Hlavní navigace

Karel Janeček rozjíždí startupový inkubátor. Připraveno má 700 milionů

21. 4. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Podpora a rozvoj inovativních projektů v regionu střední a východní Evropy. To je cíl nového projektu, za kterým stojí miliardář z RSJ Karel Janeček.

Sedm set milionů korun je prý v pokladně společnosti GistinUp, která chce v Karlíně otevřít nové centrum pro podporu startupů. Necelé dva měsíce po rozjezdu Prague Startup Centra Michala Zálešáka se tak v Praze zase rozjíždí startupový ekosystém. 

Druhá generace je už ale živena penězi jiných lidí – korporací, postav typu Karla Janečka anebo se do podpory pouští i samotná města. „Jsme v situaci, kdy máme jako lidská společnost ohromný potenciál, musíme ho ale jenom probudit,“ tvrdí Janeček. 

GistinUp založil s Janečkem ještě Jan Nekovář. Nekovář je zároveň šéfem celého projektu.

Inkubátor není nijak tématicky omezený, musí být ale funkční. „Naše služby tak poskytujeme jak začínajícím idealistům, tak startupům, které jsou připraveny na globální růst,“ popisuje záběr šéf skupiny externích poradců Vítek Šubert.

Jakýkoliv startup, který uznává hodnoty inkubátoru, může poslat nápad. „Do deseti dnů odpovíme, jak rozhodla naše rada mentorů. Každý startup pak dostane přiděleného mentora,“ dodává Šubert. Průměrná délka spolupráce se startupem by se měla podle Šuberta pohybovat mezi jedním a dvěma roky s tím, že počet projektů není zatím nijak omezen.

Podle Šuberta by se měla roztříštěná startupová komunita více propojit a spolupracovat. „Na místní scéně vládne spíš konkurenční boj. My bychom chtěli do Česka přinést spíš ducha Silicon Valley,“ dodává.

Inkubátor získal americké partnery a podobně jako brněnský JIC spolupracuje s agenturou USMAC, kterou založilo město a univerzity v San José a pomáhá firmám při vstupu na americký trh. Američany bude v tuzemsku zastupovat Chris Burry, který již má se startupy v zemích Visegrádské čtyřky zkušenosti. „Ukazuje se, že velmi významný je mentoring. Podle našich čísel to vypadá, že startupy s mentory rostou víc než třikrát rychleji a získávají až sedmkrát větší investice než ty, které to zkouší na vlastní pěst,“ tvrdí Burry, který zároveň oznámil otevření pražské pobočky a zapojení amerických mentorů právě v GistInUp. 

První projekt, se kterým GistInUp začíná, je aplikace ShipVio, která podobně jako plno dalších projektů sdílené ekonomiky odstraňuje prostředníky a propojuje přepravce přímo s dopravci. 

Kolem startupů je teď živo. Především banky nebo ČEZ už s jejich nápady pracují. Česko-německá průmyslová komora navíc včera představila soutěž, která má dostat startupové nápady do průmyslu. Alza také ohlásila, že má pro letošní projekty v rámci Alza Ventures připraveno 200 milionů korun.

BRAND24

Holubi se vracejí

A jaký efekt může mít úspěch tuzemského startupu zpátky v Česku, ukazují třeba STRV. Vývojáři mobilních aplikací rozjeli vlastní vzdělávací program STRV Academy. Čtyřiadvacet vývojářů dostane v novém programu možnost pracovat na vlastních projektech s pomocí mentorů z firmy.  "Prostřednictvím naší akademie chceme předat nadějným českým IT hvězdám zkušenosti, které jsme v posledních letech získali při práci pro americké firmy 
a startupy,“ vysvětluje důvody rozjezdu projektu šéf firmy David Semerád. 

Akademie bude probíhat během prázdnin až do konce září. Registrace ale končí už v polovině května. STRV se netají ani tím, že jde hlavně o náborovou akci, protože by rád úspěšné absolventy převlékl do svého trika.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).