Hlavní navigace

Jaké reklamní formáty jsou efektivní?

27. 6. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Internetová reklama
Společnost Gemius ve své studii srovnala trhy Bulharska, České republiky, Maďarska, Polska, Rumunska a Slovenska z pohledu popularity a efektivity nejen bannerové reklamy. Jaké formáty jsou nejefektivnější a nejpoužívanější? Které segmenty nejvíce inzerují a jak úspěšně?

Společnost Gemius je agentura, zabývající se výzkumem a měřením Internetu v mnoha zemích Evropy. Její periodický report týkající se úspěšnosti a popularity jednotlivých internetových reklamních formátů shrnuje data za oblast střední a východní Evropy (CEE regionu). Jde také o srovnávací údaje o nejaktivněji inzerujících segmentech na trzích v Bulharsku, Česku, Maďarsku, Polsku, Rumunsku a Slovensku a také o přehled nejoblíbenějších reklamních formátech využívaných v těchto zemích.

Tradiční online reklamní formáty jsou podle tiskové zprávy uvádějící výzkum v regionu CEE nejpoužívanější, a to i přesto, že generují méně kliknutí než interaktivní reklamy. Reklamy odvětví, které generují největší podíl zobrazení, například finanční segment, nejsou pro uživatele Internetu v regionu CEE příliš atraktivní a mají jednu z nejnižších hodnot míry prokliku (CTR).

„Očekává se, že budoucnost marketingu bude patřit online reklamě a region CEE není v tomto globálním trendu žádnou výjimkou. Přestože jsou preference v oblasti digitální reklamy na analyzovaných trzích odlišné, tak lze z výsledků zprávy gemiusAdMonitor vysledovat i některé obecné trendy, které platí ve všech zúčastněných státech,“ píše se v tiskové zprávě. Podobné formulace čteme a slýcháme již několik let a investice do online reklamy skutečně stoupají. I když ne tak výrazně, jak si mnozí před pěti lety mysleli.

Zajímavé je, že průměrné míry prokliku se na jednotlivých trzích velmi výrazně liší. Pokud inzerenti vyhodnocují kampaně i podle tohoto parametru, tak nejspokojenější budou v Polsku, které se může chlubit průměrnou mírou prokliku téměř 0,6 %. Na chvostu tabulky srovnávající CTR v jednotlivých zemích je Česko (0,32 %) a Rumunsko (0,23 %). Srovnání s předchozím výzkumem ukazuje, že hodnoty průměrných CTR v jednotlivých zemích hodně kolísají, naštěstí je možné sledovat spíše rostoucí trend. V Polsku se CTR od výzkumu vedeného v polovině loňského roku zvýšilo o 10 procentních bodů, nárůst o 11 procentních bodů byl zaznamenán v Maďarsku. 

Podrobnější pohled na tabulky použitých formátů v kampaních podle jednotlivých zemích ukazuje, že v Česku oproti zbytku regionu převládá konzervativní pohled na mediální plánování, respektive na využívání netradičních formátů. Pokud srovnáme strukturu kampaní v Česku a Polsku, je vidět, že Češi zapomínají plánovat něco jiného než klasické bannery, textovou reklamu a videoreklamu. Přitom Gemius ve svém výzkumu zohledňuje širokou paletu možností, jak je vidět na grafech. I na českém internetovém trhu se často objevují netradiční reklamní formáty, problém bude asi s jejich zařazením do správných kategorií.

Vysoká míra prokliku podle dat z výzkumu nemá vliv na četnost použití daného formátu. Ačkoliv generují menší počet kliknutí, jsou klasické bannery stále nejpoužívanějšími reklamními formáty na analyzovaných trzích. Tuto „nelogičnost“ demonstruje i pohled na výše uvedenou tabulku českého trhu. V podílu s přehledem vedou standardní bannery, které jsou součástí 94 % kampaní a mají průměrné CTR někde kolem 0,2%. Naopak videoreklama je součástí pouhých 14 % kampaní, ale má průměrné CTR kolem 1%. V tomto srovnání samozřejmě není zohledněna cena, která je obvykle při plánování kampaně „až“ na prvním místě.

Některé netradiční (a nutno dodat dost invazivní a viditelné) reklamní formáty dosahují průměrná CTR v řádech několika procent. Příkladem může být CTR 6 % u prerollu na rumunském trhu nebo skoro 4 % u interstitialu na Slovensku. Je škoda, že součástí zprávy z výzkumu není podrobněji rozpitván i český trh, na kterém fungují zmíněné netradiční formáty také velmi dobře. Otázkou je samozřejmě cena a nálada internetové veřejnosti, která si může značku inzerující například na interstitialu spojit s nepříjemným zážitkem při hledání tlačítka určeného pro zavření nebo přeskočení reklamy.

Jaké jsou nejpopulárnější reklamní formáty? U nás je to square 300×300, který se objevil ve více než polovině sledovaných kampaní. V Polsku naopak vede doublemegaboard 750×200, který je také zastoupen ve více než polovině kampaní. Český trh se vyznačuje tím, že se v místních kampaních objevuje poměrně široká paleta formátů, v ostatních zemích je vždy jeden formát, který je silně dominantní a ostatní bannerové formáty se objevují méně často. Square 300×300 se v reklamních kampaních v Česku objevuje nejvíce poměrně nelogicky, jelikož vykazuje ze sledovaných formátů nejnižší průměrné CTR, konkrétně 0,14 %. Nejúspěšnějším formátem, co se CTR týče, je Sky 300×600 s CTR 0,31 %.

KL24

Skoro třetina všech zobrazených impresí na českém trhu je podle výzkumu z finančního segmentu. Inzertně nejaktivnější segment se ale nemůže rozhodně chlubit nejvyššími CTR, spíše naopak. Na reklamy finančních a pojišťovacích institucí se příliš nekliká. Na prvním místě v žebříčku nejúspěšnějších segmentů je oblečení a jídlo. Zde je vidět další nelogičnost trhu internetové reklamy. Kvalita je nahrazována množstvím, inzerenti z oblasti financí nahrazují nezájem o své reklamy silovým přístupem a nakupují více zobrazení než ostatní.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).