Hlavní navigace

Kaspersky Lab: Spam představuje přes 70 % z e-mailů

10. 8. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Boj proti spamu může slavit pouze velmi mírná vítězství. Kaspersky Lab se dopočítal k 70% podílu, pouze o 4 procenta méně než loni

Studie společnosti Kaspersky Lab došla k závěru, že více než 70 % e-mailů je (stále) spam. Oproti prvnímu čtvrtletí tohoto roku jde o 4.2% růst, oproti stejnému období loňského roku o 4% pokles. Studie také zmiňuje, že se mírně zmenšil počet e-mailů obsahujících škodlivé přílohy, ale stávají se stále obtížnější detekovatelnými. Aktuálně je najdete „pouze“ u 2,3 % mailů.

Odkud pochází spam (Kaspersky Lab, Q2 2013)

Odkud pochází spam (Kaspersky Lab, Q2 2013)

Nejčastějším nástrojem e-mailových útočníků jsou paradoxně elektronické pohlednice a jejich využití navíc roste. Spammeři samotní stále spoléhají na rozesílání nevyžádané pošty s cílem vydělávání peněz, ať už jde o legitimní podnikání, které se nechá nachytat a využije služeb spammerů (ti se často maskují za firmy mající databáze e-mailů získané legálním způsobem).

 Nebo se o něco takového pokusí vlastními silami a e-mailové adresy si koupí. Stále jsou rozšíření i spammeři masově rozesílající nabídky Viagry, prostředků na hubnutí a řady dalších podvodných produktů a nabídek. Stejně tak jako stále dochází k napadání počítačů a jejich proměnu v na dálku ovládané stroje na rozesílání spamů bez vědomí vlastníků.

Nejčastější škodlivé přílohy mailů (Kaspersky Lab, Q2 2013)

Nejčastější škodlivé přílohy mailů (Kaspersky Lab, Q2 2013)

Nejvíce spamu pochází z tří zemí – Čína, Spojené Státy a Jižní Korea – byť u všech tří Kaspersky Lab upozorňuje na mírný pokles objemu. Růst naopak zaznamenali u Vietnamu, Taiwanu a zemí z bývalého sovětského bloku – Ukrajina, Kazachstán a Bělorusko. Co se kontinentů týče, tak přes 56 % spamů přichází z Asie, přes 18% ze severní Ameriky a přes 13% z východní Evropy.

Škodlivé e-maily nejčastěji slouží pro phishing (rhybaření), a i proto je nejrozšířenější Trojan-Spy. HTML.Fraud.gen. Na druhém místě ale najdete Win32.Bagle.gt, což je klasický červ, schopný se šířit na e-maily v adresáři napadeného uživatele a pochopitelně už i dostat na jeho počítače další škodlivé software.  Na třetím místě najdete Trojan-Spy.Win32.Zbot.ibda a nejde o nic jiného, než další modifikaci notoricky známého Zeus/TZbot.

MMF24

Cíle phishingu (Kaspersky Lab, Q2 2013)

Cíle phishingu (Kaspersky Lab, Q2 2013)

Cílem e-mailu se škodlivým software jsou nejvíce lidé ve Spojených Státech, Rusku a Německu -  v žebříčku je novinkou právě Rusko, které poskočilo ze sedmého na druhé místo. Phishing klasicky nejvíce míří na sociální sítě (34 %) a poté na finanční a platební údaje z bank či platebních systémů (15 %)

Zdroj: Spam in Q2 2013

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).