Hlavní navigace

Junior Internet 2002

13. 3. 2002
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Do pražského klubu Lávka se v sobotu sjelo přes 60 dětí ve věku do 15 let, aby zde veřejnosti a sobě navzájem prezentovaly aktivity, které uskutečňují pomocí Internetu. Přijely z různých koutů naší vlasti, aby tak úspěšně navázaly na dva předchozí ročníky a znovu ukázaly světu, co všechno současná mladá internetová generace dokáže.

Samotné akci předcházely tři nominační soutěže, jejichž účastníci pak byli pozváni na konferenci. Autoři nejlepších projektů dostali kromě věcných odměn i možnost prezentovat na ní své dílo formou pětiminutové přednášky. V kategorii JuniorWeb se soutěžilo o nejlepší webové stránky. Svůj vztah k Internetu prostřednictvím slohové práce popisovaly děti v rámci soutěže JuniorText. Třetí kategorie, JuniorSpecial, nabídla uplatnění mladým tvůrcům počítačové hudby a grafiky.

Přihlášených účastníků bylo celkem 139. Ti, kteří přijeli, měli možnost zhlédnout čtyřhodinový program, který kromě předvedení děl nejúspěšnějších účastníků nominačních soutěží obsahoval i četné množství přednášek o profesionálních internetových projektech určených dětem. Mezery mezi nimi vyplňovala tombola a vědomostní soutěže.

Příjemným překvapením byla účast velvyslance Delegace Evropské komise v České republice, Ramiro Cibriana, který pronesl krátký projev o Evropské unii a jejím kladném postoji k mladým talentovaným lidem.

Poté následovalo vyhlášení výsledků nominačních soutěží. Z přihlášených prací vybrala porota složená převážně z dětských organizátorů celé akce, redaktorů internetového časopisu Zavináč, tyto soutěžící:

JuniorWeb:

  • Jan Barančík – archiv vtipů Ftip
  • Zdeněk Cendra – SMS zpravodajství SuperSMS a reklamní systém TextLink
  • Veronika Miňovská – stránky o koních Koně, koníci i poníci
  • Jan Šrámek a Aleš Pospíšil – informační systém pro sportovní sázení Mitril

JuniorText:

  • Michaela Bláhová
  • Tereza Deutschová
  • Monika Řezníčková

Junior Special:

  • Jan Rambousek – cyklus šesti grafických souborů

Vítězové nominačních soutěží si odnesli webové kamery od společnosti Creative. Ve zbývající části dopoledního programu byla tři z těchto děl představena a proběhly přednášky o projektech LangMaster Škola hrou a Dětský Internet, o českých i zahraničních webech pro děti a teenagery, tvorbě grafiky v Macromedia Flash, eknihách a dětských internetových obchodech.

Druhou půli zahájil jeden z nejzajímavějších bodů programu, online přenos z Los Angeles, kde je v současné době na studiích jeden z pořadatelů minulého ročníku konference, Vojtěch Horna. S pomocí zapůjčené webové kamery přiblížil účastníkům americký systém vzdělávání a některé zajímavosti, se kterými se setkal. Kromě prezentace zbývajících soutěžních prací pak následovaly další přednášky o projektech pro děti. V rámci Web Education Projectu společnosti Internet OnLine dostali žáci čtyř sedmých tříd základních škol zdarma domů počítače s bezplatným připojením na Internet, které děti i jejich rodiče využívali pro komunikaci s učiteli. Projekt Modrá Planeta pomáhá tělesně postiženým dětem. Mezi dalšími představenými stránkami figurovaly Moje 1. Noviny, Hrad skřítka Chikiho a Dětský filmový a televizní festival.

CIF24

Na samý závěr konference byla naplánována diskuze s ředitelem portálu Atlas Pavlem Sodomkou a spoluzakladatelem portálu Centrum Oldřichem Bajerem. Ani jeden z nich se však nakonec nedostavil, na rozdíl od moderátorky avizované diskuze, Miss Internet Jasny Sýkorové, která tak jako náhradu vyzpovídala Jiřího Peterku a Jaroslava Wintera, kromě manželky prvně jmenovaného jediné dospělé organizátory celé akce.

Průměrný věk účastníků nominačních soutěží se pohyboval okolo 13 let, asi tři čtvrtiny tvořili chlapci. Nejvíce dětí se k Internetu připojuje z domova, a to několikrát týdně. Mají s ním již několikaletou zkušenost a pracovat se na něm naučily samy.

Považujete podobné akce za důležité?

Autor článku

Marek Blahuš žije v Uherském Hradišti, kde studuje na osmiletém gymnáziu.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).