Hlavní navigace

Kdy skončí spojování čísel v auditu?

16. 6. 2000
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Hlavním vodítkem k porovnávání návštěvnosti jednotlivých serverů jsou stále pravidelné zprávy auditu TNSM. Již delší dobu však dochází k určitému zkreslení výsledků vzhledem k tomu, že jednotliví provozovatelé obsahu chtějí spojovat čísla za všechny svoje servery dohromady.

V českém Internetu do dnešních dnů vykrystalizovaly dvě velké skupiny poskytovatelů obsahu. Zatímco jedna část z nich jsou řekněme drobnější či specializovaní poskytovatelé, kteří provozují jen jediný server (to je zatím třeba náš případ), další firmy provozují celé „farmy“ různých serverů. Nejvýraznějším příkladem takových firem jsou asi provozovatelé všech tří portálů, které se skládají z různých služeb: katalog, vyhledávač, free-mail, přehled zpravodajství a podobně. Řadí se k nim však i další, například Mobil server, Computer Press, AliaWeb, AUTO.CZ či Strix (provozovatel Seznamky).

Smyslem auditu TNSM je přinášet čísla o návštěvnosti jednotlivých serverů, což je zajímavé zejména z hlediska zadavatelů reklamy a příslušných mediálních agentur. Zejména zmínění tři provozovatelé portálů však považují za důležitější svou celkovou „sílu“ a mají proto tendenci slučovat všechny svoje služby pod jednu hlavičku. Výhodou tohoto přístupu je sice možnost jednoduchého porovnání všech tří portálů en bloc, na druhou stranu se však nikdo nemá šanci dozvědět, jak si stojí jednotlivé služby těchto portálů. Vedlejším efektem je také to, že dnes prakticky není možné určit největší free-mailovou službu, protože jsou sice dostupná čísla POST.CZ a Email.cz, ale nikoliv jejich obdob právě v rámci portálů.

Audit kvůli této praxi ztrácí i své původní určení pro zadavatele reklamy. Je zřejmé, že reklamní plochy na katalogovém serveru, free-mailu a třeba přehledu zpravodajství mají zcela odlišnou hodnotu; například free-mail z hlediska placené reklamy nepatří k nejatraktiv­nějším.

Nebylo tomu však vždy – také portály původně respektovaly odlišnost svých služeb a v auditu vycházely zvlášť. V posledním roce se však situace změnila a bohužel se ukazuje, že jejich příklad z pochopitelných důvodů následují i další společnosti, tlak na spojení svých serverů v auditu vyvíjí například AUTO.cz či Seznamka. Audit se proto stále více začíná stávat výkladní skříní, kde ukazují svaly jednotlivé společnosti, nikoliv však servery.

Dříve než se dočkáme toho, že pod jedinou položku zmízí i třeba všechny servery Mobil serveru či Computer Pressu, nebo že bude chtít Atlas spojit pod společnou značku i MůjWeb a tím řečí čísel – minimálně v IP adresách – převálcuje všechny ostatní servery dohromady, by bylo vhodné přijmout pravidla, která by vyhověla oběma stranám. Jedním z možných řešení by bylo rozlišování serverů v auditu podle typu poskytované služby s tím, že nějaké spojování by nebylo možné. Na druhou stranu by však mohl TNSM vyjít velkým hráčům vstříc tím, že by vydával ještě jeden přehled, který by byl setříděn podle provozovatelů serverů a obsahoval i čísla za všechny jejich servery dohromady (v případě stránek prostým součtem, u IP adres by ovšem samozřejmě musely být vyřazeny duplicity). Tím by byl odstraněn i určitý nedostatek dnešního auditu, ze kterého není na první pohled jasné, kdo je provozovatelem jednotlivých serverů.

cif 24 - early cena - média

Průhlednost a dostupnost informací o serverech v českém Internetu je podle mého názoru klíčovou podmínkou. Nelze vinit provozovatele auditu, že by se nesnažil o vyřešení tohoto problému, velcí provozovatelé serverů se však pochopitelně brání rozdělit své servery, pokud tak neučiní i konkurence. Osobně se domnívám, že závazné stanovení pravidel ze strany TNSM by v této situaci jedině prospělo.

Marek Antoš

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).