu AD, která od ČT přebírá všech osm těchto streamů v mnohem vyšší kvalitě než na internetu). Česká televize vám zpřístupňuje stejné zdroje signálu, které používá pro produkci svých vlastních přenosů z Pekingu.

www.loh.cz - web

Škoda jen, že služba je přístupná jen pro uživatele v České republice a má výrazná omezení, ke kterým se dostaneme níže. V minulosti však některé jiné evropské televize nabízely sledování olympijských her po celém světě a zadarmo. Příkladem byla holandská televize NOS, která během Zimních olympijských her v Turíně 2006 rovněž zpřístupnila všechny obrazové trasy z olympiády, a šířila je čtyřiadvacet hodin denně v nezměněné podobě, dokonce i se servisními titulky a monoskopem.

Jak se k tomu dostat?

Sledování streamů z letní olympiády je poměrně přísně zabezpečené. Nejprve je potřeba nainstalovat si aplikaci virtuální Videopůjčovny ČT, kde se kromě videopřenosů dají stáhnout a zakoupit i další obrazové produkty – filmy a seriály ČT. A tady se objevují první úskalí této služby. Vysílání je totiž zabezpečené technologií Windows Media DRM a funguje pouze na platformách Windows XP nebo Vista. Linux a Macintosh nepodporuje, a přenosy není možné přehrávat v žádném jiném programu kromě softwaru, který je dodávaný Českou televizí. Při přehrávání je nutné mít nainstalovanou nejnovější verzi Windows Media Player s bezpečnostními aktualizacemi a zároveň je nutné mít v systému i některou z nejnovějších verzí prohlížeče Internet Explorer, i když ho zrovna nepoužíváte.

www.loh.cz - 1

Pokud toto všechno máte, musíte se zaregistrovat do systému, a můžete přejít ke sledování přenosů. Nejnižší kvalita je zdarma, technologické zabezpečení ale vyžaduje, abyste se autorizovali a stáhli si licenci, která je rovněž zadarmo. Obrazová kvalita je i při nejnižším rozlišení poměrně dobrá, přenosy se dají sledovat v okně prohlížeče, případně i na celém monitoru – v takovém případě je ale obraz už výrazně „rozkostičkovaný“. Ale důležité je, že máte k dispozici všechny streamy bez poplatku.

www.loh.cz - 3

Pokud máte zájem o vyšší kvalitu, musíte si připlatit. A tady se dostáváme k dalšímu úskalí – a tím je platba za služby. Suma za přenosy sice není obrovská, ale servisní poplatky ji dokáží několikanásobně prodražit. Každý registrovaný uživatel má u ČT svoji „virtuální peněženku“, kde má kredit, z něhož si může koupit buď sledování přenosů, nebo jiný produkt z nabídky ČT. Dobití kreditu probíhá přes několik platebních možností – buď bankovním převodem, kreditní/debetní kartou nebo formou placené sms zprávy. Jestliže se při prvních dvou možnostech poplatek za platbu pohybuje od dvou do dvanácti procent celkové částky, při platbě přes sms zprávu přijde uživatel velmi zkrátka.

Poplatky při dobití kreditu prostřednictvím platební karty
Vkládaná částka Servisní poplatek
1 000 Kč 20 Kč (2 %)
100 Kč 3,80 Kč (3,8 %)
50 Kč 2,90 Kč (5,8 %)
20 Kč 2,36 Kč (11,8 %)

Zdroj: Česká televize

Cena prémiové sms je 79 Kč, ale tato suma se vám na účet nepřipíše. Mobilní a servisní operátoři si nechávají téměř poloviční podíl, takže pokud využijete této možnosti platby, do virtuální peněženky ČT uložíte buď jen 38 Kč (pro klienty Vodafone), 41 Kč (pro klienty T-Mobile) nebo 45 Kč, pokud jste klienty O2. Tedy, i když je cena za jeden den sledování olympiády poměrně příznivá, po započítání servisních nákladů už není tento produkt cenově příliš lákavý. Nemluvě o tom, že program Videopůjčovny ČT od vás žádá poměrně mnoho osobních údajů, které musíte vyplnit, abyste vůbec mohli přenosy sledovat.

Poplatky při dobití kreditu přes Premium SMS
Zasílaná suma 79 Kč
Srážka pro klienty Vodafone 41 Kč
Srážka pro klienty T-Mobile 39 Kč
Srážka pro klienty O2 34 Kč

Zdroj: Česká televize

Jak fungovalo přehrávání?

Přehrávání jednotlivých programů probíhalo bez výraznějších problémů. Jen při přepínání přenosu z full screen režimu do sledování v okně mělo občas trhliny. Obraz se několikrát zastavil, a celý stream bylo třeba znovu načítat, což se stávalo dost často. Jelikož jsme vša službu testovali během víkendu, kdy ČT nabízela streamy i v nejvyšší kvalitě zdarma pro všechny návštěvníky, je možné, že problémy s občasným sekáním obrazu mohly být způsobeny výrazným náporem uživatelů. Přesto by k technickým problémům nemělo docházet, pokud má být služba kvalitní a pohodlná.

www.loh.cz - 4

Monoskop, který se objevuje ve vysílání videostreamů v době, kdy se na daném sportovišti nic neděje

BRAND24

Na závěr dodejme, že web České televize není jedinou možností, jak se dá dostat ke všem přenosům z olympiády. Přenosové trasy z Pekingu v nezměněné podobě přenášejí i někteří IPTV operátoři – například 802.tv nabízí všech osm pekingských kanálů pro svoje abonenty zdarma. Je pozitivní, že technologické inovace z Pekingu už mohou přímo vyzkoušet i čeští diváci, nejen samotní vysílatelé.

Fotografie: autor

Využili jste internetové přenosy z LOH 2008 od České televize?

  • Ano, pravidelně.
    12 %
  • Občas.
    25 %
  • Jednou na zkoušku.
    18 %
  • Ne, vůbec.
    39 %
  • Olympiádu nesleduji ani v klasické televizi.
    6 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).