Hlavní navigace

Konec Internet Exploreru: další válka, nebo vleklé příměří?

14. 7. 2003
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Je to již déle než měsíc, kdy byla veřejnost informována o ukončení vývoje Internet Exploreru pro Mac a samostatného IE pro Windows. Zatímco část webových vývojářů od té doby buntuje všelidové povstání proti Microsoftu, uživatelé zůstávají klidní. Nevzrušují se proto, že sotva vědí, co to je prohlížeč, nebo proto, že k nepokoji není důvod?

Podívejme se nejprve, proč byl ukončen vývoj pro Mac. Tam je totiž situace přehledná a o důvodech příliš pochybností nepanuje. Apple prostě IE zakroutil krkem stejnými zbraněmi, jaké Microsoft již dříve použil proti svým konkurentům na platformě Windows. Výchozím prohlížečem na Macu bude Safari a budou-li chtít uživatelé prohlížeč jiný, budou si ho muset sami nainstalovat. Zkušenost nás učí, že to udělá jen malá část z nich.

Za této situace je pochopitelné, že Microsoft z vývoje pro Mac vycouval. Moderní prohlížeč není levný špás a sypat peníze do projektu, ze kterého neplynou zpět žádné příjmy a jenž navíc nemá šanci na rozumný podíl na trhu, může jen blázen. Microsoft jím zcela jistě není.

Soudě podle většiny „zasvěcených“ komentářů, jsou celkem jasné i důvody ukončení vývoje vývoj samostatného IE pro Windows. Microsoft tak prý učinil proto, aby jako zloduch meziplanetárního kalibru zneužil svého monopolního postavení k terorizování prostých uživatelů a k livkidaci veškeré konkurence. Tento názor je spolu se svými četnými variacemi sice velmi populární, logiky je v něm však pramálo. Nenabízí totiž vysvětlení, co konkrétně Microsoft ukončením vývoje samostatného IE získá.

Logický je naopak důvod, který nabízí např. Peter-Paul Koch v článku Browser Wars II: The Saga Continues. Podle něj se IE stalo to, co se dříve či později stane každému programu. Dostal se do fáze, kdy již další inkrementální vývoj není prakticky možný a kdy každá oprava chyby způsobí několik chyb nových. Microsoft tedy musí začít na zelené louce a i kdyby se pustil do samostatného, na Windows nezávislého prohlížeče, stejně by ho asi nedokončil před uvedením nových Windows na trh.

Jak na tom tedy jsme a co nás čeká

Jaký je tedy současný stav a výhled na nejbližší léta? Z Macu se sice Microsoft definitivně stáhl, což ovšem neznamená, že IE z této platformy zmizí ze dne na den. Nějakou dobu bude jistě přežívat, moc dlouho to ale asi nebude. Řekněme dva až tři roky.

Mnohem zajímavější je stav a výhled platformy Windows. Nepředpokládá se, že by se nové Widnows objevily dříve než za dva až tři roky. Nový prohlížeč Microsoftu by se tedy spolu s nimi mohl začít šířit někdy od roku 2006. Ovšem pozor, rychlost jeho šíření bude přímo závislá na zájmu veřejnosti o nový operační systém. Ten si nikdo jen kvůli prohlížeči kupovat nebude. IE tedy může mít relativně významný podíl ještě v letech 2009–10.

Ano, zní to skoro neuvěřitelně, ale je to tak. Stojíme před reálným výhledem, že se jediná verze internetového prohlížeče, onoho symbolu dynamického pokroku, dožije v činné službě deseti let od svého uvedení na trh. Jen pro srovnání, historickému Netscape Navigatoru 4 zbývají do desátých narozenin ještě čtyři roky a dnes je již jasné, že se jich nedočká s podílem větším než pár desetin procenta.

Existuje šance, že se vývoj bude ubírat jinudy a že uživatelé budou v roce 2006 vzpomínat na IE 6 jako na dinousara z internetového dávnověku, stejně jako dnes vzpomínají na šestiletý Netscape Navigator 4? Několik scénářů podobné šance naznačuje.

Povstane nový král prohlížečů

Mnoho webových vývojářů upíná své naděje k nové etapě války prohlížečů, ve které bude oslabený IE poražen a nový vítěz povstane z dvojice Mozilla (resp. Firebird) a Opera. Copak o to, představa je to lákavá, neboť oba jmenované prohlížeče ve svých posledních verzích IE 6 nepochybně v lecčems předčí. Jenže zároveň je to představa velmi nepravděpodobná. Jediný, kdo si uvědomuje výhody tohoto vývoje, jsou totiž samotní weboví vývojáři, a to ještě jen jejich menší část. Těm, kteří rozhodují, uživatelům, tento scénář žádné reálné výhody nepřinese.

MS použije cizí prohlížeč

Objevily se i dohady, že Microsoft vývoj vlastního prohlížeče zcela ukončí a převezme výsledky práce někoho jiného. Buď koupí celou firmu (třeba Operu), nebo licenci, nebo převezme otevřený kód (nejspíš Gecko – Mozilla). Tuto alternativu nemůžeme vyloučit, ale pokud k ní dojde, nic podstatného se nezmění. Pro Microsoft je klíčové sepjetí prohlížeče s operačním systémem a převezme-li tedy jiný produkt, jeho dopracování či přepracování mu bude trvat přibližně stejně dlouho, jako vývoj prohlížeče zcela nového.

Na Explorer se vrhnou kutilové

Další scénář počítá s tím, že se na IE vrhne jiná firma, či komunita dobrovolných kutilů a bude ho dále rozvíjet nezávisle na Microsoftu. Pravděpodobně se tak stane, přesněji řečeno, již dávno se tak stalo. IE není tak špatný program, jak na první pohled možná vypadá. Jeho autonomní jádro jde snadno integrovat do vlastního uživatelského rozhraní a nabízí velmi širokou a flexibilní funkčnost.

Například klon MyIE, který používám, má vícedokumentové rozhraní se záložkami jako Mozilla a plně grafický zoom jako Opera. Kromě toho umí dynamicky modifikovat zdrojový kód zobrazovaného dokumentu (resp. jeho objektový model) a tím měnit způsob jeho zobrazení.

Stejným způsobem by jistě šly opravit i chyby, které dnes v IE 6 vývojáře trápí. Je tu ale znovu ta samá otázka – stojí uživatelé o změnu natolik, aby si masově sháněli a instalovali nové programy? Domnívám se, že nikoli. Kdyby stáli, už by s tím dávno začali.

Nestane se nic

Jsou-li všechny výše uvedené scénáře nepravděpodobné, dostáváme se obloukem tak, odkud jsme vyšli. Nejbližších několik let se nestane nic zvláštního. Podíl IE 6 bude stále stoupat (na úkor verze 5) a okolo roku 2006 dosáhne vrcholu. Pak začne stagnovat a posléze pomalu klesat. Ještě koncem dekády však zřejmě bude nadpoloviční.

Mozilla, zrazená AOL a potácející se v marketingovém vzduchoprázdnu, bude v rukou hrstky nadšenců sdílet osud mnoha dalších open source projektů pro „širokou“ veřejnost. Opera si najde nějaké klidné tržní zákoutí mimo dosah vlivu Microsoftu, např. mobilní telefony, a pokud ji Microsoft nekoupí, či pokud nezemře na nějakou zákeřnou chorobu, najdeme ji tam ještě za deset let.

Je tedy budoucnost černá nebo růžová?

Vize posledních dvou odstavců je mnohým jistě proti srsti. Živě si dovedu představit rozvášněné komentáře o zlodušském Microsoftu. Budete mu spílat, že podle zneužívá svého monopolního postavení, aby uživatele barbarsky připravil o skvělé výdobytky moderních standardů.

Jenže, přátelé, myslíte si, že jsou uživatelé na nějaké standardy opravdu zvědaví? Opravdu jste přesvědčeni, že běžný uživatel nedokáže žít bez podpory alfa-průhlednosti PNG ve svém prohlížeči? Že bude, donucen Microsoftem, tři roky trpět jak zvíře s vadným box-modelem a poté obětuje své poslední úspory za nová Windows, jen aby se dočkal správné implementace CSS vlastnosti position?

Není to spíš tak, že tyto standardy chybějí webovým vývojářů, kteří chtějí na svých stránkách používat nové triky, zdobit je komplexními kaskádovými styly a oživovat je stále pokročilejšími skripty? Kvalitní implementace CSS a DOM v Mozille a Opeře jim dala okusit nové hračky, kterých se už nechtějí vzdát. Mají pocit, že možnosti současného IE jim nestačí. Já si však naopak myslím, že stačí bohatě a hned vysvětlím proč.

Vývoj webu nestojí na nových technologiích

V prvních etapách války prohlížečů byla budoucnost jasně narýsovaná. Všichni očekávali, že se prohlížeče budou stále rozvíjet, čím dál lépe zvládat nové standardy a technologie. Výrobci prohlížečů vydávali jednu verzi za druhou, aby nárokům doby stačili. Obdobně webmasteři neustále studovali novinky a svůj web rok co rok od základu překopávali, aby nevypadal jako z roku raz-dva.

Jenže realita opět jednou ukázala, že věštit budoucnost není tak snadné. Po vyspělých prohlížečích nepřišly prohlížeče ještě vyspělejší, nýbrž naopak prohlížeče zcela hloupé. V současnosti nejdynamičtěji se rozvíjející segment mobilních zařízení nemá ani potuchy o kaskádových stylech či Flashi. Ano, i tato zařízení se rozvíjejí dál, jenže v době, kdy mobilní telefony kaskádové styly perfektně zvládnou, prohlížeč ve vašich náramkových hodinkách bude sotva dosahovat kvalit dnešního textového Lynxe doplněného čtečkou pro nevidomé.

cif 24 - early cena - média

Možná tak vývoj půjde stále dokola, možná ne. V každém případě si jsem jist, že to už nikoho nebude trápit. Lidé se totiž mezitím naučí web používat stejně, jako již dříve zvládli knihy, časopisy, rozhlas a televizi, tedy média, která se už pěknou řádku let nijak bouřlivě technicky nevyvíjejí. Internetoví vydavatelé, obchodníci i vývojáři pochopí, že klíčem k úspěchu na Webu není technoligií „nadupaná“ slupka, nýbrž informačně hodnotné jádro v dobře použitelném, byť poněkud strohém balení.

Dobře použitelné a úspěšné stránky lze efektivně vytvářet již dnes. Čekat na IE 7 či vítězství Mozilly ve válce prohlížečů je zbytečné.

Jaký vývoj na poli prohlížečů očekáváte během následujících tří let?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je specialista na webdesign, internetové obchodní strategie a marketing. Vydává e-zin pro webmastery Sova v síti a od roku 1990 vede společnost PROKOP Software.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).