Hlavní navigace

Jak vyřešit trolly? Co takhle připlácením za komentáře v diskusích?

27. 4. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: TCmakephoto /Shutterstock.com
Zakladatel MP3.com Michael Robertson se vrací. S myšlenkou, že internetová média naučí vydělávat na komentářích pod jejich články.

Kdysi dávno založil MP3.com a dodnes řeší následky, hlavně v podobě nekonečných sporů s vlastníky hudebních práv. Nově přišel s myšlenkou, že internetová média by mohla mít nový zdroj příjmů z komentářů pod články: diskutéři si budou moci připlatit, aby se jejich komentáře objevily na prominentnějších pozicích.

Podle Michaela Robertsona je to lepší, než řešení, ke kterému dnes inklinuje řada médií: tedy komentáře úplně zrušit. Dělají to hlavně proto, že se diskuse mění v žumpu a místo, kde se stále dokola pár jedinců vyjadřuje k čemukoliv. A také místo, kde by se dalo skoro soutěžit o to, kdo dokáže vychrlit více urážek a sprostot. To vše vedle tradičních problémů se spamem, zneužíváním pro reklamu a řady dalších věcí.

SolidOpinion.com, jak se jmenuje Robertsonovo řešení, už na svém webu podle agentury Bloomberg zkouší San Diego Union Tribune a vedle plateb (880 bodů za 10 USD) uživatelé mohou za různé aktivity získávat body. Ty se potom dají utratit za komentář, který se objeví na lepší pozici, přičemž základní minimální cena je 15 bodů.


Autor: Solidopinon.com

Aukce na komentáře

Zajímavé na řešení je i to, že web doposud používal komentáře od Facebooku, tedy onen „fb:comments“ modul, který se postupně stal méně a méně použitelným (výrazně se zhoršila možnost administrace), ale který také trpí tím, že Facebook ignoruje záplavu spamu. Vydavatelé Tribune navíc uvádějí, že jim závislost na Facebooku nevyhovovala a vadil jim stoupající hlad Facebooku po datech uživatelů a klesající počet návštěv přiváděných na jejich web.

SolidOpinion ponechává možnost komentování zdarma pro každého, ale první tři pozice je možné obsadit tím, že si připlatíte. Čím více zaplatíte, tím výše se dostanete. Aukční systém umožňuje i přeplatit někoho, kdo už na špici umístěný je. Pro vydavatele je SolidOpinion zdarma, ale z každé transakce si ukousne poplatek.

MMF24

Technické řešení od SolidOpinion umožňuje „připlacené“ příspěvky přidat jako kompletně vlastní řešení, ale také je integrovat s komentářovým systémem od Facebooku či služby Disqus. V podobě vlastního řešení umožňuje obvyklé potřebné moderační možnosti. 

Vedle placení je možné využít podobných mechanismů jako využívá Quora – aktivní uživatele, kteří výrazně přispívají, odměňovat začleněním do žebříčku s určitými výhodami. Nechybí ani možnosti zapojení komunity, která může závadné a nevhodné komentáře řešit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).