Hlavní navigace

Kdy potečou data ze zásuvky?

4. 5. 2005
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

O rozruch se v poslední době postaraly zprávy, že společnost Pražská energetika ve spolupráci se dvěma firmami spouští pilotní testování technologie PLC, neboli Internet přes elektrické vedení. Ve kterých oblastech se bude testovat, kdy se dočkáme komerčního nasazení a především - nezakáže tuto technologii Český telekomunikační úřad?
O PLC, neboli PowerLine Communications, se již hovoří řadu let a z určitého pohledu se jedná o „zlatý technologický grál“ – po drátech, které vedou do každého domu, lze přenášet data. Jednoduché, efektivní, bez závislosti na pevných linkách telekomunikačních operátorů. Bohužel, takto jednoduchá situace není – neboť data tečou po stejných drátech jako elektrický proud, může snadno docházet k rušení nevyhovujícími spotřebiči, data se nedostanou přes transformátory či některé typy elektroměrů. Přesto se však tato technologie postupně zlepšuje a běžné se používá pro vytváření domácích/kance­lářských síti. Praktické „domácí“ zkušenosti jste si už ostatně mohli přečíst i na našem serveru.

Pozornost médií a uživatelů však nyní rozvířily zprávy o nasazení v podobě náhrady poslední míle – tedy pro poskytování připojení k Internetu, jako to umožňuje ADSL, kabelovky a podobně. O využití této technologie, resp. umožnění používání, uvažují Pražská energetika (PRE) a také jihočeská část rozvodných závodů e-on. Internet nebudou nabízet samotné rozvodné závody – PRE například před časem provedla úspěšně pilotní test, ovšem jelikož se PRE chce soustředit na poskytování elektrické energie, nabídne své rozvody jiným firmám, které mohou vedení využít. Jak nám řekl tiskový mluvčí PRE, pan Petr Holubec, pilotní projekt dopadl v podstatě úspěšně, i nějaké drobné problémky se podařilo vyřešit, ovšem další kroky v tomto směru již nebudou podnikány.

Ty nyní chystají dvě společnosti – českobudějovický Terms a druhá, zatím neuvedená firma. Můžeme se jen dohadovat, zda České radiokomuniknace chtějí splnit předloňské plány, které byly uloženy k ledu, nebo se dočkáme překvapení například od některého tradičního telekomunikačního operátora. Technologie PLC by díky „triple play“ byla zajímavou i pro kabelové operátory, kteří sice mají vybudované rozsáhlé vlastní rozvody, ale například Karneval by se tak snadno dostal do lokalit, které již má „obsazeny“ od UPC – to jsou však jen pouhé spekulace, nechme se překvapit.

Co tedy připravuje společnost Terms? V rámci pilotního projektu dojde k nasazení v Českých Budějovicích již před koncem května, a to na zhruba dvou stovkách rodinných domků, poté na sídlišti a také na části pražského sídliště Barrandov, kde by mělo být připojeno zhruba 50 vchodů. Celkem by firma chtěla během pilotního provozu získat desítky zákazníků, v praxi otestovat vhodnost vybrané technologie a – pokud se neobjeví zásadní problémy – přejít (v řádu několika měsíců) ke komerčnímu provozu. Zdá se, že vlastní elektrické rozvody by neměly představovat takový problém, tím budou asi spíše různá zařízení k elektrické síti připojená či některá instalovaná zařízení (elektroměry, jističe). Data se budou do sítě „přidávat“ až za transformátorem s tím, že jednotlivé trafostanice budou připojovány dle potřeby dostupnou a kapacitně vyhovující technologií.

Ohledně vybrané technologie nebyl pan Martin Šejvl z firmy Terms příliš vstřícný – jelikož se bude v praxi ve velkém teprve testovat a není jasné, zda bude i později nasazená pro komerční provoz, nechtěl prozradit jméno konkrétního dodavatele. Konstatoval však, že se jedná o systémy založené na čipsetech DS2 španělské společnosti Design of System on Silicon, ke kterým si konkrétní výrobci vytvářejí vlastní software. Nejnovější verze těchto čipů poskytuje rychlosti až 200 Mbit/s, ovšem jedná se o použití pro domácí sítě (výrobce chce tlačit své produkty například pro domácí multimediální sítě), pokud je technologie použita pro přenos po elektrických drátech jako náhradě poslední míle, je situace trochu jiná. V praxi je dosah „od ústředny“ několik set metrů a kvůli rostoucímu útlumu samozřejmě také klesá rychlost, které je možné dosáhnout; pokud je útlum příliš velký, dá se použít zesilovač. Je však poněkud nadsazené očekávat rychlosti v řádu desítek či stovek Mbit/s, pro běžné zákazníky zcela postačí jednotky Mbit/s.

Pokud se dostane technologie ze stádia pilotního provozu do reálného nasazení, bude pokrytí záviset na poptávce, nebude se asi budovat plošně ve velkém. Díky tomu, že nebude nutné kopat nové kabely, by se mohlo jednat o zajímavé řešení i pro lokality s rodinnými domky, kde se ne vždy přistoupilo k plošnému zavádění kabelové televize, a tak jsou jejich majitelé někdy ochuzení o možnost rychlého připojení k Internetu či o širší nabídku programů – což by, i včetně hlasových přenosů, mohl Internet přes elektrické rozvody nabídnout.

Spekulovat o cenách a rychlostech je v daný okamžik předčasné – je jisté, že pokud dojde k praktickému nasazení, musí být konkurenceschopné proti jiným dostupných nabídkám; využití již existujících kabelů by v tomto případě mohlo být poměrně významnou konkurenční výhodou.

BRAND24

A co na to ČTÚ?

Bohužel ani v tomto případě se nemůžeme zbavit Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), který se v poslední době jako temný stín vznáší nad celým českým Internetem (pro záplavu minimálně podivných rozhodnutí z minulého týdne se začíná používat termín „černé pondělí“). Ovšem v tomto případě by mohl zasahovat zcela oprávněně a v souladu s ochranou stávajících uživatelů některých bezdrátových systémů. Jedním z negativních průvodních jevů využívání technologie PLC je elektromagnetické vyzařování, které může rušit rádiový provoz v pásmu krátkých vln (do 30 MHz), kde fungují například rádioamatéři a podobně. Právě frekvence od 1,7 do 30 MHz se používají pro přenos dat přes vedení, a jelikož se bude jednat podle všeho o nezanedbatelné výkony, může dojít k vyzařování i mimo elektrické vedení. Jak upozornil jeden z diskutujících na Technetu, například v Rakousku se již podobný případ řešil a rakouský telekomunikační úřad rozhodl v prospěch rádioamatérů.

Je proto předčasné se radovat, že technologie PLC vyřeší jak mávnutím kouzelného proutku problémy, které nyní máme s připojením přes telefonní linky. Uvidíme, jak dopadne pilotní projekt a zda se podaří ho uvést do komerčního provozu – nebyl by to první pilot PLC technologií v ČR, který by se nedostal do komerčního nasazení. Pokud se začne Internet přes PLC nabízet, bude to pro řadu uživatelů jistě znamenat velmi dobrou zprávu, neboť elektrické dráty dnes vedou v podstatě všude. A třeba po nich jednou všude potečou i data.

Pořídili byste si Internet přes elektrické vedení?

  • Ano, jiné vysokorychlostní připojení u mě ani není možné.
    7 %
  • Ano, pokud budou podmínky konkurenceschopné.
    75 %
  • Ne, dám přednost ADSL/kabelovce.
    5 %
  • Zkuste to bez drátů, milý Marconi!
    13 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se již dlouhá léta šťourá v Macích, mobilních technologiích a Internetu a provozuje svůj osobní technický blog www.maler.cz.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).