Hlavní navigace

Jaký byl rok 2014? Wikipedia a další sestavili svá rekapitulační videa

19. 12. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Google, Facebook, YouTube, Twitter a teď už i Wiki. Krátká videa, která shrnují letošní dění ve světě, a to jak se otisklo na internetu, už se začínají rojit.

Historicky první souhrnný klip Wikipedie seskládal během dvou měsíců Victor Grigas z volně dostupných fotek a videí z celé Wikipedie. Stojí za ním Wikimedia Foundation a nijak nevybočuje z trendů. 

Hlavními tématy letošního roku totiž na webu byla olympiáda, Ukrajina, fotbalové mistrovství světa, Ice Bucket Challenge, epidemie eboly v Africe a Grigras ve tříminutovém videu zaznamenal i volby v největší světové demokracii – Indii. 

Zároveň se ale video věnuje i samotným wikipedistům. Připomíná duch celého projektu, který je založený na spolupráci encyklopedistů i překladatelů.

Wikipedia není sama. Se svým rekapitulačním videem se ohlíží za uběhlým rokem i další velké internetové sítě. YouTube tradičně přichází se svým šestiminutovým videem Rewind, které se místo politiky a globálních událostí zaměřuje spíš na letošní populární videa. 

S globálním přehledem nejhledanějších témat vyrukoval i Google. Vyhledávač rozdělil populární témata i do jednotlivých oblastí lidského působení na planetě

Se svým příspěvkem přišly i sociální sítě. Facebook zpracoval letošní rok do videa. A Twitter připravil speciální web, na kterém roztřídil největší události, mezi kterými nechybí ani slavné selfie z letošních Oscarů nebo sledování osudů obou malajsijských letadel, po jednotlivých měsících. 

BRAND24

2014 Year in Review from Facebook on Vimeo.

Obě sítě letos lámaly rekordy především během vrcholných sportovních událostí. A je zajímavé, že fotbalový šampionát vyhráli Němci nejen na trávníku, ale i na displejích mobilů nebo počítačů. Do diskusí kolem fotbalu se zapojilo přes 350 milionů lidí. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).