Hlavní navigace

Kde zdarma sledovat Premier League? Jednou z možností je satelit

26. 7. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Anglická fotbalová Premier League je mezi českými diváky stále skloňovanějším pojmem. Až v sobotu 14. srpna začne nová sezóna, mnoho lidí se bude asi divit, že nevysílají na jejich oblíbeném sportovním programu Nova Sport nejlepší fotbalovou ligu světa, na kterou byli zvyklí po několik předchozích let. Vysílací práva pro Premier League totiž koupil majitel satelitní služby Digi TV a rozhodl se spustit vlastní program Digi Sport v česko-slovenské verzi, který by měl zahájit vysílání právě v den začátku Premier League.

Premier League je ve velké většině zemí dostupná jen přes placené programy a vysílací práva stojí několik milionů až desítek milionů dolarů. Kanály, které Premier League vysílají, tak musí zabezpečit, aby nikdo neoprávněný tento program neviděl. Proto na satelitu nevysílá tolik volně dostupných, nekódovaných programů zápasy nejvyšší anglické fotbalové ligy.

Úvodem malá rekapitulace

Anglická Premier League je považována za jednu z nejlepších fotbalových lig světa a na celém světě má mnoho diváků, Česko nevyjímaje. Přenosy této ligy byly pilířem i dvou českých televizních programů: Novy Sport, která je vysílala ještě v době, kdy se jmenovala Galaxie sport, a stanice pro mladé Prima Cool. U obou měla nadprůměrnou sledovanost. Diváci obou těchto televizí však budou muset letošní ročník Premier League oželet, na Nově Sport ani Primě Cool se přenosy jejích zápasů neobjeví. Vysílací práva pro Českou republiku (a Slovensko, Maďarsko a Rumunsko) totiž koupila rumunská agentura Important Media House, kterou vlastní majitel satelitní platformy Digi TV.

Marek Kindernay 200

Proč přišla Nova Sport o možnost vysílat Premier League?

Definitivní konec přenosů anglické fotbalové Premier League na placeném sportovním kanálu Nova Sport potvrdil serveru DigiZone.cz ředitel této stanice Marek Kindernay. Nova Sport se sice snažila dohodnout s novým majitelem vysílacích práv Premier League pro střední Evropu, rumunskou agenturou Important Media House, jejíž majitel vlastní také satelitní službu Digi TV, narazila ale na vysoké finanční požadavky. Navíc majitel práv u nás hodlá kvůli Premier League zahájit vysílání vlastní televize Digi Sport. Podrobnosti v článku

Právě v den startu anglické Premier League, tedy v sobotu 14. srpna, má začít vysílat v Česku a na Slovensku program Digi Sport od mateřské satelitní služby Digi TV. Tento program již vysílá v Maďarsku a Rumunsku. Náplní vysílacího schématu by neměla být pouze Premier League, jíž by chtěla stanice vysílat v každém kole pět až šest zápasů, ale i jiné nejvyšší fotbalové soutěže. Neformálně se hovoří o italské Serii A nebo slovenské Corgoň lize.

Kde sledovat Premier League zadarmo?

Když nebude možné sledovat přenosy Premier League na Nově Sport a Primě Cool, jakým způsobem se k nim český divák dostane? S českým nebo slovenským komentářem jedině prostřednictvím satelitní služby Digi TV, jehož základní programová nabídka vyjde zájemce na 260 korun měsíčně včetně DPH. V základní nabídce zatím najdete 53 programů, ale od 14. srpna má čtyřiapadesátý: Digi Sport. Kdo bude chtít sledovat anglickou nejvyšší fotbalovou ligu zdarma, má několik možností příjmu a sledování této soutěže, ale výlučně bez českého komentáře a navíc nikdo nemůže zaručit, že zápasy budou vysílány pravidelně.

Digi Sport logo 200

Digi Sport v češtině? Bude to mít těžké, shoduje se konkurence

Satelitní služba Digi TV se v posledních týdnech zmiňuje nejen v souvislosti s možným přechodem na vyšší verzi kódování nebo zařazení česko-slovenské verze kanálu MTV, ale také lokální mutace kanálu Digi Sport. Právě společnost, která ho provozuje, totiž získala práva na anglickou Premier League také pro území České republiky. Zajímalo nás, jak se na případný příchod konkurence připravují české sportovní kanály, tedy ČT 4, Nova Sport, Eurosport a Sport 5. Server DigiZone.cz vám přináší reakce jejich ředitelů nebo zástupců.

Jednou z těchto možností sledování je pomocí internetu. Na určitých stránkách, kde najdete online televize z celého světa, si jistě vyberete tu svou, která bude nabízet sledování přímého přenosu nebo záznamu. Tuto možnost tady rozebírat nebudu, neboť tento článek je převážně zaměřen na příjem FTA (free-to-air) stanic na satelitu, kde se rovněž objeví anglická Premier League. Celkem třetí, a zřejmě i poslední možností sledování, nepočítáme-li sledování zápasu na živo na tribunách stadionu, je pootočit satelitní parabolu na určitou satelitní družici, kde vysílají právě ony FTA programy. Jejich seznam nabízím níže. Pozor, na některých vybraných FTA programech může dojít v době vysílání zápasu Premier League ke kódování, z důvodu omezení vysílacích práv.

ETV Ethiopia

satelitní pozice: 26,0°E
frekvence: 11 432 MHz
polarizace: V
SR: 27 500
FEC: 3/4
velikost paraboly: 300 cm

satelitní pozice: 26,0°E
frekvence: 12 284 MHz
polarizace: V
SR: 27 500
FEC: 3/4 velikost paraboly: 90 cm

satelitní pozice: 57,0°E
frekvence: 3 658 MHz
polarizace: V
SR: 2 894
FEC: 3/4

satelitní pozice: 57,0°E
frekvence: 3 664 MHz
polarizace: V
SR: 2 894
FEC: 1/2

Lider TV

satelitní pozice: 13,0°E
frekvence: 12 149 MHz
polarizace: V
SR: 27 500
FEC: 3/4
velikost paraboly: 80 cm

satelitní pozice: 36,0°E
frekvence: 12 521 MHz
polarizace: H
SR: 4 340
FEC: 1/2
velikost paraboly: 90 cm

Sitel

satelitní pozice: 16,0°E
frekvence: 12 525 MHz
polarizace: H
SR: 30 000
FEC: 3/4
velikost paraboly: 80 cm

MBC 3

satelitní pozice: 26,0°E
frekvence: 12 525 MHz
polarizace: H
SR: 27 500
FEC: 3/4
velikost paraboly: 90 cm

satelitní pozice: 7,0°W
frekvence: 11 938 MHz
polarizace: V
SR: 27 500
FEC: 3/4
velikost paraboly: 120 cm

CRTV

satelitní pozice: 5,0°W
frekvence: 3712 MHz
polarizace: V
SR: 2 785
FEC: 5/6

Tipy C

KTV 3 Sport Plus

satelitní pozice: 7,0°W
frekvence: 11 823 MHz
polarizace: V
SR: 27 500
FEC: 5/6
velikost paraboly: 100 cm

satelitní pozice: 26,0°E
frekvence: 12 522 MHz
polarizace: H
SR: 27 500
FEC: 3/4
velikost paraboly: 90 cm

Na jakém programu budete sledovat letošní ročník Premier League?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).