Hlavní navigace

Jak to bude s přenosy Premier League v Česku? Práva vykoupil majitel Digi TV

12. 1. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
12. 1. 2010

Vrásky na čele manažerům sportovních kanálů v České republice, na Slovensku, v Maďarsku a Rumunsku nadělal majitel satelitní služby Digi TV, který prostřednictvím nově založené agentury Important Media House vykoupil vysílací práva pro anglickou fotbalovou Premier League na následující tři roky. Smlouva, která se týká sezón 2010/11 až 2012/13, měla firmu vyjít až na 50 milionů dolarů.

K TÉMATU: Britská Premier League hledá nového štědrého kupce vysílacích práv

Important Media House má zajištěna práva ve všech čtyřech zemích za dramaticky vyšší částku, než bylo dosud obvyklé. Některé zdroje uvádějí hodnotu téměř 50 milionů dolarů, ale zdroje blízké Important Media House hovoří o 42 milionech dolarů, napsal server SportProMedia­.com. Předchozí majitel práv pro zmíněné čtyři středoevropské země, včetně České republiky, společnost Sportfive, za práva zaplatil pouze 20 milionů dolarů. Premier League přitom mohl nabízet ve více zemích.

Cena práv přenosů Premier League pro konečné uživatele, tedy televizní stanice ve střední a východní Evropě, se počínaje letošním rokem výrazně zvýší. V Rumunsku a Maďarsku trojnásobně, v České republice a na Slovensku ještě více. Kontrakty s českými televizními stanicemi ještě nebyly uzavřeny, zájem však má kabelový a satelitní program Nova Sport i panevropský kanál Eurosport.

ČTĚTE TAKÉ: Premier League vstupuje do třetí sezony na Primě

BRAND24

Podle informací, které má server DigiZone.cz k dispozici, hodlala Nova Sport vyčlenit na nákup práv pro Premier League až polovinu svého ročního rozpočtu, a o vysílání celé Premier League by se „dělila“ s českou verzí Eurosportu – stejně, jako se o ně nyní „dělí“ s Primou Cool. Tuto variantu ale vyvrací ředitel Novy Sport Marek Kindernay. Žádné dohody s Eurosportem neexistují, to je naprostý nesmysl. O Premier League stále jednáme, cena práv ale šplhá do astronomických výšek. Uvidíme, jak to celé dopadne, každopádně jasno bude během jara, řekl Kindernay serveru DigiZone.cz.

Agentura Important Media House, vlastněná stejným majitelem jako satelitní služba Digi TV, sídlí v rumunské metropoli Bukurešti a vznikla poměrně nedávno. Její vítězství v tendru na exkluzivní vysílací práva pro Premier League v České republice, na Slovensku, v Maďarsku a Rumunsku, experty v oboru zaskočilo. Zástupci satelitní služby Digi TV v podstatě nekomunikují s novináři a v České republice nemají žádného mediálního zástupce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).