Hlavní navigace

Kim Dotcom: Uznávám copyright, ale jsem proti extrémismu

15. 5. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Známý internetový provokatér poskytl rozhovor televizi agentury Bloomberg. Kromě kandidatury Hillary Clintonové a Juliana Assange se pustil i do ochránců autorských práv.

Kim Dotcom je v centru jedné z největších kauz, týkající se autorských práv. Kauza MegaUpload stále ještě není dořešena a Dotcom má vážné pochybnosti o stavu autorských práv ve Spojených státech.  

„Věřím v autorská práva, ale nevěřím v extremismu, se kterým jsou často prosazovány,“ tvrdí Dotcom v rozhovoru s Emily Chang. Jako příklad uvádí třeba Netflix, který ve Spojených státech nabízí víc seriálů a filmů než třeba na Novém Zélandu, kde má Dotcom své sídlo. „To prostě není fér,“ dodává.

Podle Dotcoma filmová studia prováhala příležitost tím, že nepustila svou produkci na web. Pokud by to totiž udělala za nějaký měsíční poplatek, mohla se stát největšími hráči na webu.  A pustil se i do samotných umělců. „Nevidím žádné hladovějící a strádající umělce, pořád vydělávají peníze, hodně peněz,“ dodává. 

KL24

Dotcom po zavření MegaUploadu nelení a rozjíždí stále různě úspěšné projekty. Naposledy to byl třeba MegaChat, zabezpečený komunikátor rovnou v prohlížeči, který naskočil na vlnu zájmu o šifrovanou komunikaci. Loni také přišel s hudební službou Baboom, pro kterou složil i dokonce pár svých hitů.

Zkusil to i v politice. Program jeho Internet Party se v zásadě nelišil od Pirátských stran, které již působí v řadě zemí. Za cíl si vytkl například podporu rychlého internetového připojení, nové pracovní příležitosti v oboru IT či nezávislost Nového Zélandu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).