Hlavní navigace

Kam se poděla slušnost?

9. 10. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Také jste pocítili, že nejen v diskuzích, ale i v sociálních sítích, začíná nová doba? Urážky, neochota, nesmyslné osobní útoky. To se nám ten online svět pěkně vyvíjí…
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

Je to čím dál tím horší. Za poslední měsíce jsem na Internetu zaznamenal mnoho úplně zbytečných útoků na lidi, kteří si to snad ani nezaslouží. Diskuze se obvykle zvrhne někam úplně jinam, dobře míněný dotaz nebo rada se strašně rychle změní v debatu o ničem. Komentátoři čehokoliv jsou jízliví, zákeřní a vůbec. Navíc si v tom viditelně libují, dělá jim to dobře. Mohou se schovaní za monitorem pěkně vyřádit, protože jim je jasné, že jim jejich oponent nemůže vrazit pohlavek. A že by si to mnozí za svoje excesy zasloužili. Zbytečně útoční jsou kupodivu i ti, kteří vystupují pod svým jménem a jsou známí. Když je pak potkáte osobně, dělají jako by nic, asi oddělují online život od toho reálného více, než je zdrávo. Nebo se bojí, aby nedostali zmíněný pohlavek, jelikož při jednání z očí do očí by jim to vzhledem k jejich chování opravdu hrozilo.

Dřív to tak nebylo, ještě dva roky zpátky vypadala komunikace třeba na Twitteru úplně jinak. Ti stejní lidé, kteří jsou dnes odrzlí, se chovali normálně. Možná jim zbytnělo ego jako důsledek nesmyslného poměřování schopností pohybu v online světě. Možná se začali nudit, protože vyhledávání sporů je pro někoho pěkná, občas i jediná zábava. Třeba je to jenom můj osobní pocit vyplývající z toho, jak stárnu. Já osobně jsem se nikdy nenechal otrávit srážkou s blbcem a nestává se mi to ani teď. Jenom to víc vnímám.

Křisťálová Lupa 24 hlasovani

Slušnost a respekt by neměly panovat jenom v reálném životě, ale i v online světě. Kdo to neví, s tím se moc nebavím. Zkusili jste se někdy podívat do diskuzí pod články v zahraničních médiích? Nebo na to, jak komunikují na sociálních sítích cizinci? Nechce se mi věřit, že hulvátství na Internetu je českým specifikem, ale pohled kamkoliv, kde se může člověk vyjádřit, je děsivý. Pokud se mluví o tom, že diskuze a sociální sítě rozšiřují obsah, je třeba dodat, že dobráky, kteří chtějí pomoci, si rychle najdou a dají jim to sežrat.

Takhle by se docela dobře mohlo stát, že nebudu otrávený jenom já, ale i ostatní, což může způsobit úbytek komunikace globálně. Zbytečné konflikty nejsou totiž záležitostí mainstreamových médií a komunikačních prostředků, ale usídlily se i na odborných a malých médiích, na které by neměl chodit plebs, ale odborníci. Plebsem myslím ty, kteří se jen chtějí hádat a urážet okolí a řešený problém je vlastně ani nezajímá. Asi je lepší držet se při zdi, neradit, nekomunikovat, nepouštět se do sporů. Fakt to nemá smysl…

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).